Ухвала
від 15.08.2023 по справі 711/5376/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5376/23

Номер провадження 2/711/1910/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2023 року м. Черкаси

Суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси Казидуб О.Г., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу № 35 про визнання права власності на кооперативну квартиру,-

ВСТАНОВИВ:

10 серпня 2023 року адвокат Филь Олександр Миколайович, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовною заявою до Житлово-будівельного кооперативу № 35 про визнання права власності на кооперативну квартиру.

Одночасно, адвокатом Филь Олександром Миколайовичем, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 , заявлено клопотання про відстрочку сплати судового збору. Клопотання мотивовано тим, що до подання позовної заяви позивачем було витрачено значні кошти на виготовлення технічного паспорту на квартиру та на збір за подання документів на державну реєстрацію права власності через реєстратора ЦНАП. Позивач має похилий вік, є пенсіонером та не має додаткового заробітку.

А тому, просить відстрочити позивачу сплату судового збору до моменту винесення судом рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 136 ЦПК України, з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 8 ЗУ «Про судовий збір» суд, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або; позивачами є: військовослужбовці; батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або; предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до ч. 2 ст. ст. 8 ЗУ «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Фактичний аналіз змісту вищевказаних законодавчих норм свідчить про те, що процесуальна можливість звільнення судом від належних до оплати судових витрат, зокрема й судового збору, належить до дискреційних повноважень суду, а тому немає імперативного характеру.

В свою чергу судові витрати - передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, понесені ними у зв`язку з її розглядом та вирішенням, а у випадках їх звільнення від сплати це витрати держави, які вона несе у зв`язку з вирішенням конкретної справи.

Пунктом 29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати цивільних справах» роз`яснено, що відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст. 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Основна умова, за якою може мати місце відстрочка чи розстрочка, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати - це майновий стан сторони, який повинен бути підтверджений суду достовірними доказами.

Встановлено, що адвокатом Филь Олександром Миколайовичем, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 , не надано жодного підтверджуючого документу, крім Пенсійного посвідчення ОСОБА_1 , який би підтверджував неможливість сплати нею судового збору.

А тому, у задоволенні клопотання про відстрочку сплати судового збору необхідно відмовити.

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст. 8 ЗУ «Про судовий збір» та керуючись ст.136 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ :

У задоволенні клопотання адвоката Филь Олександра Миколайовича, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 , про відстрочку сплати судового збору відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. Г. Казидуб

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено16.08.2023
Номер документу112820348
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на кооперативну квартиру

Судовий реєстр по справі —711/5376/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні