Ухвала
від 15.08.2023 по справі 910/8062/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.08.2023Справа № 910/8062/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Комарової О.С., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг»

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері»

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Приватного акціонерного товариства «Укроліяжирпром»

про визнання договору недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері», у якому просить:

- скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 57466742 від 05.04.2021 16:34:37, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зубковою Ольгою Леонідівною;

- визнати недійсним договір іпотеки від 05.04.2021, що був укладений між ТОВ «Київ Апартментс» і ТОВ «Смарт Делівері» та посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зубковою Ольгою Леонідівною, який став підставою для іпотечного обтяження об`єкту нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8 (чотири цілих вісім десятих), Загальна площа (кв.м): 2675.4, Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою м. Київ, вулиця Єфремова Академіка (вулиця Уборевича Командарма), будинок 5.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач, як власник цього майна, не надавав своєї згоди на передачу його в іпотеку, тому ТОВ «Київ Апартментс» не мало права на розпорядження спірним майном шляхом передання його в іпотеку ТОВ «Смарт Делівері», що свідчить про те, що спірний договір іпотеки укладений із порушенням вимог законодавства та має бути визнаний недійсним, а також, як наслідок, має бути скасоване і рішення приватного нотаріуса про обтяження, накладене на вказане майно у вигляді іпотеки.

23.05.2023 від позивача надійшло клопотання про витребування доказів, відповідно до якого позивач просить суд витребувати у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Зубкової Ольги Леонідівни матеріали справи, на підставі яких в реєстрі було зроблено запис про іпотечне обтяження 41334350, про передачу в іпотеку нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8 (чотири цілих вісім десятих), Загальна площа (кв.м): 2675.4, Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою м. Київ, вулиця Єфремова Академіка (вулиця Уборевича Командарма), будинок 5, в тому числі копію договору іпотеки від 05.04.2021, що був укладений між ТОВ «Київ Апартментс» та ТОВ «Смарт Делівері».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 27.06.2023. Залучено Приватне акціонерне товариство «Укроліяжирпром» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів. Витребувано докази у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Зубкової Ольги Леонідівни та відповідачів.

У підготовче засідання 27.06.2023 з`явився представник позивача, представники інших учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 27.06.2023 судом було продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та оголошено перерву до 01.08.2023.

18.07.2023 від позивача надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів у системі «EasyCon».

Підготовче засідання, призначене на 01.08.2023 не відбулось у зв`язку з відпусткою судді Комарової О.С.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.08.2023 підготовче засідання призначено на 20.09.2023.

Розглянувши заяву позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд вважає, що наявні підстави для її часткового задоволення з огляду на таке.

Відповідно до частин 1 - 3 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Рішенням Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення).

Пунктом 45 підрозділу 3 розділу ІІІ Положення визначено, що підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Відповідно до пункту 49 підрозділу 3 розділу ІІІ Положення для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Враховуючи, що заяву від імені позивача подано повноважним представником - адвокатом Петриком С.А., в межах строку та з дотриманням вимог, встановлених статтею 197 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням технічних можливостей у суді, наявні підстави для задоволення заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою сервісу «Система захищеного відеоконференцзв`язку з судом» (за посиланням на офіційний веб-портал судової влади України vkz.court.gov.ua) шляхом попередньої реєстрації та входу до нього через підсистему «Електронний суд», а не за допомогою сервісу «EasyCon».

Керуючись статтями 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити частково.

2. Забезпечити участь представника позивача Петрика Сергія Анатолійовича у підготовчому засіданні у справі № 910/8062/23, призначеному на 20.09.23 о 11:15 год., а також в усіх подальших засіданнях у цій справі в режимі відеоконференції відповідно до положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та здійснити проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою системи відеоконференцзв`язку (https://vkz.court.gov.ua). Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-Б, зал судових засідань № 17.

3. Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розміщена на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

4. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду представнику необхідно за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення, а також авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру), перевірити їх працездатність та очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

5. Попередити, що відповідно до частини п`ятої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 46 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, зокрема, підсистеми відеоконференцзв`язку, ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Комарова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112842163
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними банківської діяльності кредитування забезпечення виконання зобов’язання

Судовий реєстр по справі —910/8062/23

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні