Ухвала
від 08.11.2016 по справі 819/613/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 819/613/16

08 листопада 2016 року м. Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючої судді Подлісної І.М.

при секретарі судового засідання Павловського Ю.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Державного підприємства "Підприємство Копичинської Виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області №112" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду звернулося Державне підприємство "Підприємство Копичинської Виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області №112" із заявою про розстрочку виконання судового рішення.

25 серпня 2016 року Тернопільським окружним адміністративним судом було винесено постанову у справі № 819/613/16 за позовом Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до державного підприємства Підприємство Копичинської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області(№112) (надалі - підприємство Копичинської виправної колонії (№112)) про стягнення 746400,00 грн. податкового боргу по податку на додану вартість.

Представник заявника Державного підприємства "Підприємство Копичинської Виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області №112" Корінь П.В. в судовому засіданні підтримує заяву про розстрочення виконання судового рішення та просив її задовольнити.

Представник позивача Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області Фесюк Л.І. в судовому засіданні заперечила проти задоволення заяви про розстрочення виконання судового рішення та просила відмовити в її задоволенні з мотивів викладених у запереченні.

Суд розглядає питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або сторони виконавчого провадження, що звернулися із поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі, та у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Суд, заслухавши в судовому засіданні думку представника заявника та представника позивача, з'ясувавши усі обставини справи та перевіривши їх доказами приходить до переконання, що заяву про розстрочення виконання судового рішення слід частково задовольнити з наступних підстав.

Постановою від 25 серпня 2016 року Тернопільського окружного адміністративного суду у справі № 819/613/16 за позовом Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області стягнуто з державного підприємства Підприємство Копичинської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області(№112) 746400,00 грн. податкового боргу по податку на додану вартість. Вказана постанова набрала законної сили.

Відповідно до ст. 263 КАС України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення.

ДП "Підприємство Копичинської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області №112 звернулось до суду про надання розстрочки виконання вказаної постанови суду, посилаючись на те, що у них існують обставини, що ускладнюють виконання рішення суду, а саме важкий фінансовий стан підприємства, відсутність коштів на розрахунковому рахунку, що може призвести до фактичного банкрутства підприємства, яке є одним із найважливіших чинників функціонування Копичинської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області (№112) та в силу наявності законодавчих заборон щодо накладення арешту на майно Підприємства Копичинської виправної колонії (№112).

Результати некомерційної господарської діяльності підприємства, а також фактична відсутність коштів, що підлягають стягненню об'єктивно не забезпечують своєчасного виконання судового рішення.

Відповідно до статті 13 Закону України від 23.06.2005 року №2713 -IV "Про державну кримінально-виконавчу службу України" (в редакції до 2013 року) підприємства установ виконання покарань є казенними підприємствами, які здійснюють некомерційну службову діяльність без мети одержання прибутку для забезпечення професійно - технічного навчання засуджених та залучення їх до праці.

Відповідно до п. 2.1. статуту державного підприємства Підприємство Копичинської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області (№112) - Підприємство створене з метою залучення засуджених, які відбувають покарання у Копичинській виправній колонії (№ 112), до суспільно корисної праці і забезпечення їх професійно-технічною навчання.

Підприємство Копичинської виправної колонії (№112) не має державних замовлень на виробництво продукції та надання послуг. Керівництво самостійно здійснює пошук замовлень та замовників для реалізації продукції, яка виготовляється на власному виробництві.

Продукція, що випускається підприємством є не достатньо конкурентоспроможною, не дає змоги надходженню коштів на розрахунковий рахунок підприємства та своєчасно, в повному обсязі, здійснювати розрахунки по податкових зобов'язаннях.

Чистий прибуток підприємства, який за перше півріччя 2016 року склав 52 тис. грн., не дає можливості повністю одноразово погасити заборгованість і таким чином ускладнюється погашення податку на додану вартість.

Також, судом встановлено, що Підприємство Копичинської виправної колонії (№112) користувалося поточним рахунком відкритим у Гусятинському відділенні ПАТ КБ Хрещатик . Проте відповідно до рішення Правління Національного банку України від 02 червня 2016 року № 46-рш Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК ХРЕЩАТИК виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних ociб (далі - Фонд) прийнято рішення від 03 червня 2016 року № 913, Про початок процедури ліквідації ПАТ КБ ХРЕЩАТИК .

В зв'язку із цим, підприємством відкритий поточний рахунок в ПАТ УКРГАЗБАНК (Чортківське відділення №74/19), яким і користуємося по теперішній час.

Відповідно до довідки відділення №74/19 Тернопільської ОД АБ УКРГАЗБАНК залишок коштів на поточному рахунку клієнта -підприємства Копичинської виправної колонії (№112) станом на 05.09.2016р. складає 0 грн. 02 коп.

Відповідно до довідки Гусятинського відділення ПАТ КБ Хрещатик , яке ліквідовується, залишок коштів на поточному рахунку підприємства Копичинської виправної колонії (№112) станом на 02.12.2015 р. складає 0 грн. 00 коп.

Тобто, у підприємства відсутні кошти на рахунку, що також об'єктивно ускладнює виконання рішення суду.

Згідно приписів ст. 26 Закону України Про Державну кримінально-виконавчу службу України від 23.06.2005 року №2713-IV - майно Державної кримінально-виконавчої служби України перебуває в державній власності та використовується виключно для виконання її завдань і належить їм на правах оперативного управління та не може бути об'єктом застави. Поняття оперативного управління не є тотожним з поняттями власності та господарського відання і не входить до складу жодного з них.

Таким чином, судом встановлено, що підприємство заявника є державним, яке створено без мети одержання прибутку, а відтак існують передбачені ст. 263 КАС України обставини, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку), тому заява про надання розстрочки є підставною.

У відповідності з вимогами ст. 5 Закону України Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень предметом обтяження може бути рухоме майно, не вилучене з цивільного обороту, на яке згідно із законодавством може бути звернене стягнення. Залежно від змісту обтяження предмет обтяження повинен належати боржнику або обтяжувачу на праві власності.

Згідно п.5 ст.26 Закону України Про Державну кримінально-виконавчу службу України звернення стягнення на майно органів і установ виконання покарань, їх підприємств, слідчих ізоляторів, навчальних закладів охорони здоров'я не допускається.

Таким чином, судом встановлено, що виконання судового рішення за рахунок наявних коштів та накладення арешту на майно Підприємства Копичинської виправної колонії (№112) є неможливим у зв'язку із відсутністю коштів та в силу наявності законодавчих заборон, а одноразова сплата заявником заборгованості за рішенням суду може призвести до банкрутства заявника.

Також у разі примусового виконання рішення суду про стягнення податкового боргу працівники підприємства Копичинської виправної колонії (№112) та засуджені, які працюють на підприємстві установи залишаться без заробітної плати.

Відповідно до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати , яким внесено зміни до ст.24 Закону України Про оплату праці : своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Крім того стаття 43 Конституції України передбачає право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом .

Таким чином, виконання рішення суду в частині стягнення боргу позбавить можливості вчасно виплачувати працівникам заробітну плату та в сукупності може призвести до істотного порушення прав засуджених, порядку та умов їх утримання та фактично стане передумовою виникнення масових безпорядків серед засуджених.

Таким чином, суд приходить до переконання, що заява Державного підприємства "Підприємство Копичинської Виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області №112" про розстрочення виконання постанови Тернопільського окружного адміністративного суду від 25 серпня 2016 року у справі №819/613/16 за позовом Чортківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області до Державного підприємства "Підприємство Копичинської Виправної колонії Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області №112" про стягнення податкового боргу в сумі 746 400 гривень - підлягає до часткового задоволення.

При цьому суд враховує те, що розстрочення виконання постанови суду способом запропонованим заявником, шляхом щомісячної сплати боргу в сумі по 13000 грн. щомісячно до повної сплати боргу призведе до затягування строків виконання постанови суду, а відтак суд вважає, що слід надати заявнику розстрочку виконання постанови суду шляхом стягнення щомісячно з боржника 20 733 гривні 33 копійки в рахунок погашення заборгованості до повної сплати боргу, що суттєво скоротить строки виконання рішення суду та не зашкодить інтересам Державного підприємства "Підприємство Копичинської виправної колонії управління державної пенітерціарної служби України в Тернопільській області №112".

З огляду га викладене заява підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 263 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити частково. Розстрочити виконання постанови Тернопільського окружного адміністративного суду від 25 серпня 2016 року по адміністративній справі №819/613/16, якою стягнуто з Державного підприємства "Підприємство Копичинської виправної колонії управління державної пенітерціарної служби України в Тернопільській області №112" ( м. Копичинці, вул. Шевченка 94, Гусятинського району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 08680810) 746 400 (сімсот сорок шість тисяч чотириста) гривень податкового боргу за рахунок готівки та з рахунків обслуговуючих його банків, шляхом стягнення щомісячно з боржника 20 733 (двадцять тисяч сімсот тридцять три) гривні 33 копійки в рахунок погашення заборгованості до повної сплати боргу.

Ухвала суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Подлісна І.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2016
Оприлюднено17.11.2016
Номер документу62649777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/613/16

Ухвала від 27.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 27.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 12.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна Ірина Миколаївна

Ухвала від 26.06.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Ухвала від 08.11.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 25.08.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 25.08.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні