Ухвала
від 03.08.2023 по справі 905/448/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

03.08.2023 Справа №905/448/23

Суддя - Говорун О.В.

Позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Відповідач - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ).

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до ОСОБА_2 про стягнення частки у статутному капіталі та скасування реєстраційних дій (записів) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що він є єдиним учасником (власником частки в статутному капіталі) Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто Генезис-М". В той же час, згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, єдиним учасником ТОВ "Авто Генезис-М" є ОСОБА_2 .У.

Згідно з ухвалою суду від 24.05.2023, відкрито провадження у справі №905/448/23, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 13.06.2023 о 12:30 год.

Відповідно до ухвали суду від 13.06.2023, продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів, підготовче засідання відкладено на 03.08.2023 об 11:30 год.

Відповідачем в цій справі є іноземна фізична особа - ОСОБА_2 . Згідно з відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, адреса Акбарова А.А.У. - Республіка Узбекистан, місто Андижан, вул.Горгаз, б.11.

Згідно з ч.1 ст. 365 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

З метою дотримання процесуальних прав іноземної особи - відповідача, зокрема, щодо подання відзиву на позов та права брати участь у судовому засіданні з розгляду справи, враховуючи необхідність вручення документів відповідачу на території Республіки Узбекистан, суд вважає за необхідне звернутись до компетентного органу іноземної держави із судовим дорученням.

Згідно з ч. 1 ст. 368 ГПК України, зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті.

19.02.1998 між Україною та Республікою Узбекистан укладено двосторонній договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних та сімейних справах, який був ратифікований Україною 05.11.1998 та набрав чинності 19.06.1999 (далі-Договір).

Даним Договором встановлено, що громадяни кожної з Договірних Сторін користуються на території другої Договірної Сторони стосовно своїх особистих та майнових прав таким самим правовим захистом, як і власні громадяни цієї Договірної Сторони. Громадяни кожної з Договірних Сторін мають право вільно і без перешкод звертатися до судів, прокуратури та інших установ другої Договірної Сторони, до компетенції яких відносяться цивільні та сімейні справи (які надалі іменуються «установи юстиції»), можуть виступати в них, порушувати клопотання, подавати позови та здійснювати інші процесуальні дії на тих самих умовах що і громадяни цієї Договірної Сторони. Положення цього Договору застосовуються відповідно до юридичних осіб, заснованим на територіях Договірних Сторін відповідно до їхнього законодавства (ст. 1 Договору).

Частиною 1 статті 4 Договору передбачено, що установи юстиції Договірних Сторін надають правову допомогу у цивільних та сімейних справах відповідно до положень цього Договору.

Статтею 5 Договору передбачено, що при наданні правової допомоги установи юстиції Договірних Сторін зносяться одна з одною через Міністерство юстиції України і Міністерство юстиції Республіки Узбекистан, якщо цим Договором не встановлено інший порядок зносин.

Відповідно до ст. 6 Договору, установи юстиції Договірних Сторін надають одна одній правову допомогу шляхом виконання процесуальних та інших дій, передбачених законодавством запитуваної Договірної Сторони, в тому числі шляхом вручення документів.

За змістом статті 7 Договору, прохання про надання правової допомоги повинно містити: назву запитуючої установи юстиції та назву запитуваної установи юстиції, найменування справи, в якій запитується правова допомога, викладення мети прохання та опису запитуваної допомоги, імена та прізвища сторін, третіх осіб, свідків, відомостей про їхнє місце проживання чи місце перебування, дату та місце народження, громадянство, рід занять, для юридичних осіб - їхнє найменування та місцезнаходження, за наявності представників осіб, зазначених в підпункті « 3» - їхні імена, прізвища та адреси, зазначення строків, протягом яких очікується виконання прохання, коли це необхідно.

При необхідності до прохання додаються належним чином завірені копії документів чи виписки з них, які полегшують виконання прохання.

У проханні про вручення документів мають бути зазначені точна адреса одержувача та найменування документів.

Прохання має бути підписано відповідною посадовою особою та скріплено гербовою печаткою запитуючої установи юстиції.

Частиною 1 статті 10 Договору визначено, що установа юстиції запитуваної Договірної Сторони здійснює вручення документів відповідно до прохання та правил, діючих на території цієї Договірної Сторони, якщо документи, що вручаються, складені мовою цієї держави чи російською мовою або забезпечені належно завіреним перекладом. В протилежному випадку вона передає документи одержувачу, якщо він згоден добровільно їх прийняти.

Підтвердження вручення документів оформлюється відповідно до правил, що діють на території запитуваної Договірної Сторони. У підтвердженні повинні бути зазначені спосіб, місце і час вручення, а також особа, якій вручено документи. Підтвердження вручення документів направляється запитуваній установі юстиції (ст. 11 Договору).

Відповідно до ч.2 ст.17 Договору документи, що направляються на мові запитуючої Договірної Сторони, супроводжуються перекладом на мову запитуваної Договірної Сторони чи на російську мову, якщо цим Договором не передбачено інше.

Наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року № 1092/5/54, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.07.2008 № 573/15264, затверджена Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень (далі Інструкція), яка визначає порядок опрацювання доручень про вручення документів, отримання доказів, вчинення інших процесуальних дій, а також клопотань про визнання і виконання судових рішень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах.

Пунктами 1.6, 1.7 Інструкції визначено, що реалізація міжнародних договорів України з питань міжнародної правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень здійснюється у межах компетенції Міністерством юстиції України безпосередньо та через міжрегіональні управління Міністерства юстиції України (далі - міжрегіональне управління), місцевими судами України (далі - суди України), а у відповідних випадках - іншими органами державної влади. Суди України з питань надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах взаємодіють з іноземними компетентними органами через міжрегіональні управління та Міністерство юстиції України.

Якщо міжнародним договором України не передбачено інше, доручення про вручення документів складається згідно з додатком 1 Інструкції. Також додається формуляр підтвердження про вручення документа згідно з додатком 2. До доручення про вручення виклику до суду обов`язково додається виклик (повідомлення) про день судового розгляду, форма якого наведена в додатку 3, разом з повідомленням про гарантії особі, яка викликається, імунітету від адміністративної/кримінальної відповідальності у разі її явки до компетентного органу України, передбачені відповідним міжнародним договором. Виклик (повідомлення) про день судового розгляду друкується на чистих аркушах паперу, без штампів суду (п. 2.1.3. Інструкції).

Пунктом 2.1.5 Інструкції визначено, що доручення підписується суддею та скріплюється гербовою печаткою суду України, який складає доручення.

Документи, що додаються до доручення, повинні бути оформлені відповідно до законодавства України, засвідчені підписом судді і печаткою суду України в належних випадках. Якщо документ, що надсилається, складається з декількох аркушів, вони мають бути відповідним чином прошнуровані, пронумеровані і скріплені печаткою суду України (п. 2.1.3 Інструкції).

Пунктом 2.2 Інструкції визначено, що у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України. Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

Відповідно до міжнародних договорів України доручення та додані до нього документи не потребують засвідчення в порядку консульської легалізації або шляхом проставлення апостилю (п. 2.4 Інструкції).

Враховуючи необхідність вручення процесуальних документів відповідачу, з метою забезпечення реалізації принципів змагальності та рівності перед законом і судом, суд вважає за необхідне, відповідно до вимог Договору, звернутися через Міністерство юстиції України до Міністерства юстиції Республіки Узбекистан з судовим дорученням про вручення відповідачу - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) нотаріально засвідчених перекладів позовної заяви разом з додатками позивача - Домуховського Дмитра Альбертовича, ухвали про відкриття провадження у справі №905/448/23 та ухвали від 03.08.2023.

Згідно з п.4 ч. 1 ст.228 ГПК, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Виходячи з викладеного вище, суд дійшов висновку про зупинення провадження в цій справі внаслідок звернення із судовим дорученням про вручення відповідачу документів.

Керуючись ст.ст. 176, 228, 229, 234 Господарського процесуального кодексу України

УХВАЛИВ:

Відкласти підготовче засідання до 06.02.2024 о 12:30 год., яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Донецької області, зал №304.

Повідомити учасників справи про дату, час і місце проведення судового засідання.

Позивачу в строк до 31.08.2023 надати до суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на узбецьку мову (прошитий, пронумерований та скріплений печаткою) наступних документів (у двох примірниках): позовної заяви з додатками; ухвали господарського суду про відкриття провадження у справі від 24.05.2023; ухвали господарського суду від 03.08.2023; доручення про вручення документів; підтвердження про вручення судових документів; виклик (повідомлення) про день судового розгляду.

Після отримання вищевказаних документів від позивача звернутися до Міністерства юстиції України, через Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (61000, м.Харків, вул. Ярослава Мудрого, 16) для подальшого спрямування до Міністерства юстиції Республіки Узбекистан судового доручення про вручення документів ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ).

Зупинити провадження у справі №905/448/23 до виконання судового доручення про вручення документів чи повідомлення про неможливість такого вручення ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі протягом десяти днів до Східного апеляційного господарського суду.

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112841728
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/448/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 09.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні