Рішення
від 03.08.2023 по справі 190/950/23
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/950/23

Провадження №2-о/190/51/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2023 року м.Пятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Фирси Ю.В.,

за участю секретаря Гук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. П`ятихатки цивільну справу за заявою П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, заінтересовані особи П`ятихатська державна нотаріальна контора, Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про визнання спадщини відумерлою,

в с т а н о в и в:

П`ятихатська міська рада звернулася до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою, вказуючи, що ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . За життя ОСОБА_1 на праві власності належав будинок АДРЕСА_1 . Спадкоємців за законом та заповітом у померлої не має, залишену після смерті ОСОБА_1 спадщину ніхто не прийняв, спадкова справа у нотаріальній конторі не відкривалась.

У зв`язку з чим, просять визнати відумерлою спадщину померлої ОСОБА_1 , що складається з будинку АДРЕСА_1 .

Заявник П`ятихатська міська рада Кам`янського району Дніпропетровської області свого представника в судове засідання не направили, надіслали листа з проханням справу розглядати без участі їх представника, заявлені вимоги підтримують в повному обсязі і на підставах викладених в заяві.

Заінтересована особа П`ятихатська державна нотаріальна контора свого представника в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, на адресу суду надали заяву про розгляд справи за відсутності їх представника/а.с.20/.

Заінтересована особа Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) свого представника в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, на адресу суду надали заяву про розгляд справи за відсутності їх представника/а.с.21/.

За таких обставин, оскільки сторони в судове засідання не з`явились, про час і місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином, суд вважає, що судове засідання можливо провести без їх участі, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання технічними засобами, що буде відповідати вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. П`ятихатки Дніпропетровської області померла ОСОБА_1 , що підтверджується копією актового запису про смерть № 23 від 03.02.2014 року /а.с.35/.

Згідно листа Дочірнього підприємства коммунального підприємства «Кам`янське районе бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської області від 25.05.2023 року житловий будинок, що розташований за адресою АДРЕСА_1 належить ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу АВК №772850 від 17.05.2000 року/а.с.22/.

Відповідно до оголошення, розміщеного в обласній суспільно-політичній газеті Вісті Придніпров`я № 39 (4091) від 06.10.2022 року виконавчий комітет П`ятихатської міської ради Дніпропетровської області виявили намір визнати відумерлою спадщину, що залишилась після смерті ОСОБА_1 /а.с.7-8/.

Як вбачається з витягу спадкового реєстру спадкова справа після ОСОБА_1 не відкривалась, заповіти та спадкові договори не складались /а.с.12, 13/.

Згідно із частинами 1, 2 ст.1277Цивільного кодексуУкраїни (далі ЦК України), у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Стаття 1221ЦК України встановлює, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Згідно з ч. 2 ст. 1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до вимог ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

З огляду на викладене, враховуючи, що після смерті ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 у встановлений ст.1270ЦК України строк не відкривалась спадкова справа, ніхто не звертався із заявою про відкриття спадщини, суд вважає вимоги П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 57 ЦПК України, п. 15-1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», заявник звільнений від сплати судового збору за подання заяви про визнання спадщини відумерлою, тому судові витрати зі сплати судового збору у справі не відшкодовуються.

Керуючись ст..ст.4, 13, 18, 19, 76-82, 89, 95, 245, 229, 247, 259, 263-265, 268, 273, 334-338, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву П`ятихатської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, заінтересовані особи П`ятихатська державна нотаріальна контора, Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати відумерлою спадщину, що належала за життя ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та складається з будинку АДРЕСА_1 .

Судові витрати по справі віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-дений строк з дня проголошення рішення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Головуючий суддя Ю.В. Фирса

Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено10.08.2023
Номер документу112713441
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —190/950/23

Рішення від 03.08.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Фирса Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні