Ухвала
від 09.08.2023 по справі 910/7470/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.08.2023Справа № 910/7470/20

За заявоюАкціонерного товариства «Прозорро.Продажі»прозаміну сторони виконавчого провадженняу справі№910/7470/20

за позовомДержавного підприємства «Прозорро.Продажі»доТовариства з обмеженою відповідальністю «ОСПБ»простягнення 90 962,98 грн.Суддя Босий В.П.

секретар судового засідання Дупляченко Ю.О.

Представники сторін:не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Прозорро.Продажі» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСПБ» про стягнення 90 962,98 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 26.08.2020 позов задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСПБ» на користь Державного підприємства «Прозорро.Продажі» заборгованість у розмірі 81 600,00 грн., пеню у розмірі 2 955,77 грн., штраф у розмірі 6 394,95 грн. та судовий збір у розмірі 2 101,72 грн.

24.09.2020 на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва видано відповідний наказ.

28.07.2023 через канцелярію суду від Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.07.2023 призначено розгляд даної заяви на 09.08.2023.

Представники стягувача та боржника в дане судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду заяви були належним чином повідомлені, що підтверджується відміткою на звороті ухвали суду.

Судом враховано, що відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Таким чином, неявка стягувача та боржника в судове засідання не є перешкодою для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, суд дійшов висновку про її задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Таким чином, оскільки виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України «Про виконавче провадження», який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права, фактично, процесуальне правонаступництво слідує за матеріальним. У кожному конкретному випадку, для вирішення питань можливості правонаступництва, господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ч. 1 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України.)

Відповідно до усталеної практики Верховного Суду, для вирішення питання можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків сторони, яка вибула, в цих правовідносинах.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного правонабуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Так, з матеріалів заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником вбачається, що Міністерством економіки України 03.02.2022 видано Наказ № 235, який передбачає реорганізацію Державного підприємства «Прозорро.Продажі» шляхом його перетворення в Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі», 100 відсотків акцій якого належать державі.

13.02.2023 Міністерством економіки України видано наказ №911 «Про утворення Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» у зв`язку з перетворенням Державного підприємства «Прозорро.Продажі» у Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» і установлено останнє правонаступником усіх прав та обов`язків Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

Наказом Міністерства економіки України № 1158 від 03.03.2023 затверджено передавальний акт всіх майнових та немайнових прав і обов`язків Державного підприємства «Прозорро.Продажі» до Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі».

09.03.2023 на виконання Наказу Мінекономіки № 235 від 03.02.2022 Державним підприємством «Прозорро.Продажі» прийнято рішення про реорганізацію (перетворення) державного підприємства шляхом зміни організаційно-правової форми на акціонерне товариство, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесений запис про створення шляхом зміни організаційно-правової форми (перетворення) Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» - правонаступника Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

Із наданого заявником витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 09.03.2023 до Реєстру внесений запис про державну реєстрацію створення юридичної особи Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» в результаті перетворення, та вказано, що дана юридична особа є правонаступником Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України у результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Виходячи з вище викладеного, Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» є правонаступником усіх прав і обов`язків Державного підприємства «Прозорро.Продажі».

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» про заміну сторони виконавчого провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст. 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства «Прозорро.Продажі» про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити Державне підприємство «Прозорро.Продажі» на його правонаступника - Акціонерне товариство «Прозорро.Продажі» (01601, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 22; ідентифікаційний код 42068925).

3. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена.

Ухвала підписана 10.08.2023.

Суддя В.П. Босий

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112773938
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/7470/20

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Рішення від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні