Рішення
від 14.08.2023 по справі 279/1794/21
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 279/1794/21

Номер провадження 2/279/142/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" серпня 2023 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі: головуючого-судді Коваленко В.П. , присяжних: Сергієнко О.В. , Назарчука В.М. , секретаря Лепесевицької В.В. ,

розглянувши в м. Коростень справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: КУ "Пугачівський психоневрологічний інтернат" про продовження строку дії рішення суду,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, посилаючись на те, що остання рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 30 липня 2021 року визнана недієздатною. ОСОБА_2 перебуває в КУ "Пугачівський психоневрологічний інтернат" , являється інвалідом з дитинства 1 групи, за станом здоров`я не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Враховуючи, що строк дії судового рішення у 2 роки сплив, стан здоров`я ОСОБА_2 не покращився, з метою захисту прав недієздатної особи просить продовжити строк дії зазначеного судового рішення.

Сторони до суду не з`явились, в заявах до суду клопотали про розгляд справи за їх відсутності, заявник та представник заінтересованої особи клопотання підтримали.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 30 липня 2021 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатною. Строк дії рішення встановлено два роки з дня набрання законної сили.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За змістом ст. 300 ЦПК України у рішенні суду про визнання особи недієздатною слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 30 травня 2013 року у справі "Наталія Михайленко проти України", яке 30 серпня 2013 року набуло статусу остаточного, Європейським судом з прав людини констатовано, що у цій справі відсутність у заявниці можливості безпосередньо вимагати поновлення своєї цивільної дієздатності призвела до того, що це питання не розглядалося судами взагалі. Європейський суд з прав людини в своєму рішенні зазначив, що "відсутність судового розгляду цього питання, яке серйозно вплинуло на численні аспекти життя заявниці, не можна виправдати легітимними цілями, що лежать в основі обмеження доступу до суду осіб, визнаних недієздатними" (п. 40). За таких обставин Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ситуація, в якій опинилася заявниця, призвела до відмови у правосудді щодо можливості забезпечення перегляду її цивільної дієздатності, тобто було порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ "Наталія Михайленко проти України" (2013), "Станєв проти Болгарії" (2012), "Штукатуров проти Росії" (2008), адже ч. 6 ст. 300 ЦПК України встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

Оскільки діагноз ОСОБА_2 не змінився, через свою хворобу остання не може розуміти своїх дій та керувати ними, присутність її в судовому засіданні недоцільна, суд приходить до переконання про необхідність продовження строку дії рішення про визнання її недієздатною строком на два роки.

На підставі викладеного та керуючись ст. 300 ЦПК України, суд -

У Х В АЛ ИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 30 липня 2021 року по справі № 279/1794/21 про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії даного рішення. Клопотання повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання законної сили надіслати органу опіки та піклування та органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано.

Суддя: Коваленко В.П.

Присяжні: Сергієнко О.В.

Назарчук В.М.

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112792718
СудочинствоЦивільне
Сутьпродовження строку дії рішення суду

Судовий реєстр по справі —279/1794/21

Рішення від 14.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Рішення від 30.07.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні