Рішення
від 30.07.2021 по справі 279/1794/21
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/1794/21

Номер рядка звіту 4

номер провадження 2-о/279/51/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" липня 2021 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі: головуючого-судді Невмержицької О.А., присяжних Васянович Н.Є., Барановського А.І., з секретарем Давиденко О.В., розглянувши в м.Коростень цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулась до суду з заявою та просить визнати її дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною. Вказала, що ОСОБА_2 , яка перебуває в "Пугачівському психоневрологічному інтернаті" Житомирської обласної ради на даний час досягла повноліття, є інвалідом з дитинства, хворіє на тяжке психічне захворювання, потребує постійного нагляду та стороннього догляду, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Просила встановити над дочкою опіку, призначивши її опікуном.

Сторони в судове засідання не з`явились, клопотали про розгляд справи за їх відсутності, вимоги заяви підтримали.

Дослідивши письмові матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 перебуває в "Пугачівському психоневрологічному інтернаті" Житомирської обласної ради, досягла повноліття, є інвалідом з дитинства, потребує постійного нагляду та стороннього догляду.

Через свою хворобу ОСОБА_2 не може розуміти своїх дій, керувати ними, що стверджується висновкому судово-психіатричної експертизи №146-2021 від 25.05.2021 року. Відповідно до ст.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст.58 ЦК України, опіка встановлюється, зокрема, над фізичними особами, які визнані недієздатними. Згідно ст.60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

УПСЗН Коростенської міської ради розглянувши заяву та матеріали ОСОБА_1 надав подання яким пропонує призначити ОСОБА_1 опікуном над її дочкою ОСОБА_2 ..

У відповідності до вимог ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що вимоги заяви обгрунтовані, знайшли своє підтвердження в суді, тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.295-300 ЦПК України, ст.ст.39,60 ЦК України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення встановити 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику, щоклопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії даного рішення. Клопотання повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано.

Сторони:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Коростенської міської ради, місце знаходження: м. Коростень вул. Грушевського, 22, ЄДРПОУ 13576977.

Заінтересована особа: Комунальна установа "Пугачівський психоневрологічний інтернат" Житомирської обласної ради, місце знаходження: Житомирська область Коростенський район с.Березневе вул.Центральна, 1.

Суддя: Невмержицька О.А.

Присяжні: Васянович Н.Є.

Барановський А.І.

Дата ухвалення рішення30.07.2021
Оприлюднено05.08.2021
Номер документу98768184
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/1794/21

Рішення від 14.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Рішення від 30.07.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні