Ухвала
від 15.08.2023 по справі 359/762/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/762/23

Провадження №2/359/1054/2023

УХВАЛА

15 серпня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого Борця Є.О.,

за участю секретаря судового засідання Шандер М.М.,

за участю представника позивача Коростія А.С.,

за участю представника третьої особи Мережко К.О.,

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «КСК», Дніпровської районної держаної адміністрації Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_2 , про визнання розірваним трудового договору, зобов`язання зробити відповідний запис в трудовій книжці та зобов`язання виключити відомості про керівника юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з вказаним позовом та просить: визнати трудовий договір, укладений між ТОВ «КСК» та позивачем, розірваним 8 березня 2022 року; зобов`язати відповідача зробити в трудовій книжці, заведеній на ім`я ОСОБА_1 , запис про звільнення її з посади директора ТОВ «КСК» на підставі ст.38 КЗпП України; та зобов`язати державного реєстратора Дніпровської РДА Дніпропетровської області виключити відомості про позивача, як керівника ТОВ «КСК», з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Процесуальні правовідносини регулюються главою 8 «Зупинення і закриття провадження у справі. Залишення позову без розгляду» розділу ІІІ «Позовне провадження» ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно з п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно зп.3ч.1ст.20ГПК Українигосподарські судирозглядають справиу спорах,що виникаютьу зв`язкуіз здійсненнямгосподарської діяльності(крімсправ,перед-баченихчастиною другоюцієї статті),та іншісправи увизначених закономвипадках,зокрема справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Як роз`яснила Велика Палата Верховного Суду в постанові від 14 червня 2023 року у справі №448/362/22 (провадження №14-113цс22), перелік спорів, що виникають з корпоративних відносин і належать до юрисдикції господарських судів, не є вичерпним і охоплює зокрема спори, пов`язані з управлінням юридичною особою. Спір щодо припинення трудового договору одноосібного виконавчого органу (директора) товариства з обмеженою відповідальністю є спором, який виник із корпоративних відносин, оскільки стосується реалізації загальними зборами цього товариства їхньої компетенції щодо формування виконавчого органу та припинення його повноважень. Тому такий спір пов`язаний із управлінням юридичною особою та належить до юрисдикції господарського суду.

З копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.40-45) вбачається, що ОСОБА_1 займає посаду директора ТОВ «КСК». Зі змісту статуту ТОВ «КСК» (а.с.10-34) також вбачається, що директор є виконавчим органом, що обирається та звільняється загальними зборами учасників господарського товариства. Ці обставини свідчать про те, що спір про припинення трудового договору, укладеного між ОСОБА_1 та відповідачем, є спором, пов`язаним з управлінням ТОВ «КСК», який згідно з п.3 ч.1 ст.20 ГПК України підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Такий висновок суду узгоджується з постановою Великої Палати Верховного Суду від 14 червня 2023 року у справі №448/362/22 (провадження №14-113цс22), зі змісту якої вбачається, що позовну вимогу про виключення з ЄДР запису про директора товариства також слід розглядати у господарській юрисдикції разом з вимогою про визнання трудового договору припиненим. Адже належність та ефективність обох вимог має оцінити під час розгляду справи господарський суд.

З огляду на це суд вважає, що провадження у цивільній справі належить закрити.

Керуючись п.1 ч.1, ч.2 ст.258, ч.4 ст.259, ст.260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «КСК», Дніпровської районної держаної адміністрації Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_2 , про визнання розірваним трудового договору, зобов`язання зробити відповідний запис в трудовій книжці та зобов`язання виключити відомості про керівника юридичної особи з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань закрити.

Роз`яснити, що ОСОБА_1 має право пред`явити вказаний позов в порядку господарського судочинства.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня оголошення судового рішення.

Суддя

Бориспільського міськрайонного суду Є.О. Борець

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено16.08.2023
Номер документу112819093
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —359/762/23

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні