Постанова
від 17.08.2023 по справі 676/5258/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 676/5258/22

Провадження № 22-ц/4820/1313/23

Хмельницький апеляційний суд у складі колегії

суддів судової палати з розгляду цивільних справ

Ярмолюка О.І. (суддя-доповідач), Грох Л.М., Янчук Т.О.,

розглянувши упорядку спрощеногопозовного провадженнябез повідомленнясторін справуза позовом ОСОБА_1 , треті особи Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області як орган опіки та піклування, Департамент правового супроводу та контролю Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, Відділ обліку, розподілу і приватизації житла Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, до ОСОБА_2 про виселення з квартири без надання іншого жилого приміщення за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 18 травня 2023 року про зупинення провадження у справі,

встановив:

1.Описова частина

Короткий зміст позовних вимог і процесуальні дії суду першої інстанції

У жовтні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, третя особа Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області як орган опіки та піклування, до ОСОБА_2 про виселення з квартири без надання іншого жилого приміщення.

ОСОБА_1 зазначила, що на підставі ордера №002024 від 27 серпня 2008 року, виданого її матері, ОСОБА_3 , вони разом із неповнолітніми сестрами, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , проживали в однокімнатній квартирі АДРЕСА_1 . Також у квартирі проживав співмешканець матері, ОСОБА_2 . Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 не бажає знятися з реєстрації місця проживання, веде антигромадський спосіб життя, відвідує квартиру в стані алкогольного сп`яніння, вчиняє насильство в сім`ї, не приймає участі в утриманні житла та сплаті комунальних послуг.

За таких обставин ОСОБА_1 просила суд виселити ОСОБА_2 з квартири АДРЕСА_1 , без надання іншого житлового приміщення та зняти його з реєстрації місця проживання у цій квартирі.

Суд ухвалою від 1 березня 2023 року залучив Департамент правового супроводу та контролю Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, Відділ обліку, розподілу і приватизації житла Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Короткий зміст ухвали суду першої інстанції

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 18 травня 2023 року зупинено провадження у справі до припинення перебування відповідача ОСОБА_2 у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан.

Суд керувався тим, що ОСОБА_2 перебуває на військовій службі у Збройних Силах України, а з 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, що є підставою для зупинення провадження у справі.

Короткий зміст і узагальнені доводи апеляційної скарги

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати ухвалу суду першої інстанції посилаючись на неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, та порушення норм процесуального права.

Апеляційна скарга мотивована тим, що ОСОБА_2 не надав доказів свого перебування у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан, і свого направлення в зону ведення бойових дій для виконання бойових завдань, а тому підстави для зупинення провадження у справі відсутні.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи

Інші учасники судового процесу не подали відзив на апеляційну скаргу.

2.Мотивувальна частина

Позиція суду апеляційної інстанції

Частинами першою, другою, п`ятою статті 263 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) встановлено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зазначеним вимогам закону оскаржуване судове рішення не відповідає.

Дослідивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Суд першої інстанції не дотримався норм статей 2, 10, 210, 251 ЦПК України.

У зв`язку з порушенням норм процесуального права оскаржувану ухвалу слід скасувати, а справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Встановлені судами першої та апеляційної інстанції обставини

З 1 грудня 2022 року ОСОБА_2 перебуває на військовій службі в Збройних Силах України.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 1 листопада 2022 року прийнято до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виселення з квартири без надання іншого жилого приміщення, відкрито провадження у справі, визначено порядок її розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 3 травня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

ОСОБА_2 приймає участь у справі через свого представника, адвоката Соху В.В. При цьому відповідач подав відзив на позов із запереченнями проти заявлених вимог і письмові докази на підтвердження цих заперечень.

Мотиви, з яких виходить суд апеляційної інстанції

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до частини першої статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

До основних засад цивільного судочинства, зокрема, віднесено принцип верховенства права (пункт 1 частини третьої статті 2 ЦПК України).

За змістом частини першої статті 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно з частиною першою статті 210 ЦПК України суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Як передбачено пунктом 2 частини першої статті 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

У такому випадку провадження у справі зупиняється до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції (пункт 2 частини першої статті 253 ЦПК України).

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого відповідним законом України від 24лютого 2022 року №2102-ІХ, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

На часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ (із подальшими змінами, зокрема, внесеними Указом Президента України від 1 травня 2023 року №254/2023, затвердженим Законом України від 2 травня 2023 року №3057-ІХ), продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб.

Аналіз указаних норм права дає підстави для висновку, що при прийнятті процесуальних рішень і застосуванні будь-яких процесуальних норм суд має керуватись у першу чергу основним завданням цивільного судочинства, яким є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту прав та інтересів особи.

Досягнення завдань цивільного судочинства забезпечується за допомогою реалізації його основних засад, у тому числі принципу верховенства права.

Реалізація принципу верховенства права здійснюється через застосування судами при розгляді справ Конвенції та протоколів до неї, а також практики Європейського суду з прав людини як джерело права.

Одним із елементів права на справедливий суд згідно статті 6 Конвенції є право на розумний строк розгляду справи.

Європейський суд з прав людини (далі Суд) неодноразово зазначав про те, що обґрунтованість тривалості проваджень повинна бути оцінена з урахуванням наступних критеріїв, заснованих практикою Суду: складність справи, внесок заявника і відповідних органів влади, а також предмет спору (справа «Компанія Комінгерсоль проти Португалії» (Comingersoll S.A. v. Portugal), заява №35382/97, рішення від 6 квітня 2000 року, §19; справа «Фрайдлендер проти Франції» (Frydlender v. France), заява №48479/13, рішення від 26 липня 2018 року, §43; справа «Сюрмелі проти Німеччини» (Surmeli v. Germany),заява № 75529/01, рішення від 8червня 2006 року, §128).

Зупинення провадження у справі це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Метою зупинення провадження у справі згідно з пунктом 2 частини першої статті 251 ЦПК України є з`ясування обставин (фактів), які не можуть бути з`ясовані та встановленні в цьому провадженні, але мають значення для справи, у зв`язку з перебуванням сторони або третьої особи у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан. Об`єктивна неможливість розгляду справи у такому випадку полягає в тому, що відсутність сторони або третьої особи, позбавляє можливості суд вирішити спір із дотриманням основних засад (принципів) цивільного судочинства, а саме з`ясувати всі обставини, що мають значення для справи, зібрати та дослідити докази, надати їм належну правову оцінку та ухвалити рішення по суті заявлених вимог.

Якщо такі перешкоди відсутні, то суд зобов`язаний розглянути справу у визначені процесуальним законом порядку та строки.

Предметом спору у справі, яка переглядається апеляційним судом, є право ОСОБА_2 на спірну квартиру.

ОСОБА_2 був повідомлений належним чином про розгляд справи в суді, висловив свою позицію щодо пред`явленого позову, подав докази в обґрунтування своїх заперечень і приймав участь у судовому процесі через представника.

Водночас зібрані докази у справі дозволяють суду встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду, та ухвалити законне рішення по суті заявлених вимог.

Оскільки об`єктивна неможливість розгляду справи за позовом ОСОБА_1 у зв`язку з перебуванням ОСОБА_2 у складіЗбройних СилУкраїни,що переведеніна воєннийстан, не встановлена, то у суду першої інстанції були відсутні підстави для зупинення провадження у цій справі.

Натомість, зупинивши провадження у справі, суд першої інстанції порушив право позивачки ОСОБА_1 на розумні строки розгляду справи.

3.Висновки суду апеляційної інстанції

Ухвала суду першої інстанції не відповідає вимогам чинного законодавства та перешкоджає подальшому провадженню у справі, тому в силу частини першої статті379 ЦПК України вона підлягає скасуванню з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Щодо судових витрат

Відповідно до статті 141 ЦПК України питання щодо понесених ОСОБА_1 судових витрат за подання апеляційної скарги має бути вирішено судом першої інстанції при ухваленні судового рішення по суті спору (пункт 37 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року №10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах»).

Керуючись ст.ст. 374, 379, 381, 382, 384, 389 ЦПК України,

постановив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 18 травня 2023 року про зупинення провадження у справі скасувати, а справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Судді: О.І. Ярмолюк

Л.М. Грох

Т.О. Янчук

Головуючий у першій інстанції Вдовичинський А.В.

Доповідач Ярмолюк О.І. Категорія 44

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112869470
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —676/5258/22

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Постанова від 18.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

Постанова від 17.08.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні