Ухвала
від 27.07.2023 по справі 819/613/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 819/613/16

27 липня 2023 рокум.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючої Подлісної І.М., розглянувши у письмовому провадженні клопотання про здійснення процесуального правонаступництва в адміністративній справі за позовом Гусятинської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№112)" про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Тернопільського окружного адміністративного суду перебувала справа за позовом Гусятинської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№112)" про стягнення податкового боргу.

Постановою Тернопільського окружного адміністративного суду від 25.08.2016 року адміністративний позов задоволено. Стягнуто з Державного підприємства "Підприємство Копичинецької виправної колонії управління державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області №112" (м. Копичинці, вул. Шевченка 94, Гусятинського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 08680810) 746 400 (сімсот сорок шість тисяч чотириста) гривень податкового боргу за рахунок готівки та з рахунків обслуговуючих його банків.

18.07.2023 представник Головного управління ДПС у Тернопільській області подав до суду клопотання про заміну сторони, в якій просить суд здійснити процесуальне правонаступництва позивача Чортківську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Тернопільській області на Головне управління ДПС України в Тернопільській області.

Вирішуючи вказане клопотання суд виходить з наступного.

Відповідно до частин першої, другої статті 21-1 Закону України від 17.03.2011 № 3166-VI "Про центральні органи виконавчої влади" із змінами та доповненнями, територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, можуть утворюватися в межах граничної чисельності державних службовців та працівників відповідного центрального органу виконавчої влади і коштів, передбачених на утримання центрального органу виконавчої влади, ліквідовуватися, реорганізовуватися керівником відповідного центрального органу виконавчої влади як відокремлені підрозділи центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Першого січня 2017 року, у зв`язку із набранням чинності Закону України від 21,12.2016р. №1797-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні", статтею 19-3 визначено лише функції сервісного обслуговування для ДПІ.

Постановою Кабінету міністрів України від 28 березня 2018 року №296 "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" визначено перелік територіальних органів Державної фіскальної служби, які реорганізуються шляхом приєднання як структурні підрозділи до відповідних територіальних органів служби, згідно якого Чортківська ОДПІ приєднується до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Відповідно до Наказу ДФС України № 296 від 10.05.2018 Чортківську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Тернопільській області реорганізовано шляхом приєднання, як структурного підрозділу до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Наказом ДФС України № 445 від 12.07.2018 затверджено перелік управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів ГУ ДФС у областях, згідно з яким Чортківська ОДПІ, як Чортківське управління входить до ГУ ДФС у Тернопільські області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 року №1200 утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Постановлено, що Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року №537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" постановлено реорганізувати територіальні органи Державної фіскальної служби України шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби згідно відповідного переліку.

Наказом Державної податкової служби України від 28.08.2019 року №36 "Про початок діяльності Державної податкової служби України", розпочато виконання Державною податковою службою України функцій і повноважень Державної фіскальної служби України, що припиняється.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" (далі - Постанова КМ України №893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Зокрема, згідно з додатком ліквідовано, як юридична особа Головне управління ДПС у Тернопільській області (код ЄДРПОУ 43142763).

Пунктом 2 Постанови КМ України №893 встановлено, зокрема, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій;

права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним Органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Пунктом 3 Постанови КМ України №893 зобов`язано Державну податкову службу забезпечити, зокрема, утворення територіальних органів Державної податкової служби відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади".

Наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 року № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" утворено, як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком, в тому числі і Головне управління ДПС у Тернопільській області.

Наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 року №643 "Про затвердження положень про територіальні органи ДПС" затверджено положення про Головне управління ДПС у Тернопільській області (далі - Положення ).

Відповідно до Положення Головне управління ДПС у Тернопільській області (далі -ГУ ДПС у Тернопільській області) є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

ГУ ДПС у Тернопільській області є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Тернопільській області (код ЄДРПОУ 43142763) (пункт 1 Положення).

Наказом Державної податкової служби України від 24.12.2020 року №755 розпочато з 01.01.2021 року здійснення територіальними органами ДПС утвореними як її відокремлені підрозділи повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються відповідно до пункту 1 Постанови КМ України №893.

З наведеного вбачається, що правонаступником Чортківської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській (код ЄДРПОУ 39550702) є Головне управління ДПС у Тернопільській області (код ЄДРПОУ 44143637).

Як визначено положеннями ст.52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Суд зазначає, що заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, (процесуальне правонаступництво) можливе на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Наведене узгоджується із правовою позицією викладеною у постанові Верховного Суду від 24.04.2018 у справі № 2а/0612/649/11.

Відтак, з урахуванням наведеного, суд приходить до висновку, що клопотання представника Головного управління ДПС у Тернопільській області про здійснення процесуального правонаступництва відповідача підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 52,241,243,248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання про здійснення процесуального правонаступництва задовольнити.

Здійснити в адміністративній справі №819/613/16 процесуальне правонаступництво позивача - Чортківської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області (код ЄДРПОУ 39550702) на Головне управління ДПС у Тернопільській області (код ЄДРПОУ 44143637).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Головуючий суддяПодлісна І.М.

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112726611
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —819/613/16

Ухвала від 27.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 27.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 26.06.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Ухвала від 08.11.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 25.08.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 25.08.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні