Ухвала
від 14.08.2023 по справі 2-а-762/11
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ

Єдиний унікальний номер судової справи 2-а-762/11

Номер провадження 6-а-678-1/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2023 року смт Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Лазаренка А. В.,

за участю секретаря судового засідання Непийводи Л. Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Летичів заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про заміну сторони виконавчого провадження, заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області,

ВСТАНОВИВ:

08 травня 2023 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , у якій він просить: замінити стягувача, ОСОБА_3 , у провадженні щодо виконання постанови Летичівського районного суду № 2-а-762 від 08 квітня 2011 року на правонаступника ОСОБА_1 .

27 червня 2023 року до суду надійшла уточнена заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , у якій просять замінити стягувача, ОСОБА_3 , у провадженні щодо виконання постанови Летичівського районного суду № 2-а-762 від 08 квітня 2011 року на правонаступників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

В обґрунтування поданої заяви зазначають, що їхня тітка ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено відповідний актовий запис № 60 в Меджибізькій селищній раді Хмельницького району Хмельницької області. Він є спадкоємцем ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину. Згідно листа Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області № 2200-0502-8/20004 від 15.03.2023 року ОСОБА_3 є стягувачем згідно з рішенням суду від 08 квітня 2011 року, виконання якого здійснюється до Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою, затвердженого Постановою КМУ від 03 вересня 2014 року № 440. Постановою Летичівського районного суду № 2-а-762 від 08 квітня 2011 року зобов`язано управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Відповідно до Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою, затвердженого Постановою КМУ від 03.09.2014 року № 440 дані про рішення не вносилися до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

В судове засідання сторони, будучи належним чином повідомленими про місце та час не з`явились.

08 червня 2023 року від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області надійшли заява про розгляд справи без участі їхнього представника та пояснення на заяву, в якій зазначили, що сума коштів згідно проведеного перерахунку на виконання постанови Летичівського районного суду Хмельницької області від 08 квітня 2011 року не була виплачена ОСОБА_3 за життя через відсутність відповідного фінансування.

14 серпня 2023 року заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подали заяви про розгляд справи у їхню відсутність та без звукозапису. Заявлені вимоги підтримують та просять задовольнити.

Відповідно до ч.2 ст.379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути заяву в письмовому провадженні.

Розглянувши заяву, оцінивши додані до заяви докази, суд дійшов наступних висновків.

Так, постановою Летичівського районного суду № 2-а-762 від 08 квітня 2011 року визнано неправомірними дії управління Пенсійного фонду України у Летичівському районі щодо ненарахування та невиплати підвищення до пенсії ОСОБА_3 відповідно до вимог ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни». Зобов`язано управління Пенсійного фонду України у Летичівськомурайоні здійснити нарахування та виплату ОСОБА_3 надбавку до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком відповідно до вимог ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» та ст. 28 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»: з 01 жовтня 2010 року з врахуванням виплачених позивачці коштів за вказаний період, та ст. 28 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», до припинення права на отримання надбавки.

Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 14 серпня 2013 року, апеляційну скаргу залишено без задоволення, а постанову Летичівського районного суду від 08 квітня 2011 року без змін. Постанова набрала законної сили 14 серпня 2013 року.

Стягувачем за вказаною постановою є ОСОБА_3 .

Згідно наданих заявниками документів, а саме: свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13 квітня 2022 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років, про що 13 квітня 2023 року складено відповідний актовий запис № 60. Місце смерті: село Западинці, Хмельницький район, Хмельницька область.

В зв`язку з викладеним, до суду звернулися заявники з заявою про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) з померлої на них.

Вирішуючи заяву, суд враховує, що згідно ч.1 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.4 ст.379 КАС України).

Вказані норми кореспондуються у ч.5 ст.15 ЗУ «Про виконавче провадження», відповідно до якої у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК).

Отже, заміна сторони, що вибула, може мати місце тільки в результаті правонаступництва, що відбулося в матеріальних правовідносинах, тому не завжди є можливою.

Доказами правонаступництва, залежно від підстав виникнення, можуть бути, зокрема, свідоцтво про право на спадщину (статті 1296, 1297 ЦК).

В даному конкретному випадку правонаступництво зумовлено смертю стягувача за постановою суду, тобто доказом такого правонаступництва є свідоцтво про право на спадщину.

Згідно за ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1227 ЦК України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності входять до складу спадщини.

За приписами ч.1 ст.46 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Відповідно до ст.52 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім`ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім`ї, зазначеним у ч.2 ст.36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали (ч.1).

Члени сім`ї, зазначені в частині першій цієї статті, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

У разі звернення кількох членів сім`ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної у частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті суми пенсії ділиться між ними порівну (ч.2).

За відсутності членів сім`ї, зазначених у частині першій цієї статті, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв`язку з його смертю, входить до складу спадщини (ч.3).

З системного аналізу вищевказаних норм права слідує, що нарахована особі пенсія, яка не була їй виплачена, у разі смерті такої особи переходить в порядку спадкування до її спадкоємців у повному обсязі, без будь-яких часових обмежень.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Тлумачення ст.ст.1218, 1227 ЦК України свідчить про те, що законодавство допускає спадкування права на отримання нарахованої, але не одержаної пенсії. При цьому необхідно, щоб спадкодавець не реалізував належне йому право на отримання відповідних сум.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого державним нотаріусом Летичівської державної нотаріальної контори Босмановою С. Ц. 29 березня 2023 року, спадкоємцем зазначеного в цьому свідоцтві майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її племінники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Спадщина, на яку вдано це свідоцтво, складається з недоотриманої пенсії в сумі 3431 (три тисячі чотириста тридцять одна) гривня 87 копійок, що належала померлій згідно інформації з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області від 15 березня 2023 року. Свідоцтво про право на спадщину за законом на (одну другу) частку спадкового майна видано ОСОБА_1 . Зареєстровано в реєстрі за № 1-217.

Згідно аналогічно виданого свідоцтва про право на спадщину за законом, свідоцтво про право на спадщину за законом на (одну другу) частку спадкового майна видано ОСОБА_2 . Зареєстровано в реєстрі за № 1-218.

Оцінивши та дослідивши фактичні обставини справи, від яких залежить правильне вирішення спору, суд встановив, що заявниками надано належні та допустимі докази на підтвердження правонаступництва після смерті ОСОБА_3 , що є їх процесуальним обов`язком (ст. ст. 9, 78 КАС України), у тому числі надано свідоцтва про право на спадщину за законом на недоотримані пенсійні виплати. Таким чином, суд вважає, що у заявників виникло процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні після смерті їхньої тітки ОСОБА_3 .

Враховуючи викладене, суд доходить висновку про обґрунтованість викладених у заяві вимог заявників, які підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 241, 248, 379 КАС України, ст. 1218, 1227 ЦК України, Законом «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», суд -

ухвалив:

Задовольнити заяву про заміну сторони виконавчого провадження.

Замінити стягувача, ОСОБА_3 , у провадженні щодо виконання постанови Летичівського районного суду № 2-а-762 від 08 квітня 2011 року на правонаступників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складений 14 серпня 2023 року.

УЧАСНИКИ СПРАВИ:

Заявник-1: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікові картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заявник-2: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікові картки платника податків НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 21318350, вул. Гната Чекірди, 10, м. Хмельницький, 29013.

Суддя підпис А. В. Лазаренко

Суддя А. В. Лазаренко

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено16.08.2023
Номер документу112816787
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження, заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області

Судовий реєстр по справі —2-а-762/11

Ухвала від 14.08.2023

Адміністративне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Лазаренко А. В.

Ухвала від 20.02.2020

Адміністративне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 18.02.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 05.07.2011

Адміністративне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 29.07.2019

Адміністративне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Бучківська В. Л.

Постанова від 09.02.2011

Адміністративне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 01.10.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 01.10.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Дзюба М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні