Ухвала
від 08.08.2023 по справі 2-18/11
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

08 серпня 2023 року м. Кропивницький

справа № 2-18/11

провадження № 22-ц/4809/853/23

Кропивницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах Чельник О.І. (головуючий, суддя-доповідач), Єгорової С.М., Карпенка О.Л.,

за участю секретаря судового засідання Антошиної А.В.,

учасники справи:

скаржник - ОСОБА_1 ,

особа, дії якої оскаржуються - начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Горбатюк Д.Л.,

розглянувши заяву ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , про відвід суддів Чельник О.І., Єгорової С.М. та Карпенка О.Л. від участі у розгляді цивільної справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 квітня 2023 року у складі судді Гармаш Т.І.,

В С Т А Н О В И В:

До Кропивницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 квітня 2023 року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Кропивницького апеляційного суду від 17 травня 2023 року визначено головуючого суддю (суддю-доповідача) Чельник О.І.

Відповідно до протоколу автоматизованого визначення складу колегії суддів від 10 липня 2023 року визначено склад: головуючого суддю (суддю-доповідача) Чельник О.І., Єгорову С.М., Карпенка О.Л.

Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 10 липня 2023 року відкрито апеляційне провадження у справі.

Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 10 липня 2023 року справу призначено до розгляду на08 серпня 2023 року.

У судовому засіданні Кропивницького апеляційного суду08 серпня 2023 року ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , заявив усне клопотання про відвід судді-доповідача Чельник О.І. та суддів Єгорової С.М., Карпенка О.Л. від участі у розгляді даної справи за наявності у нього сумнівів у їхній неупередженості та об`єктивності.

Колегія суддів вважає необґрунтованим заявлений ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , відвід суддям: Чельник О.І., Єгорової С.М., та Карпенка О.Л. з таких підстав.

Відповідно до частини першої статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу (частина друга статті 36 ЦПК України).

До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя (частина третя статті 36 ЦПК України).

Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу (частина четверта статті 36 ЦПК України).

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу (ч. 3 ст. 40 ЦПК).

У частині четвертій статті 10 ЦПК України та статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» на суд покладено обов`язок під час розгляду справ застосовувати Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і Протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України (далі - Конвенція), та практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) як джерело права.

Частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У рішенні ЄСПЛ у справі «Білуха проти України» (№ 33949/02, § 49-52, від 09 листопада 2006 року) зазначено, що наявність безсторонності відповідно до пункту першого статті 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у цій справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд, як такий, та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, допоки не надано доказів протилежного. Стосовно об`єктивного критерію, то це означає, що при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими.

Колегія суддів, оцінюючи, чи наявні підстави для відводу за суб`єктивним критерієм, констатує, що не встановлено будь-яких підстав стверджувати, що судді: Чельник О.І., Єгорової С.М., та Карпенка О.Л. мають і виявляють особисту упередженість під час розгляду цієї справи.

Презумпція особистої неупередженості судді діє, допоки не з`являться докази на користь протилежного. Доказів протилежного заявником не надано й судом не здобуто.

За об`єктивним критерієм судом підлягає з`ясуванню, чи існують факти, які можна встановити та які можуть ставити під сумнів безсторонність судді. Вирішальним у цьому є те, чи є побоювання учасників справи щодо відсутності безсторонності у певного судді об`єктивно підтвердженими.

В процесуальному судочинстві діє презумпція безсторонності суду, яка може бути спростована.

Право учасника справи на відвід судді є однією із гарантій права на справедливий суд.

Проте право на відвід не є абсолютним. В інакшому випадку воно перетвориться у свавільне обрання суддів для розгляду справи та спосіб процесуального зловживання, що суперечитиме інтересам інших учасників справи та суспільним інтересам загалом.

Відвід має бути обґрунтований посиланням на факти, які вказують на залежність, упередженість або необ`єктивність судді щодо сторін чи будь-кого з них.

Лише за таких обставин відвід буде правомірним і убезпечить сторони від залежного, упередженого або необ`єктивного суду.

Враховуючи, що доводи заявника не свідчать про існування обставин, які б достовірно вказували на необ`єктивність та упередженість цих суддів, сумніви заявника щодо небезсторонності суддів у цій справі не є підтвердженими, інші обставини упередженості суддів не наведені, тому у задоволенні заяви про відвід необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 36, 40, 260, 261, 389 ЦПК України

УХВАЛИЛА:

Відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_2 , який діє в інтересах ОСОБА_1 , про відвід суддів Чельник О.І., Єгорової С.М. та Карпенка О.Л.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.І. Чельник

Судді C.М. Єгорова

О.Л. Карпенко

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112732170
СудочинствоЦивільне
Сутьвідвід суддів Чельник О.І., Єгорової С.М. та Карпенка О.Л. від участі у розгляді цивільної справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 13 квітня 2023 року у складі судді Гармаш Т.І

Судовий реєстр по справі —2-18/11

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні