Ухвала
від 08.08.2023 по справі 497/1720/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.08.2023

Справа № 497/1720/23

Провадження № 2-з/497/4/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.08.2023 року Болградський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Кравцової А.В.,

секретар судового засідання Ільєва Д.Д.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів до пред`явлення позову, заінтересовані особи: Болградське міжрайоннеуправління водного господарства та Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк",

ВСТАНОВИВ:

01.08.2023року заявниця звернуласядосуду ззаявою про забезпечення доказів, зазначивши в обґрунтування своїх вимог, що вона є спадкоємцем свого чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а 21.03.2023р.- вона отримала свідоцтво про право на спадщину, у тому числі - на грошові вклади в АТ КБ "Приват банк" на загальну суму 3428,34 грн. Саме таку суму зазначив АТ КБ "Приватбанк" на запит нотаріуса про наявність грошових коштів на рахунках померлого чоловіка. Але згідно довідки про заробітну плату її чоловіка, яка перераховувалася йому через відділення АТ КБ "Приватбанк" в м.Болград та, враховуючи те, що ані він, спадкодавець, ані вона, заявниця, - не знімали кошті з рахунку, на який перераховувалася заробітна плата спадкодавця, оскільки вони збирали гроші на лікування їх сина, тому вказана сума, за її, заявниці, розрахунком, має бути приблизно 140000грн. Вона, заявниця, була дуже здивована і збентежена, коли їй повідомили про те, що грошей в розмірі 140000грн. немає на вказаному рахунку. Тому вона звернулася до АТ КБ "Приватбанк" з заявою про надання роздруківки руху платежів рахунків, однак їй було відмовлено, посилаючись на банківську таємницю. Після отримання роздруківок по рахунках її чоловіка і ознайомлення з ними вона визначиться з поданням позовної заяви. Тому вона змушена звернутися до суду з даною заявою про забезпечення доказів до пред`явлення позову.

Заявниця та її представник, що були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, у судове засідання не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви.

Заінтересовані особи - представники Болградського міжрайонного управління водного господарства та Акційонерного товариства "Комерційний банк "Приватбанк" - у судове засідання теж не з`явилися, хоча також були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви.

Відповідно до ч.3 ст.118 ЦПК України, неявка заявника та інших осіб не перешкоджає розгляду заяви про забезпечення доказів.

Згідно вимог ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Вивчивши доводи звищевказаної аяви про забезпечення доказів та дослідивши додані до неї докази, суд дійшов висновку, що дана заява підлягає задоволенню, виходячи у з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, - має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 21.03.2023р. за р.№3-198 - заявниця у порядку спадкування є власником грошових вкладів на суму 3428,34грн., - які належали її чоловіку ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 5).

Відповідно до копії листа АТ КБ "Приватбанк" від 10.04.2023р. за №20.1.0.0./7-230405/16243 - заявниці ОСОБА_1 повідомлено, що неможливо видати їй роздруківки руху платежів рахунків її чоловіка ОСОБА_2 проте вона може отримати вказану інформацію лише у порядку ст.62 Закону України «Про банки та банківську діяльність. (а.с.9).

Відповідно до ч.1 ст.1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам. Іншим особам, у тому числі органам державної влади, їхнім посадовим і службовим особам, такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та в порядку, встановлених законом про банки і банківську діяльність.

За приписами ч.1 ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносини з ним чи третім особам при наданні послуги банку, є банківською таємницею.

Статтею 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» визначений порядок розкриття банківської таємниці, відповідно до ч.1 якої - інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками, зокрема, за рішенням суду.

Зважаючи на те, що інформація, яку просить розкрити ОСОБА_1 , не може бути отримана нею без рішення суду, а також враховуючи той факт, що їй необхідно отримати відомості щодо її власного майна. яке вона успадкувала, серед якого є й вклад спадкодавця - її чоловіка, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви про забезпечення доказів.

Керуючись ст.ст.116-118 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів до пред`явлення позову, заінтересовані особи: Болградське міжрайонне управління водного господарства та Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк".

Зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (місцезнаходження: м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги,30код ЄДРПОУ 14360570) - надати суду докази: роздруківки по рахунках ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме, - про рух коштів по цьому рахунку за період з січня 2018 року до січня 2023р.

Ухвала є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 , що у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Копію ухвали для виконання надіслати Акціонерному товариству Комерційного банку "Приватбанк" (місцезнаходження: м.Дніпро, вул. Набережна Перемоги,30код ЄДРПОУ 14360570) та заявника ОСОБА_1 на одержання таких доказів.

Ухвала суду може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду через Болградський районний суд Одеської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112758045
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до пред`явлення позову, заінтересовані особи: Болградське міжрайоннеуправління водного господарства та Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк

Судовий реєстр по справі —497/1720/23

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні