Рішення
від 01.08.2023 по справі 646/711/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/711/23

№ провадження 2/646/761/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2023 року м.Харків

Червонозаводський районний суд м.Харкова у складі: головуючого - Демченко І.М. за участю секретаря Соболь Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м.Харкові в порядку загального позовного провадження у режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення коштів та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення коштів,

за участю позивача за первісним позовом ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Бронової Ю.Г., представника відповідача за первісним позовом ОСОБА_2 - адвоката Бігдан О.А.,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 коштів у розмірі 2000 доларів США, отриманих ними на підставі договору про зобов`язання укласти договір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 .

Позовна заява обґрунтована тим, що 30.12.2021 між ним та ОСОБА_2 було укладено договір про взяття зобов`язань укласти договір купівлі-продажу вищевказаної квартири у строк до 28.02.2022.

За умовами договору покупець в момент укладання даного договору передає продавцю грошові кошти в розмірі 54 000 грн., що еквівалентно 2000 доларам США, які при укладенні договору купівлі-продажу будуть зараховані в рахунок сплачуваної суми покупцем продавцю за об`єкт нерухомості, що продається.

Грошові кошти у сумі 2000 доларів США при підписанні цього договору були передані позивачем ОСОБА_2 , яка передала їх на зберіганні ФОП ОСОБА_3 .

У зв`язку з введенням на території України воєнного стану, договір купівлі-продажу квартири у строк визначений договором від 30.12.2021 укладений не був. Позивач неодноразово звертався до відповідачів з проханням повернути кошти, однак гроші йому ніхто не повернув, договір купівлі-продажу квартири укладено не було, у зв`язку з чим за захистом своїх прав він звернувся до суду та просить суд стягнути в солідарному порядку з відповідачів 2000 доларів США, а також 62,46 долара США 3 відсотків річних.

Ухвалою суду від 22.02.2023 провадження у справі відкрито та справу призначено до розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження.

17.03.2023 відповідачкою ОСОБА_3 до суду подано відзив, у якому у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 просила відмовити у повному обсязі, посилаючись на те, що вона не відмовляється від повернення коштів, які були передані їй на зберігання, однак вони можуть бути повернуті ОСОБА_1 лише після укладення між позивачем та ОСОБА_2 додаткової угоди до договору від 30.12.2021, якою будуть передбачені умови повернення коштів.

11.04.2023 відповідачем ОСОБА_2 до суду подано зустрічний позов до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення на її користь коштів у розмірі 2000 доларів США на підставі того ж договору, оскільки ОСОБА_1 не виконав взяті на себе зобов`язання щодо укладення договору купівлі-продажу, а відповідно до п. 4.5 договору від 30.12.2021 сума еквівалентна 2000 доларам США передається Нежельській О.С.

Крім того, 11.04.2023 представником відповідача ОСОБА_2 за первісним позовом - адвокатом Бігданом О.А. подано до суду відзив, у якому він вказує на те, що договір від 30.12.2021 не є попереднім договором, безпосередньо ОСОБА_2 не отримувала грошей від ОСОБА_1 , оскільки вони відразу були передані ОСОБА_3 . Крім того зазначає, що ОСОБА_2 не відмовлялася від укладення договору купівлі-продажу квартири. А навпаки, починаючи з квітня 2022 року, тобто після деякої стабілізації ситуації через повномасштабне вторгнення рф та введення на території України воєнного стану, вона неодноразово пропонувала ОСОБА_1 укласти договір, проте він від його підписання ухиляється.

27.04.2023 ОСОБА_1 подані заперечення на відзив ОСОБА_2 , у яких вказав, що передані ним грошові кошти фактично є авансом, оскільки договір купівлі-продажу квартири укладено не було, вважає, що відповідачами його грошові кошти утримуються без достатньої правової підстави, атому підлягають поверненню на підставі ст. 1212 ЦК України. Доводи ОСОБА_2 про те, що саме він ухилився від укладення договору не підтверджені жодними доказами.

15.05.2023 представником відповідача ОСОБА_2 за первісним позовом - адвокатом Бігданом О.А. подано до суду заперечення на відповідь на відзив, у якому зазначив, що грошові кошти у сумі 2000 доларів США, не є ані завдатком, ані авансом, а є мірою відповідальності позивача за невиконання взятих на себе зобов`язань за договором.

Ухвалою суду від 01.06.2023 об`єднано в одне провадження первісний позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення коштів та зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення коштів. Ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, замінено судове засідання, призначене для розгляду справи по суті на 03 липня 2023 року о 09 год 30 хв підготовчим засіданням.

Ухвалою від 03.07.2023 підготовче провадження закрито та справу призначено до розгляду по суті.

У судовому засіданні ОСОБА_1 та його представник - адвокат Бронова Ю.Г. позовні вимоги за первісним позовом підтримали з підстав. Викладених вище, у задоволенні зустрічного позову просили відмовити.

Представник відповідача ОСОБА_2 - адвокат Бігдан О.А. наполягав на задоволенні зустрічного позову. У задоволенні позову ОСОБА_1 просив відмовити.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, про причини неявки не повідомила.

Суд, з`ясувавши позиції сторін, вивчивши письмові докази, встановив фактичні обставини та правовідносини, що виникли у справі.

Встановлено, що 30.12.2021 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 уклали договір про взяття на себе зобов`язань укласти договір купівлі-продажу об`єкта нерухомості 32/100 квартири АДРЕСА_1 .

За умовами п. 2 цього договору продавець, тобто ОСОБА_2 , зобов`язалася у строк до 28.02.2022 оформити всі документи, які необхідні для укладення договору на відчуження об`єкта нерухомості, здійснити зняття з реєстрації всіх зареєстрованих осіб у відчужуваному об`єкті нерухомості, не пізніше 28.02.2022, укласти договір купівлі-продажу не пізніше 17 год 00 хв 28.02.2022 у нотаріуса ОСОБА_4 /вул. Героїв Праці, 21/, при цьому вартість квартири повинна скласти 634500 грн, що еквівалентно 23 500 доларів США.

У свою чергу покупець, тобто ОСОБА_1 зобов`язався укласти договір купівлі-продажу не пізніше 17 год 00 хв 28.02.2022 у нотаріуса Лисенко Р.К. /вул. Героїв Праці, 21/, при цьому вартість квартири повинна скласти 634500 грн, що еквівалентно 23 500 доларів США.

Для забезпечення зобов`язань, взятих на себе продавцем за цим договором, а саме: оплата по комунальним платежам, оплата витрат на оформлення документів, необхідних для укладення договору, зняття з реєстрації осіб/ покупець в момент укладення цього договору передає продавцю 54 000 грн, що еквівалентно 2000 доларам США, які при укладенні договору купівлі-продажу квартири будуть зараховані в її ціну /п.2.8/.

Пунктом 3.5 договору визначено, що грошові кошти у сумі 2000 доларів США до укладення правочину передаються на зберігання ФОП ОСОБА_3 .

Розділом 4 цього договору визначено відповідальність сторін. Так, у разі невиконання взятих на себе зобов`язань продавцем, він виплачує покупцю суму, визначену у п. 2.8 цього договору, а у разі невиконання покупцем - сума, зазначена у п. 2.8 переходить продавцю.

Судовим розглядом справи безспірно було встановлено, що договір купівлі-продажу спірної квартири між сторонами укладено не було.

Згідно з ч.1 ст.546 ЦК України завдаток є одним із видів забезпечення виконання зобов`язання.

У статті 570 ЦК України зазначено, що завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов`язання і на забезпечення його виконання. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом (ст.570 ЦК України).

У розумінні поняття завдатку, такий виконує наступні функції: 1) платіжну, яка полягає у тому, що завдаток видається у рахунок належних з боржника за договором платежів (тобто, завдаток є частиною суми, яку боржник зобов`язаний сплатити кредитору за основним договором; 2) забезпечувальну, яка проявляється в тому, що видача завдатку стимулює боржника до належного виконання основного зобов`язання, оскільки у разі порушення забезпеченого завдатком зобов`язання з вини боржника завдаток залишається у кредитора (абз.1 ч.1 ст.571 ЦК); водночас стимулююча дія завдатку певною мірою спрямована і на кредитора, який у разі порушення основного зобов`язання з його вини повинен повернути боржникові завдаток і додатково сплатити суму у розмірі завдатку чи його вартості (абз.2 ч.1 ст. 571 ЦК); 3) підтверджувальну, суть якої зводиться до того, що видача завдатку засвідчує факт укладення основного договору.

Внесення завдатку як способу виконання зобов`язання може мати місце лише у випадку наявності зобов`язання, яке повинно було виникати на підставі договору купівлі-продажу нерухомості.

У випадку купівлі-продажу об`єкта нерухомості з попередньою оплатою це визначення можна розуміти так: завдаток - це грошова сума, що видається продавцю покупцем в рахунок належних з нього платежів за укладеним договором купівлі-продажу об`єкту нерухомого майна, на підтвердження купівлі і на забезпечення (на випадок порушення зобов`язань) виконання покупцем або продавцем умов (вже) укладеного договору.

Відповідно до ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

Частина 2 ст. 570 ЦК України встановлює презумпцію авансу, так як на відміну від завдатку аванс це лише спосіб платежу, він не виконує забезпечувальної функції за правилами ч.1 ст. 546 ЦК України, а виконує функцію попередньої оплати.

З цього випливає, що коли сторони хочуть визначити, що сплачена сума є завдатком, вони мають здійснити наступне.

По-перше, між сторонами має бути укладений договір, яким передбачаються зобов`язання сторін (сплата коштів боржником, та передання майна, надання послуг, тощо кредитором). Тобто це не може бути попередній договір, про укладення у майбутньому основного договору. Це має бути саме основний договір. В інакшому випадку сплачена сума коштів вважатиметься авансом.

По-друге, форма домовленості про сплату завдатку має бути письмова. Сторони можуть укласти окремо договір завдатку або передбачити його умови в основному договорі.

По-третє, сторони мають прямо зазначити, що сума грошей, що сплачується боржником у рахунок майбутніх платежів є завдатком.

Таким чином, за умови відсутності хоча б одного з трьох вищенаведених критеріїв відмінності передані однією стороною другій стороні грошові суми у рахунок належних за договором платежів є не завдатком, а авансом.

Оскільки договір купівлі-продажу квартири сторонами укладено не було, доказів ухилення позивача від укладання договору суду не надано, тому суд дійшов висновку, що отримані відповідачем грошові кошти є авансом, який підлягає поверненню у зв`язку із не укладенням договору купівлі-продажу незалежно від того, з чиєї вини він не був укладений.

Положення частини другої статті 570 ЦК України вказують на те, що авансом вважається сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, і відносно якої встановлено, що ця сума не є завдатком.

Отже, отримані відповідачем кошти, які не мають ознак завдатку, передані без укладання основного договору купівлі-продажу необхідно розцінювати як отримані в рахунок належних з покупця майбутніх платежів, тобто - це аванс, який за законом не має забезпечувальними (штрафними) властивостями, а виконує лише одну функцію - платіжну.

Відповідач при наявності процесуальної можливості та всупереч положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України не надала до суду належних і допустимих письмових доказів про укладення договору купівлі-продажу або попереднього договору з позивачем.

Відповідно до статті 570 ЦК України завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов`язання і на забезпечення його виконання.

Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Таким чином, внесення завдатку як способу виконання зобов`язання може мати місце в разі наявності зобов`язання, яке повинно було виникати на підставі договору.

Враховуючи наведене та положення статті 570 ЦК України суд дійшов висновку про те, що сума, яка зазначена у п. 2.8 договору від 30.12.2021 дійсно є авансом, а не завдатком, оскільки сторонами не дотримано умов, визначених статтею 570 ЦК України, а саме - не укладено договору купівлі-продажу, на виконання якого передано кошти.

Наведене узгоджується з правовим висновком, викладеним Верховним Судом України у постановах від 25 вересня 2012 року у справі № 6-82цс13 та від 13 лютого 2013 року у справі № 6-176цс12.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 ЦК України заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами.

Отже, договір купівлі-продажу квартири, який би за своєю формою та змістом відповідав вимогам закону, між сторонами укладений не був, сторони лише домовилися укласти такий договір у майбутньому, тому отримана грошова сума ОСОБА_2 у розмірі 2000 дол. США, яка з її згоди передана на зберігання ФОП ОСОБА_3 , є авансом, який підлягає поверненню ОСОБА_1 незалежно від того, з чиєї вини не було укладено договір купівлі-продажу. Факт передачі грошей не оспорюється сторонами, а отже підтверджено належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами.

Відповідно до частини першої статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

У даному випадку внаслідок не укладення договору купівлі-продажу квартири відпала підстава, за якою відповідачі отримали 2000 доларів США, тому відповідно до ст. 1212 ЦК України у них виникло зобов`язання повернути цю суму, у зв`язку з чим суд дійшов висновку про задоволення первісного позову ОСОБА_1 та відмову у задоволенні зустрічних позовних вимог ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 10, 12, 76-82, 263, 264, 265, 268, 280-284 ЦПК України ст.ст. 546, 570, 1212 ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути в солідарному порядку з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 2000 доларів США , а також 3 % річних у розмірі 62,46 доларів США.

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1073,60 грн. по 536,80 грн з кожної.

У задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення коштів - відмовити.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ;

відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_3 , місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_4 , електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Повний текст рішення складено 11.08.2023.

Головуючий : І.М.Демченко

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112787395
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —646/711/23

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 11.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Рішення від 01.08.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Рішення від 01.08.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні