Рішення
від 10.08.2023 по справі 910/2431/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2023Справа № 910/2431/23

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Олексюк О.В., розглянувши у порядку загального позовного провадження господарську справу

за позовною заявою Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) «Київтеплоенерго»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Південенерго Груп»

про стягнення 2 236 428,90 грн.

за участю представників:

від позивача: Коцюба В.О.

від відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулось Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" (далі - КП "Київтеплоенерго", позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго Груп" (далі - ТОВ "Південенерго Груп", відповідач) про стягнення заборгованості у сумі 2 236 428,90 грн.

У обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що у порушення умов договору підряду № 3151/КТЕЦ-22 від 07.06.2022 відповідач, як виконавець робіт, призупинив та станом на 30.01.2023 не виконав роботи, обумовлені договором, що призвело до порушення графіку виконання робіт. У позові КП "Київтеплоенерго" просить стягнути з відповідача попередню оплату (аванс) у сумі 1 631 988,66 грн. без ПДВ та штрафні санкції у сумі 604 440,24 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.03.2023 вказану позовну заяву було прийнято до розгляду, справу вирішено розглядати в порядку загального позовного провадження. Цією ж ухвалою сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи, у строк, визначений законом, відзиву не надав, його позиція щодо заявлених вимог суду невідома. Згідно з ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Ураховуючи, що відповідач не скористався наданим йому правом у межах визначеного законом процесуального строку на подання відзиву, суд дійшов висновку про можливість вирішення спору за відсутності відзиву відповідача.

У судовому засіданні, призначеному для розгляду справи по суті, представник позивача заявлені вимоги підтримав та обґрунтував, просив їх задовольнити.

Представник відповідача до суду не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи або про розгляд справи без його участі до суду не подав. Позиція відповідача щодо заявленого позову суду не відома.

Отже, розглянувши позовні вимоги, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Установлено, що між КП «Київтеплоенерго» (замовник) та ТОВ "Південенерго Груп" (підрядник) був укладений договір на виконання робіт № 3151/КТЕЦ-22 від 07.06.2022 (далі - договір). За умовами вказаного договору підрядник зобов`язується в межах ціни договору, на свій ризик, власними силами, засобами, устаткуванням забезпечення підрядника, виконати згідно затвердженої проектно-кошторисної документації в складі робочого проекту: «Реконструкція кабельних зв`язків 35 кВ між трансформаторами Т-2А, Т-2Б та кабельною збіркою бл.2 ТЕЦ-5, м. Київ, вул. Промислова, 4» (розробленого ТОВ «ПДІ «Енергоінжпроект»), в установлений цим договором строк роботи, згідно з ДК 021:2015:45310000-3 Електромонтажні роботи, а саме: виконання робіт: «Реконструкція кабельних зв`язків 35 кВ між трансформаторами Т-2А, Т-2Б та кабельною збіркою бл.2 ТЕЦ-5, м. Київ, вул. Промислова, 4», а замовник - прийняти та оплатити якісно виконані підрядником роботи відповідно до умов цього договору (п. 1.1 договору).

Підрядник повинен виконати передбачені цим договором роботи, якість яких відповідає умовам проектної документації, державним будівельним нормам (ДБН), іншим нормативно-правовим актам у сфері будівництва та умовам договору. Підрядник при виконання робіт за договором монтує та налаштовує обладнання, якість якого відповідає нормам, стандартам якісних показників і технічних вимог, установлених чинними нормативними актами України й умовами цього договору (пункт 2.1 договору).

Згідно з п. 3.1 договору загальна ціна договору становить 6 044 402 ,44 грн без ПДВ ().

Відповідно до п. 4.1 договору оплата за виконані роботи здійснюється замовником у національній валюті України, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок підрядника у порядку та терміни, передбачені цим договором.

Замовник перераховує підряднику попередню оплату (аванс) протягом 15 банківських днів від дати підписання сторонами цього договору, в розмірі не більше 27% від загальної ціни договору, що становить 1 631 988,66 грн. без ПДВ. (п. 4.1.1 договору). Подальші розрахунки за фактично та якісно виконані роботи проводяться шляхом здійснення замовником оплати протягом 45 календарних днів від дати підписання обома сторонами відповідних актів КБ-2в, актів приймання-передавання змонтованого обладнання та довідок КБ-3, з урахуванням суми сплаченого авансу за договором (п. 4.1.2 договору).

Пунктом 4.4 договору передбачено, що у разі дострокового розірвання договору, підрядник без додаткового повідомлення (вимоги) замовника зобов`язаний повернути на поточний рахунок замовника, зазначений у розділі ХV цього договору, кошти отримані в якості попередньої оплати, згідно з п. 4.1.1 договору, протягом 10-ти робочих днів з моменту отримання від замовника повідомлення про розірвання договору. Підрядник повертає кошти за вирахуванням вартості виконаних робіт та/або матеріалів, обладнання, що прийняті замовником відповідно до вимог Розділу V цього договору на момент розірвання договору. Разом з цим протягом 10-ти календарних днів з моменту отримання від замовника повідомлення про розірвання договору підрядник зобов`язаний надати замовнику супровідним листом розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних.

Згідно з п. 5.1, 5.3 договору строк виконання договору встановлений не пізніше 10 місяців з дня отримання авансу з урахуванням графіку виконання робіт (Додаток 3 до договору). Датою початку виконання робіт є дата перерахування підряднику попередньої оплати (авансу). Відповідно до Графіку виконання робіт, який наявний в матеріалах справи, всі роботи повинні бути завершені до 20.11.2022.

Здавання-приймання робіт здійснюється відповідно до чинних норм і правил та оформлюється актами КБ-2в та довідками КБ-3 (п. 5.22 договору).

Пунктами 6.3.1 та 6.3.3 договору визначено, що підрядник зобов`язаний виконати роботи у відповідності до діючих нормативних та нормативно-технічних документів в порядку, на умовах та у строки, визначені цим договором та додатками до нього; надавати замовнику підписані акти прийому-передачі виконаних будівельних робіт, акти прийому передачі обладнання та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати; забезпечити ведення та передавання замовнику під час здавання виконаних робі за звітній місяць відповідної належним чином оформленої виконавчої документації (акти на приховані роботи та конструкції, паспорти, сертифікати, журнали виконаних робіт).

Відповідно до п. 11.1 договору цей договір набирає чинності з моменту підписання його обома сторонами і діє до 31.12.2022 включно, а в частині проведення розрахунків - до їх повного виконання.

Дослідивши зміст указаного договору, суд встановив, що укладений сторонами договір є договором підряду.

Частиною 1 ст. 837 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з ч. 1 ст. 843, та ст. 844 Цивільного кодексу України у договорі підряду встановлюється ціна роботи або спосіб її визначення, ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі.

Відповідно до ст. 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Згідно зі ст. 857 ЦК України робота, виконана підрядником, має відповідати умовам договору підряду, а в разі їх відсутності або неповноти - вимогам, що звичайно ставляться до роботи відповідного характеру. Виконана робота має відповідати якості, визначеній у договорі підряду, або вимогам, що звичайно ставляться, на момент передання її замовникові.

Відповідно до ч. 4 ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими.

Судом встановлено, що на виконання умов договору підряду позивач (замовник) 29.06.2022 перерахував відповідачу попередню оплату (аванс) в сумі 1 631 988,66 грн. (без ПДВ), що підтверджується платіжним дорученням № 768390 від 29.06.2022, копія якого наявна в матеріалах справи.

Проте відповідач, отримавши суму авансу, у строк та у порядку, передбаченими умовами укладеного сторонами договору, обумовлених робіт не виконав. Матеріали справи не містять підписаних сторонами актів виконаних робіт чи доказів направлення таких актів.

Із матеріалів справи, зокрема із записів в Журналі обліку і реєстрації робіт за нарядами та розпорядженнями, вбачається, що відповідач призупинив роботи з 20 вересня 2022 року, після чого до виконання робіт не повертався та роботи за договором не завершив.

Згідно з ч. 2 ст. 849 Цивільного кодексу України якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Відповідно до ч. 3 ст. 651 Цивільного кодексу України у разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Пунктом 6.2.1 договору визначено, що замовник має право достроково в односторонньому порядку розірвати цей договір у разі невиконання зобов`язань підрядником, повідомивши про це підрядника письмовим повідомленням про розірвання договору, що має бути відправлено підряднику не пізніше 7-ми робочих днів до дати розірвання, зазначеної замовником в повідомленні про розірвання договору. Договір вважається розірваним на вимогу замовника з дати розірвання, зазначеної замовником в повідомленні про розірвання договору.

Як вбачається з матеріалів справи, листом № 42/42/659 від 27.10.2022 відповідача було повідомлено про порушення виконання умов договору, а листом № 42/42/802 від 18.11.2022 була направлена претензія з вимогою повернути попередню оплату (аванс) та сплатити передбачені договором штрафні санкції. Проте, відповіді на вказані листи позивач не отримав.

Отже, враховуючи направлення відповідачу повідомлення № 42/42/928 від 21.12.2022 про розірвання договору, вказаний договір, зважаючи на положення п. 6.2.1, є розірваним з 30.12.2022 у зв`язку з невиконанням підрядником своїх зобов`язань по договору.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Ураховуючи, що укладений сторонами договір про виконання робіт № 3151/КТЕЦ-22 від 07.06.2022 було розірвано, а відповідачем не надано доказів виконання обумовлених робіт у встановлений договором строк, суд вважає, що позовні вимоги в частині стягнення авансового платежу в сумі 1 631 988,66 грн. підлягають задоволенню.

Також позивач вимагав стягнути з відповідача штрафні санкції в сумі 604 440,24 грн, нараховані з порушення зобов`язання.

За змістом ст. 611 ЦК України та ст. 230 ГК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

У пункті 7.2 договору сторони передбачили, що у разі невиконання та/або неналежного виконання підрядником будь-якої умови за цим договором, підрядник сплачує замовнику штраф у розмірі 10% від загальної ціни договору, зазначеної у п. 3.1 договору, за кожне порушення договору.

Враховуючи, що відповідачем не виконано власних зобов`язань за договором, наявні підстави для стягнення на користь позивача штрафу відповідно до положень п. 7.2 договору.

Перевіривши розрахунок заявлених позивачем штрафних санкцій відповідно до наведених норм чинного законодавства та умов договору, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача штраф у сумі 604 440,24 грн, як просив позивач.

За таких обставин позовні вимоги КП "Київтеплоенерго" про стягнення з відповідача авансу та штрафу у загальній сумі 2 236 428, 90 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 73-79, 129, 236-238, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго Груп" про стягнення 2 236 428,90 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго Груп" (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 38, офіс 5, ідентифікаційних код 40074990) на користь Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) "Київтеплоенерго" (01001, м. Київ, площа Івана Франка, 5, ідентифікаційний код 40538421) попередню оплату (аванс) у сумі 1 631 988 (один мільйон шістсот тридцять одна тисяча дев`ятсот вісімдесят вісім) грн. 66 коп. без ПДВ, штрафні санкції у сумі 604 440 (шістсот чотири тисячі чотириста сорок) грн. 24 коп. та судовий збір у сумі 335 546 (триста тридцять п`ять тисяч п`ятсот сорок шість) грн. 43 коп.

Рішення ухвалене в нарадчій кімнаті, його вступна та резолютивна частини оголошені в судовому засіданні 1 серпня 2023 року.

Повний текст рішення складений 10 серпня 2023 року

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112747106
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 236 428,90 грн

Судовий реєстр по справі —910/2431/23

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні