Ухвала
від 24.10.2023 по справі 910/8062/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

24.10.2023Справа № 910/8062/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Комарової О.С., за участю секретаря судового засідання П`янковської Т.В., розглядаючи у підготовчому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг»

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері»

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів Приватного акціонерного товариства «Укроліяжирпром»

про визнання договору недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

за участю представників:

позивача - Петрик С.А.,

відповідача-1 - Гук О.О.,

відповідача-2 - не з`явився,

третьої особи - не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері», у якому просить:

- скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 57466742 від 05.04.2021 16:34:37, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зубковою Ольгою Леонідівною;

- визнати недійсним договір іпотеки від 05.04.2021, що був укладений між ТОВ «Київ Апартментс» і ТОВ «Смарт Делівері» та посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зубковою Ольгою Леонідівною, який став підставою для іпотечного обтяження об`єкту нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8 (чотири цілих вісім десятих), Загальна площа (кв.м): 2675.4, Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою м. Київ, вулиця Єфремова Академіка (вулиця Уборевича Командарма), будинок 5.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач, як власник цього майна, не надавав своєї згоди на передачу його в іпотеку, тому ТОВ «Київ Апартментс» не мало права розпоряджатись спірним майном шляхом передачі його в іпотеку ТОВ «Смарт Делівері», що свідчить про те, що спірний договір іпотеки укладений із порушенням вимог законодавства та має бути визнаний недійсним, а також, як наслідок, має бути скасоване і рішення приватного нотаріуса про обтяження, накладене на вказане майно у вигляді іпотеки.

23.05.2023 від позивача надійшло клопотання про витребування доказів, відповідно до якого позивач просить суд витребувати у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Зубкової Ольги Леонідівни матеріали справи, на підставі яких в реєстрі було зроблено запис про іпотечне обтяження 41334350, про передачу в іпотеку нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8 (чотири цілих вісім десятих), Загальна площа (кв.м): 2675.4, Реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою м. Київ, вулиця Єфремова Академіка (вулиця Уборевича Командарма), будинок 5, в тому числі копію договору іпотеки від 05.04.2021, що був укладений між ТОВ «Київ Апартментс» та ТОВ «Смарт Делівері».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 27.06.2023, залучено Приватне акціонерне товариство «Укроліяжирпром» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів, витребувано докази у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Зубкової Ольги Леонідівни та відповідачів.

У підготовче засідання 27.06.2023 з`явився представник позивача, представники інших учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 27.06.2023 судом було продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів та оголошено перерву до 01.08.2023.

Підготовче засідання, призначене на 01.08.2023 не відбулось у зв`язку з відпусткою судді Комарової О.С.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.08.2023 підготовче засідання призначено на 20.09.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.08.2023 застосовано до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Зубкової Ольги Леонідівни заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в дохід державного бюджету України у розмірі 5 368,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.08.2023 застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері» заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в дохід державного бюджету України у розмірі 5 368,00 грн.

У підготовче засідання 20.09.2023 з`явився представник відповідача-1, представники інших учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 20.09.2023 представником відповідача-1 було заявлено клопотання про зупинення провадження у справі, розгляд якого судом відкладено на наступне підготовче засідання 24.10.2023.

У підготовче засідання 24.10.2023 з`явилися представники позивача та відповідача-1, представники інших учасників справи не з`явилися, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 24.10.2023 суд, після виходу з нарадчої кімнати, проголосив вступну та резолютивну частини ухвали про застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-консалтинг» заходу процесуального примусу у вигляді штрафу в дохід державного бюджету України у розмірі 5 368,00 грн.

Розглянувши у підготовчому засіданні 24.10.2023 клопотання відповідача-1 про зупинення провадження у справі, суд дійшов таких висновків.

Порядок та умови зупинення провадження у справі врегульованого нормами статей 227, 228 Господарського процесуального кодексу України, в яких наведено вичерпний перелік підстав, за яких суд, відповідно, зобов`язаний та має право зупинити провадження у справі.

Так, згідно з пунктом 5 частини першої статті 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарському суду слід у кожному випадку з`ясовувати, як саме пов`язана справа, що розглядається господарським судом, зі справою, яка розглядається іншим судом, чим саме зумовлена неможливість розгляду справи.

Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв`язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов`язаних між собою справ різними судами або з інших причин (зокрема обмеженість предмета позову, певна черговість розгляду вимог).

Пов`язаною із цією справою є така інша справа, в якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання та оцінку доказів у цій справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення (частини четверта та шоста статті 75 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно із статтею 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Частиною першою статті 14 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини другої статті 237 Господарського процесуального кодексу України при ухваленні рішення суд не може виходити у рішенні за межі позовних вимог.

Предметом позову в цій справі є визнання недійсним договору іпотеки, укладеного між ТОВ «Київ Апартментс» та ТОВ «Смарт Делівері», який став підставою для іпотечного обтяження об`єкту нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8 (чотири цілих вісім десятих), Загальна площа (кв.м): 2675.4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою м. Київ, вулиця Єфремова Академіка (вулиця Уборевича Командарма), будинок 5, а також скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію обтяження цього майна, які вчинені усупереч волі власника майна, яким позивач вважає себе.

Суд встановив, що у провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа № 910/14470/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-Консалтинг» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс», за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: 1. Приватного акціонерного товариства «Укроліяжирпром», 2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Делівері» про (1) скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 56761310 від 23.02.2021, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Войтовським Валентином Сергійовичем; (2) скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 39020150 від 28.12.2017, прийняте Державним реєстратором КП «Центр державної реєстрації» м. Києва Демченко Мариною Олександрівною; (3) скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 57466742 від 05.04.2021, прийняте приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Зубковою Ольгою Леонідівною; (4) визнання недійсним акту 63818418 про передачу об`єкта нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8%, заг. площею 2675,4 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Єфремова Академіка, буд. 5, стягувачу в рахунок погашення боргу (ВП НОМЕР_1) та передачу стягувачу ТОВ «Київ Апартментс» майна в рахунок погашення боргу, які складені приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Лисенком С.О. від 23.12.2020; (5) визнання недійсним свідоцтва про право власності на об`єкт нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8%, заг. площею 2675,4 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Єфремова Академіка, буд. 5 за ТОВ «Київ Апартментс» серія та номер: 512, видане 23.02.2021, видавник: приватний нотаріус Войтовський В.С., рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 56761310 від 23.02.2021, приватний нотаріус Войтовський В.С.; (6) витребування з незаконного володіння ТОВ «Київ Апартментс» на користь ТОВ «Імека-Консалтинг» об`єкт нерухомого майна (незавершеного будівництва), а саме - незавершене будівництво, Адміністративно-офісний центр і бібліотека, відсоток готовності складає 4,8%, заг. площею 2675.4 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1452227680000, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Єфремова Академіка, буд. 5.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 у справі № 910/14470/22 в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із зазначеним рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю «Імека-Консалтинг» подало апеляційну скаргу, тобто на поточну дату рішення Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 у справі № 910/14470/22 не набрало законної сили.

Суд відзначає, що за результатами вирішення справи № 910/14470/22 будуть встановлені обставини та преюдиціальні факти для розгляду справи № 910/8062/23, а саме буде вирішено спір про правомірність набуття Товариством з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс» спірного майна у власність, а також наявність чи відсутність підстав для його витребування на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Імека-Консалтинг» (введення власника у володіння майном, якого він був позбавлений), що складає підставу позову у справі № 910/8062/23.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що підстава позову у справі № 910/8062/23 (право власності на майно) одночасно є предметом позову у справі № 910/14470/22, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для зупинення провадження у цій справі на підставі п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України, оскільки вирішення цього спору, з викладених у позові підстав, залежить від наслідків вирішення віндикаційного позову у справі № 910/14470/22

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для зупинення провадження в справі № 910/8062/23 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 910/14470/22.

Керуючись статтями 228, 229, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Київ Апартментс» про зупинення провадження у справі задовольнити.

2. Зупинити провадження у справі № 910/8062/23 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 910/14470/22.

3. Зобов`язати учасників справи повідомити суд про усунення обставин, які зумовили зупинення провадження у справі.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, що передбачені статтями 254 - 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 25.10.2023.

Суддя О.С. Комарова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114417779
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними банківської діяльності кредитування забезпечення виконання зобов’язання

Судовий реєстр по справі —910/8062/23

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Комарова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні