Ухвала
від 14.08.2023 по справі 204/9462/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/9462/23

Провадження № 2/204/2698/23

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про передачу справи на розгляд іншому суду

14 серпня 2023 року суддя Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська Токар Н.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування при виконкомі Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

23 червня 2023 року до Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування при виконкомі Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про позбавлення батьківських прав.

На виконання вимог ч.8 ст.187 ЦПК України, з метою визначення підсудності, 26.06.2023 року судом був зроблений запит до Єдиного державного демографічного реєстру, та того ж дня отримано відповідь №126747 щодо реєстрації позивача, згідно відповіді №126760 інформація щодо реєстрації відповідача відсутня.

Повторно, на виконання вимог ч.6 ст.187 ЦПК України, з метою визначення підсудності, судом був зроблений запит до Відділу формування та ведення реєстру територіальної громади управління у сфері державної реєстрації Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур, та отримано відповідь про відсутність інформації щодо реєстрації відповідача.

З копії довідки, виданої ОСББ «Пушкіна-12 м.Родинське» вбачається, що місцем реєстрації відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є: АДРЕСА_1 , що не відноситься до територіальної підсудності Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська.

Ознайомившись з позовною заявою, суд приходить до наступного.

Згідно частини 1 статті 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не значиться зареєстрованою на території Чечелівського району міста Дніпра, отже, відповідно, справа не відноситься до територіальної підсудності Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська.

Згідно ч.7 ст.147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду.

24.02.2022 Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 в Україні запроваджено воєнний стан, дія якого продовжена до теперішнього часу.

У відповідності до розпорядження Голови Верховного Суду від 08.04.2022 №17/0/9-22 у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану територіальна підсудність справ Красноармійського міськрайонного суду Донецької області визначена Красногвардійському районному суду м.Дніпропетровська.

Однак, Рішенням Вищої Ради Правосуддя від 25.07.2023 №748/0/15-23 було відновлено територіальну підсудність судових справ Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, змінену розпорядженням Голови Верховного Суду від 08.04.2022 №17/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської областей)»,з 07 серпня 2023 року.

Враховуючи, що станом на 14.08.2023 питання про відкриття провадження не вирішено, матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування при виконкомі Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про позбавлення батьківських прав мають бути передані на розгляд до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, який з 07.08.2023 вже відновив територіальну підсудність судових справ Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Таким чином, Красногвардійський районнийсуд м.Дніпропетровська позбавлений можливості розглянути вказану справу, оскільки такий розгляд буде виходити за межі його компетенції та буде порушенням частини 1 статті 27 ЦПК України, що в подальшому може слугувати приводом для оскарження та скасування прийнятого по суті рішення в апеляційній інстанції.

Згідно ч.1 ст.8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Інші підстави для відкриття провадження Красногвардійським районним судом м.Дніпропетровська, відсутні.

Згідно ч.9 ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомуст.31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно вимог ст.32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.27, 31, 32 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування при виконкомі Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області про позбавлення батьківських прав - передати на розгляд до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Ухвала набираєзаконної силинегайно післяїї проголошення,якщо іншене передбаченоцим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.В. Токар

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112856612
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —204/9462/23

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні