Рішення
від 24.10.2023 по справі 177/1533/23
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/1533/23

Провадження № 2-о/177/65/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24 жовтня 2023 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Строгової Г.Г.

присяжних Лунгол М.В, Карпович В.Р.

за участі секретаря Дятел К.Ю.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про оголошення особи померлою,

В С Т А Н О В И В:

Заявник завернулася до суду з зазначеною заявою та просила оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилалася на те, що вона проживала разом зі своїм чоловіком, ОСОБА_2 , в будинку АДРЕСА_1 . Шлюб між нею та ОСОБА_2 був зареєстрований 15.11.1986 року Червоненською сільською радою Криворізького району Дніпропетровської області, актовий запис № 13.

Від шлюбу із чоловіком мають дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

В травні 2020 року її чоловік взяв свій велосипед та пішов з дому, не повідомляючи рідних куди саме. З тих пір ОСОБА_2 додому не повернувся, зв`язатися з ним ні вона, ні його родичі не можуть вже більше трьох років.

Нею була подана заява до ВП № 5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області про розшук чоловіка.

Станом на 13.07.2023 їй органами поліції було повідомлено, що ОСОБА_2 знаходиться у розшуку, як безвісно зниклий з 27.05.2020. З травня 2020 року органами поліції був знайдений лише велосипед чоловіка, з яким він пішов з дому в травні 2020 року, інші відомості та речі зниклого найдені не були.

Вказує, що у ОСОБА_2 перед його зникненням спостерігалися проблеми психологічного характеру, постійні думки про самогубство. До зникнення чоловіком була здійснена спроба самогубства, однак його вчасно врятували та не дали можливості реалізувати заплановане. Зазначає, що дані обставини дають їй підстави вважати, що її чоловік помер, оскільки до зникнення здійснив спробу самогубства і вже більше трьох років він не повертався додому та не зв`язувався зі знайомими та родичами.

Встановлення факту смерті чоловіка потрібно їй для вирішення питання про отримання допомоги на неповнолітнього сина ОСОБА_7 та для вирішення питання щодо спільного майна.

Ухвалою суду від 08.08.2023 провадження по даній справі відкрито та справу призначено до судового розгляду, витребувано ряд доказів, які надані суду (а.с. 21).

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), в судове засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи за відсутності їх представника (а.с. 62).

Суд, вислухавши заявницю, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 15.11.1986 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено шлюб, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 (а.с. 8), який розірвано рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області 23.05.2014, що підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб №00041021650 від 17.08.2023 (а.с. 63-65).

Від шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с. 9).

Згідно інформації Криворізького ВДРАЦС у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) № 368/31.9-26 від 17.08.2023, актовий запис про смерть ОСОБА_2 відсутній (а.с.62).

Як вказувала заявник в заяві вона проживала разом зі своїм чоловіком, ОСОБА_2 в будинку АДРЕСА_1 . В травні 2020 року ОСОБА_2 взяв свій велосипед та пішов з дому, не повідомляючи рідних куди саме. З тих пір ОСОБА_2 додому не повернувся, зв`язатися з ним ні вона, ні його батьки не можуть вже більше трьох років.

З інформації від 10.08.2023 наданої Глеюватською сільською радою Криворізького району Дніпропетровської області, вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , останнє фактичне місце проживання батьківський будинок за адресою: АДРЕСА_2 , в якому він проживав у період часу з 2009 по 2020 роки разом з сім`єю своєї сестри ОСОБА_8 .. За наявними відомостями родичів ОСОБА_2 останній влітку 2020 року вийшов з будинку за адресою АДРЕСА_2 , в якому він фактично проживав та не повернувся по теперішній час. За адресою: АДРЕСА_1 з 2009 року по теперішній час не проживає. Також, зазначає про наявність у ОСОБА_2 нерухомого майна, яке належать йому на праві власності, а саме: земельної ділянки площею 7,5116 га, кадастровий номер 1221887000:01:045:0003, на підставі державно ного акту на право власності на земельну ділянку серії ДП№096458 та житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі свідоцтва про право власності від 28.09.1989. Крім того, сільська рада повідомляє про відсутність відомостей щодо останнього місця роботи ОСОБА_2 та те, що в теперішній час місце його знаходження не відоме (а.с. 39).

Згідно інформації наданої з державного реєстру фізичних осіб платників податків, за період з 1 кварталу 2020 року по 2 квартал 2023 року, вбачається, що ОСОБА_2 у 3 кварталі 2020 року отримав дохід від надання земельної частки (паю) в оренду, з якого було нараховано податок, після чого інформація про ОСОБА_2 як платника податків відсутня (а.с. 36-37).

На ім`я ОСОБА_2 не зареєстровані транспортні засоби, що підтверджується інформацією наданою 08.09.2023 ТСЦ МВС № 1243 (а.с. 67).

З інформації 04.09.2023 наданої КП «Криворізька центральна районна лікарня «Новопільської сільської ради» ОСОБА_2 , 1964 року народження, перебував на обліку у лікаря психіатра з 1980 року. За період з 2020 по серпень 2023 року до КП «КЦРЛ» не звертався (а.с. 60).

Як вбачається з довідки № 455/2-7157 від 29.08.2023 наданої ВП № 5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області, ОСОБА_2 з 27.05.2020 перебуває у державному розшуку, як психічно хвора особа, яка самовільно залишила помешкання або медичний заклад. Станом на 28.08.2023 встановити місцезнаходження ОСОБА_2 , не надалося можливим, проводяться подальші розшукові заходи направленні на встановлення його місцезнаходження (а.с. 48).

Відповідно до п. 3 ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Статтею 47 ЦК України визначено, що правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Оголошення громадянина померлим має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася у правовідносинах за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою може бути прийняте судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців; 3) неможливість одержання відомостей про місце перебування особи, незважаючи на вжиті заходи.

Особливістю цієї категорії справ, є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється ЦПК України.

При цьому, заявник має мати особисту цивільну-правову заінтересованість у зміні правового стану особи, яку просять оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою існують особисті або майнові правовідносини, матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку - дані про те що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Наведені заявником обставини та мета, з якою заявнику необхідно оголосити особу померлою, свідчать про наявність між заявником та особою, яку вона просить оголосити померлим матеріально-правового зв`язку.

Крім того у даному випадку існують і перешкоди заявнику у реалізації нею прав або виконання обов`язків, пов`язаних з відсутністю особи, яку вона просить оголосити померлою.

Оскільки, як встановлено у судовому засіданні про відсутність відомостей щодо місця перебування ОСОБА_2 за останнім відомим місцем його проживання минуло більше трьох років та встановити місце його знаходження не представляється можливим, з урахуванням вищезазначених відомостей, встановлених під час розгляду справи, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для оголошення ОСОБА_2 померлим.

Роз`яснити заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Відповідно до ч. 3 ст. 46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 81, 249, 263-265, 268, 305, 309 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про оголошення особи померлою - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Калинівка Криворізького району Дніпропетровської області, померлим.

Датою оголошення ОСОБА_2 , померлим, вважати день набрання рішенням суду законної сили.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя:

Присяжні:

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114373698
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —177/1533/23

Рішення від 24.10.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні