Ухвала
від 16.08.2023 по справі 331/5289/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

16.08.2023

Справа № 331/5289/23

Провадження № 1-кс/331/1623/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі старшого слідчого в ОВС СВ УСБУ в Запорізькій області ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі клопотання старшого слідчого в ОВС 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області майора юстиції ОСОБА_3 , погоджене зі старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_5 , про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022080000002110 від 25.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС звернувся до слідчого судді з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022080000002110 від 25.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що після остаточної військової окупації території м. Енергодар Запорізької області, у період часу з 04.03.2022 по 27.03.2022, представниками зф держави-агресора рф всупереч порядку установленого Конституцією України на іншими діючим Законами України та нормативно-правовим актам, за підтримки місцевих колаборантів та інших лояльних до держави-агресора верств місцевого населення, цілеспрямовано було створено окупаційну адміністрацію держави-агресора рф мовою оригіналу - «Военно-гражданская администрация г. Энергодар», з місцем фактичного розташування: Запорізька область, Василівський район, м. Енергодар, вул. Курчатова, буд. 11 (приміщення Енергодарської міської ради) з метою подальшого утримання адміністративно-політичного контролю на захопленій військовим шляхом території, встановлення тотального контролю та реалізації всіх узурпованих владних повноважень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 83 від 04.03.2015 (із змінами № 913 від 06.11.2019 та № 959 від 20.11.2019) ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ», входить до затвердженого переліку об`єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, власником якого є держава в особі Міністерства інфраструктури України із 100% акцій, відповідно до Указу Президента України № 1082 від 03.12.2010 та є правонаступником усіх прав і обов`язків державного підприємства «Київ - Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» та його філій, у тому числі і Енергодарської філії за місцем фактичного розташування адресою: Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд.98-а.

Наказом виконувача обов`язків голови правління ПрАТ «Київ-Дніпровське МППЗТ» №67/ос від 26.02.2019 виконуючим обов`язки директора Енергодарської філії «Київ-Дніпровське МППЗТ» призначено ОСОБА_6 , на якій останній перебуває і на час складення повідомлення про підозру.

Згідно до положень посадової інструкції на ОСОБА_6 як виконуючого обов`язки директора покладено обов`язки, у тому числі щодо розпорядження майном та коштами філії в та іншими матеріальними активами, із персональною відповідальність за ввірене майно та належним виконання посадових обов`язків, що передбачені посадовою інструкцією - у межах визначених чинним законодавством України.

Так громадянин України ОСОБА_6 будучи виконувачем обов`язків директора Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» (код ЄДРПОУ 34425580, фактичне місце знаходження: Запорізька область м. Енергодар, вул. Промислова, буд. 98А, починаючи з вересня 2022 року (більш точна дата органом досудового розслідування не встановлено) перебуваючи на території м. Енергодар Запорізької області, яке з 04.03.2022 та на час повідомлення про підозру є тимчасово окупованою територією представниками зф держави-агресора рф, маючи необхідні управлінські навички, відповідну освіту, досвід роботи у сфері економічних і організаційних засад діяльності залізничного транспорту, усвідомлюючи його роль в економіці і соціальній сфері України, а також специфіку функціонування цього виду транспорту, діючи умисно, з метою завдання шкоди Україні, добровільно погодився на пропозицію невстановлених під час досудового розслідування представників окупаційної адміністрації держави-агресора російської федерації мовою оригіналу - «Военно-гражданская администрация г. Энергодар» на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом добровільної передачі усіх матеріальних ресурсів, які перебували на балансі (віданні) Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» із створенням на його базі власної відокремленої системи залізничного сполучення, підконтрольної лише окупаційній адміністрації держави-агресора рф.

З цією метою, ОСОБА_6 16.09.2022 достовірно усвідомлюючи, що Енергодарська філія ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» є об`єктом державної власності, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, власником якого є держава в особі Міністерства інфраструктури України із 100% акцій та розуміючи, що на нього покладені обов`язки в частині збереження матеріальних ресурсів зазначеної філії, діючи умисно, з метою завдання шкоди України здійснив перереєстрацію Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» із усіма матеріальними ресурсами, за законодавством держави-агресора рф на мовою, оригіналу - ООО "Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта» (номеру ОГРН 12222300049290 юридична адреса: рф, Краснодарський край, м. Краснодар, вул. Старокубанська, буд. 114, оф. 632/13), за фактичним місцезнаходженням Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд.98-а.

В той же час, не пізніше 16.09.2022 ОСОБА_6 невстановленими досудовим розслідуванням представниками окупаційної адміністрації держави-агресора рф за його добровільної згоди було призначено директором незаконно створеного підприємства мовою оригіналу - ООО «Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта», із покладенням на останнього організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків.

Займаючи посаду директора у незаконно створеному підприємстві мовою оригіналу - ООО «Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта», ОСОБА_6 , діючи умисно, з метою завдання шкоди Україні добровільно передав представникам держави-агресора рф та окупаційній адміністрації держави-агресора рф матеріальні ресурси серед яких тягові рухомі склади, вагонний парк, техніку для ремонту колій, автотракторну техніку та інше рухоме та нерухоме майно Енергодарської філії «Київ-Дніпровське МППЗТ».

Враховуючи викладене, громадянина України ОСОБА_6 обґрунтовано повідомлено про підозру у тому, що останній, будучи виконувачем обов`язків директора Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту» (код ЄДРПОУ 34425580, фактичне місце знаходження: Запорізька область м. Енергодар, вул. Промислова, буд. 98А, далі за текстом Енергодарська філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ»), засновником та єдиним акціонером якого є держава України в особі Міністерства інфраструктури України, починаючи з вересня 2022 року (більш точна дата органом досудового розслідування не встановлено) перебуваючи на території м. Енергодар Запорізької області, яке з 04.03.2022 та на час повідомлення про підозру є тимчасово окупованою територією представниками збройних формувань держави-агресора російської федерації (далі за текстом зф держави-агресора рф), маючи необхідні управлінські навички, відповідну освіту, досвід роботи у сфері економічних і організаційних засад діяльності залізничного транспорту, усвідомлюючи його роль в економіці і соціальній сфері України, а також специфіку функціонування цього виду транспорту, діючи умисно, з метою завдання шкоди Україні, добровільно погодився на пропозицію невстановлених під час досудового розслідування представників окупаційної адміністрації держави-агресора російської федерації мовою оригіналу - «Военно-гражданская администрация г. Энергодар» на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом добровільної передачі усіх матеріальних ресурсів, які перебували на балансі (віданні) Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» із створенням на його базі власної відокремленої системи залізничного сполучення, підконтрольної лише окупаційній адміністрації держави-агресора рф, шляхом перереєстрації за законами держави-агресора рф на нове підприємство мовою оригіналу ООО "Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта» (номеру ОГРН 12222300049290 юридична адреса: рф, Краснодарський край, м. Краснодар, вул. Старокубанська, буд. 114, оф. 632/13), за фактичним місцезнаходженням Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд.98-а, та добровільно, починаючи з 16.09.2022 зайняв посаду директора незаконно створеного окупаційною адміністрацією держави-агресора рф підприємства, діяльність якого спрямував на здійснення незаконних перевезень залізничним транспортом вантажів, в тому числі і перевезень по тимчасово окупованих територіях України.

Також, до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях направлено постанову, та відповідно до доручення від 29.07.2023 №028-280001493 для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі призначено захисника - адвоката ОСОБА_4 , якій вручено копію повідомлення про підозру ОСОБА_6 , за ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Відповідно до матеріалів досудового розслідування, на даний час підозрюваний ОСОБА_6 , перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Енергода р Запорізької області.

07.08.2023 року винесено постанову про оголошення підозрюваного ОСОБА_6 у розшук, проведення якого доручено оперативним співробітникам відділу у м. Енергодар УСБУ в Запорізькій області.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_6 особливо тяжкого злочину, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України доказами, а саме:

- протоколами допитів як свідків ОСОБА_7 від 17.12.2022, ОСОБА_8 від 17.12.2022, ОСОБА_9 від 12.12.2022, ОСОБА_10 від 21.12.2022, ОСОБА_11 від 12.12.2022, які показали, що після фактичної окупації міста Енергодар, ОСОБА_6 добровільно погодився на пропозицію невстановлених під час досудового розслідування представників окупаційної адміністрації держави-агресора російської федерації мовою оригіналу - «Военно-гражданская администрация г. Энергодар» на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом добровільної передачі усіх матеріальних ресурсів, які перебували на балансі (віданні) Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» із створенням на його базі власної відокремленої системи залізничного сполучення, підконтрольної лише окупаційній адміністрації держави-агресора рф

- протоколом за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - зняття інформації з електронних інформаційних систем №59//5/5/3-329т від 04.02.2023 відповідно до якого встановлено листування ОСОБА_6 та інших осіб щодо вчинення останнім кримінального правопорушення, яке виразилось в тому, що ОСОБА_6 добровільно погодився на пропозицію представників окупаційної адміністрації держави-агресора російської федерації мовою оригіналу - «Военно-гражданская администрация г. Энергодар» на допомогу державі-агресору (пособництво) шляхом добровільної передачі усіх матеріальних ресурсів, які перебували на балансі (віданні) Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» із створенням на його базі власної відокремленої системи залізничного сполучення, підконтрольної лише окупаційній адміністрації держави-агресора рф, а також останній здійснив перереєстрацію за законами держави-агресора рф на нове підприємство мовою оригіналу ООО "Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта» (номеру ОГРН 12222300049290 юридична адреса: рф, Краснодарський край, м. Краснодар, вул. Старокубанська, буд. 114, оф. 632/13), за фактичним місцезнаходженням Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд.98-а.

- протоколами оглядів мережі Інтернет від 14.03.2023, від 02.03.2023 відповідно до яких встановлено, що на тимчасово окупованій території м. Енергодар, було здійснено перереєстрацію Енергодарської філії ПрАТ «Київ - Дніпровське МППЗТ» за законами держави-агресора рф на нове підприємство мовою оригіналу ООО "Энергодарское предприятие промышленного железнодорожного транспорта» (номеру ОГРН 12222300049290 юридична адреса: рф, Краснодарський край, м. Краснодар, вул. Старокубанська, буд. 114, оф. 632/13), за фактичним місцезнаходженням Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд.98-а. Відповідно до розміщеної інформації встановлено, що від 16.09.2022 ОСОБА_6 зайняв посаду директора незаконно створеного окупаційною адміністрацією держави-агресора рф підприємства, діяльність якого спрямував на здійснення незаконних перевезень залізничним транспортом вантажів, в тому числі і перевезень по тимчасово окупованих територіях України.

- повідомленням про підозру ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України - умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом добровільної передачі матеріальних ресурсів представникам держави-агресора, її окупаційній адміністрації.

- іншими зібраними в ході досудового розслідування кримінального провадження доказами.

Згідно інформації оперативного підрозділу та матеріалів кримінального провадження на даний час ОСОБА_6 перебуває на тимчасово окупованій території м. Енергодар.

Під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 ухиляється від явки на виклик слідчого, оголошена у розшук та перебуває у м. Енергодар Запорізької області. При цьому, починаючи з 04.03.2022 територія Енергодарської міської територіальної громади Василівського району Запорізької області є тимчасово окупованою територією представниками збройних формувань держави-агресора рф, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією».

З метою дотримання вимог КПК України щодо повідомлення особі про підозру, а також повідомлення про виклик до органу досудового розслідування в щоденному виданні центральних органів влади - у газеті Урядовий кур`єр опубліковано повістки про виклик

ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області та на сайті Офісу генерального прокурора України опубліковано повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області для вручення оригіналу повідомлення про підозру, допиту як підозрюваного та проведення інших слідчих (розшукових) дій.

Проте, дотепер ОСОБА_6 не з`явився за викликом та жодним чином не повідомив про причини неявки, у зв`язку з чим є всі підстави вважати, що підозрюваний переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Тобто, притягнути ОСОБА_6 до кримінальної відповідальності у загальному порядку, передбаченому кримінально-процесуальним законодавством, не надається можливим, але при цьому наявні достатні підстави для проведення у даному кримінальному провадженні стосовно підозрюваного спеціального досудового розслідування злочинів, передбачених ч.1 ст.111-2 КК України.

В судовому засіданні старший слідчий в ОВС ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Захисник підозрюваного ОСОБА_4 при вирішенні даного клопотання покладається на розсуд суду.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Слідчим відділом УСБУ в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022080000002110 від 25.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлена причетність ОСОБА_6 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, що підтверджується матеріалами кримінального провадження, дослідженими у судовому засіданні.

29.07.2023 Старшим слідчим в ОВС слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області обґрунтовано повідомлено про підозру громадянина України ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст.111-2 КК України -

Умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора.

В цей же день, 29.07.2023 на виконання вимог ч. 3 ст. 111, ст. 135, ст. 278 КПК України повідомлення про підозру ОСОБА_6 вручено його захиснику - адвокату ОСОБА_4

07.08.2023 року винесено постанову про оголошення підозрюваного ОСОБА_6 у розшук, проведення якого доручено оперативним співробітникам відділу у м. Енергодар УСБУ в Запорізькій області.

На даний час підозрюваний ОСОБА_6 згідно отриманої інформації переховується від органів слідства та суду, перебуває на окупованій території в м. Енергодар Запорізької області.

Згідно ч. 8 ст. 135 КПК України повістка про виклик особи, стосовно якої існують достатні підстави вважати, що така особа виїхала та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаною Верховною Радою України державою-агресором, у випадку обґрунтованої неможливості вручення їй такої повістки згідно з частинами першою, другою, четвертою - сьомою цієї статті, публікується в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.

Згідно з ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним та оголошення його у міждержавний та/або міжнародний розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень глави «Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень».

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених зокрема статтею 111-1 КК України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Водночас до ч. 1 ст. 42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок не встановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

У відповідності до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією», Енергодарська міська територіальна громада внесена до вказаного переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) та на час повідомлення про підозру перебуває у ньому.

Відповідно до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована російською федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування російської федерації та окупаційна адміністрація російської федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування російської федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації Російської Федерації.

Під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 ухиляється від явки на виклик слідчого (не прибула на виклик без поважної причини більше ніж два рази), оголошений у розшук та перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Енергодар Запорізької області, яке відповідно до Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, станом на 22 грудня 2022 року, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №309 від 22.12.2022 (у редакції від 09.03.2023 №84), є таким, що перебуває у тимчасовій окупації.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 297-1 КПК України, ч. 3 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС 2-го відділення СВ УСБУ в Запорізькій області майора юстиції ОСОБА_3 , погоджене зі старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_5 , про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні

№ 22022080000002110 від 25.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022080000002110 від 25.10.2022 відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України.

Зобов`язати прокурора у кримінальному провадженні внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про здійснення спеціального досудового розслідування.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її проголошення та не може бути оскаржена.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112853254
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022080000002110 від 25.10.2022 за підозрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України

Судовий реєстр по справі —331/5289/23

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 16.08.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні