Ухвала
від 09.08.2023 по справі 2а-1870/996/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

09 серпня 2023 року Справа № 2а-1870/996/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Прилипчука О.А.,

розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми клопотання представника Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну стягувача у справі за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Спільного підприємства "Денвер" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 14.03.2011 року адміністративний позов Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Спільного підприємства "Денвер" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості задоволено. Стягнуто з Спільного підприємства "Денвер" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 23631861) на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість зі сплати страхових внесків на обов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за 2010р. в загальному розмірі 2184грн. 33коп.

Ухвалою суду від 25.07.2013 заяву державного виконавця Відділу державної виконавчої служби Сумського міського управління юстиції Р.Ю. Матросова про видачу дублікату виконавчого листа задоволено.

22.08.2013 видано дублікат виконавчого листа по даній справі.

Ухвалою суду від 25.10.2017 допущено заміну стягувача по виконавчому листу Сумського окружного адміністративного суду № 2а-1870/996/11 від 09.06.2011 про стягнення зі Спільного підприємства "Денвер" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 23631861) на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 2184 (дві тисячі сто вісімдесят чотири) грн. 33 коп. правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (площа Троїцька, 5, м. Суми, 40022, код ЄДРПОУ 41312573), по справі № 2а-1870/996/11 за позовом Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення ФСС з ТВП до Спільного підприємства "Денвер" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості.

30.06.2023 від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області до суду надійшло клопотання про заміну стягувача, в якому просить:

1) Визнати головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (код ЄДРПОУ 21108013) правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ 41312573);

2) Замінити стягувана у справі №2а-1870/996/11 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ 41312573) на головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (код ЄДРПОУ 21108013).

Клопотання мотивоване тим, що відповідно до пункту 2 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21.09.2022 № 2620-IX, який набрав чинності 01.01.2023, припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонду України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції фонду та їх відділень.

Ухвалою суду від 04.07.2023 клопотання представника ГУ ПФУ в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження призначено до розгляду у судовому засіданні на 19.07.2023.

Ухвалою суду від 19.07.2023 розгляд клопотання відкладено на 09.08.2023.

Представники сторін та ГУ ПФУ в Сумській області в судове засідання не з`явилися, про місце, час та дату розгляду заяви повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи приписи вказаних норм, суд вважає за можливе провести розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року № 1404-VIII виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За приписами ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Так, 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21 вересня 2022 року № 2620-IX (далі - Закон № 2620-IX), яким Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV), викладено в новій редакції.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", в редакції Закону № 2620-IX, уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Згідно пункту 2 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1105-XIV припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктами 6, 7 Розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1105-XIV передбачено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області.

Згідно із пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 № 1323 "Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням" залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Судом встановлено, що 26.04.2023 здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (код ЄДРПОУ 1312573), що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 18).

За наведених обставин, з урахуванням норм чинного законодавства, враховуючи, що стягувача у даній справі - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області з 01.01.2023 припинено і правонаступником його прав та обов`язків є Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області, суд вважає за необхідне замінити стягувача у виконавчому провадженні щодо виконання постанови Сумського окружного адміністративного суду від 14.03.2011 по справі № 2а-1870/996/11 на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області.

Відтак, клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні по виконанню постанови Сумського окружного адміністративного суду від 14.03.2011 по справі № 2а-1870/996/11, а саме Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Сумській області (40022, м. Суми, площа Троїцька, 5, ЄДРПОУ 41312573) на Головне управління Пенсійного фонду України в Сумській області (40009, м. Суми, вул. Берестовська, 1, код ЄДРПОУ 21108013).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.А. Прилипчук

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112726530
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2а-1870/996/11

Ухвала від 09.08.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 19.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 04.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 29.04.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 25.10.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 13.10.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Постанова від 14.03.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 18.02.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 18.02.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні