Ухвала
від 08.08.2023 по справі 177/1533/23
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/1533/23

Провадження № 2-о/177/65/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

08.08.2023

Суддя Криворізького районного суду Дніпропетровської області Строгова Г. Г. розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), про оголошення особи померлою, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду з заявою, в якій просила суд оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим.

Відповідно до п. 3 ч.2 ст.293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються заяви про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. З метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Згідно зі ст. 305 ЦК України, заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

З врахуванням вище викладеного, суд приходить до висновку, що заява подана з додержанням вимог статей 175-177, 305 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду, підстави для її повернення, залишення без руху чи відмови у відкритті провадження відсутні, а тому суд вважає за необхідне призначити її до розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд, вважає за необхідне, в порядку ст. 53 ЦПК України, для повного та всебічного розгляду справи по суті, залучити до участі по справі Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), в якості заінтересованої особи, оскільки рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки.

Відповідно до ст. 307 ЦПК України, суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

Одночасно суд вживає заходів через органи опіки та піклування щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, якщо опіку над майном ще не встановлено.

Беручи до уваги вищевикладене, категорію справи та її обставини, обсяг доказів по справі, з метою економії процесуального часу, забезпечення розгляду справи в розумний строк, суд вважає за необхідне витребувати:

- з Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, як органу місцевого самоврядування за останнім відомим місцем знаходження ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Калініно Криворізького району Дніпропетровської області, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ), відомості про осіб, які можуть дати свідчення про ОСОБА_2 , зокрема його родичів та близьких осіб, а також відомості про майно, яке належить йому на праві власності та знаходиться на території Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, а також надати відомості, за наявності, про останнє відоме місце роботи ОСОБА_2 .

З метою встановлення відомостей про можливе місце знаходження ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне витребувати з Відділення поліції №5 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровської області відомості про те, чи заводилася розшукова справа щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якщо так, то за чиєю заявою та які результати проведених розшукових дій.

Також суд вважає за необхідне витребувати з КП «Криворізька центральна районна лікарня» Новопільської сільської ради відомості про те, чи звертався за медичною допомогою в період з 2020 по серпень 2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , чи перебував він на обліку у лікаря нарколога чи психіатра.

Суд вважає за необхідне витребувати з Криворізького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), повні витяги з актових записів про укладення (розірвання) шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інформацію про те, чи не реєструвалася смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також суд вважає за необхідне витребувати з Головного центру обробки спеціальної інформації адміністрації Державної прикордонної служби України інформацію про те, чи виїздив ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (документований паспортом громадянина України НОМЕР_1 виданим Криворізьким РВ УМВС України в Дніпропетровській області 20 січня 2000 року) за межі України в період з 2020 по серпень 2023 року.

Суд вважає за необхідне витребувати з Криворізької північної об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відомості про те, чи сплачувалися (утримувалися, перераховувалися) після 2020 року податки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , чи здійснювалися відрахування податків і зборів з його доходів.

Крім цього, з метою виявлення майна, право на яке зареєстроване за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за необхідне витребувати відомості про зареєстровані права на майно з КП «Криворізьке БТІ «ДОР», Сервісного центру МВС України № 1243, Центру надання адміністративних послуг Криворізької РДА.

Відповідно до ст. 307 ЦПК України, суд, через органи опіки та піклування, має вжити заходів щодо встановлення опіки над майном фізичної особи, місце перебування якої не відомо, якщо опіку над майном ще не встановлено.

Оскільки матеріали справи не містять відомостей про встановлення опіки над майном ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне зобов`язати орган опіки та піклування Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області встановити опіку над майном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 84, 187, 260-261, 293, 294, 305, 353 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), про оголошення особи померлою.

Залучити до участі у справі, в якості заінтересованої особи: Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (місце знаходження: вул. Станіслава Конткевича, 37, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область ).

Призначити судове засідання з розгляду справи по суті за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про оголошення особи померлою на 09:30 годин 06 вересня 2023 року, у приміщенні Криворізького районного суду Дніпропетровської області (пр-т. Миру, 5а, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область).

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам провадження, в тому числі заінтересованій особі разом із копією заяви та копіями доданих до неї документів.

Заінтересованій особі протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення копії цієї ухвали мають право подати відзив на заяву відповідно до ст. 178 ЦПК України.

Роз`яснити заінтересованій особі, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду та наданням документів, що підтверджують надіслання (надання відзиву) і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання заінтересованою особою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити заявнику п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити заінтересованій особі п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

В судове засідання викликати заявника, представників заінтересовану особу.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України судове засідання проводити у складі судді Строгової Г.Г. та присяжних Лугон М.В. та Карпович В.Р.

Інформацію щодо розгляду справи сторони можуть отримати за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://kv.dp.court.gov.ua/sud0420/.

Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Витребувати з Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, як органу місцевого самоврядування за останнім відомим місцем знаходження ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Калініно Криворізького району Дніпропетровської області, останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 ), відомості про осіб, які можуть дати свідчення про ОСОБА_2 , зокрема його родичів та близьких осіб, а також відомості про майно, яке належить йому на праві власності та знаходиться на території Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, а також надати відомості, за наявності, про останнє відоме місце роботи ОСОБА_2 .

Витребувати з Відділення поліції №5 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України у Дніпропетровської області відомості про те, чи заводилася розшукова справа щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якщо так, то за чиєю заявою та які результати проведених розшукових дій.

Витребувати з КП «Криворізька центральна районна лікарня» Новопільської сільської ради відомості про те, чи звертався за медичною допомогою в період з 2020 по серпень 2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , чи перебував він на обліку у лікаря нарколога чи психіатра.

Витребувати з Криворізького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), повні витяги з актових записів про укладення (розірвання) шлюбу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також інформацію про те, чи не реєструвалася смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати з Головного центру обробки спеціальної інформації адміністрації Державної прикордонної служби України інформацію про те, чи виїздив ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (документований паспортом громадянина України НОМЕР_1 виданим Криворізьким РВ УМВС України в Дніпропетровській області 20 січня 2000 року) за межі України в період з 2020 по серпень 2023 року.

Витребувати з Криворізької північної об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області відомості про те, чи сплачувалися (утримувалися, перераховувалися) після 2020 року податки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , чи здійснювалися відрахування податків і зборів з його доходів.

Витребувати з КП «Криворізьке БТІ «ДОР», Сервісного центру МВС України № 1243, Центру надання адміністративних послуг Криворізької РДА з метою виявлення майна, право на яке зареєстроване за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відомості про зареєстровані права на майно останнього.

Зобов`язати Орган опіки та піклування Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області вжити заходів для встановлення опіки над майном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено10.08.2023
Номер документу112710048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —177/1533/23

Рішення від 24.10.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні