Ухвала
від 08.08.2023 по справі 2-14/11
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-14/11 Провадження № 6/358/55/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2023 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі: головуючого судді Лебединець Г.С., секретар судового засідання Ведмеденко І.В., розглянув у відкритому судовому засіданні подання старшого виконавця Богуславського відділу державної виконавчої служби в Обухівському районні Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Храбуст Оксани Сергіївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В:

Старший виконавець Богуславського відділу державної виконавчої служби в Обухівському районні Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Храбуст О.С. звернулася до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 .

Подання обґрунтовано тим, що на виконанні у Богуславського відділу державної виконавчої служби в Обухівському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) знаходяться виконавче провадження 51491625 з виконання виконавчого листа № 2-14/11 виданий 23.09.2011 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ "Універсал банк" боргу в сумі 220139.96 грн. та виконавче провадження 51873073 з виконання виконавчого листа № 2-11/10 виданий 18.07.2016 р. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ВАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" боргу в розмірі 44869,15 грн. Ухвалою Богуславського районного суду про зміну сторони виконавчого провадження у виконавчому проваджені 51873073 змінено стягувана із ПАЗ "Всеукраїнський акціонерний банк" на його правонаступника ТзОВ ФК "Кредит- Капітал".

23.06.2016 р. по виконавчому провадженню 51491625 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, 09.08.2016 р. по виконавчому провадженню 51873073 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та зобов`язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

06.02.2020 р. та 17.09.2018 р. державним виконавцем винесено постанову про арешт коштів.

14.07.2023 р. державним виконавцем винесено постанову про об`єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження.

Враховуючи викладене, рішення до теперішнього часу не виконано, а боржник ухиляється від виконання його, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного йому майна і доходів.

За таких обставин заявник просить суд винести ухвалу якою зобов`язати тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон України боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Представник Богуславського відділу державної виконавчої служби в Обухівському районні Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) в судове засідання не з`явився, надала клопотання про розгляд справи за її відсутності.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася за невідомою суду причиною, про час та місце слухання справи повідомлена належним чином.

Суд, дослідивши матеріали подання, проаналізувавши і оцінивши надані докази в їх сукупності вважає, що подання про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно із ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен хто законно перебуває на території будь-якої держави, має право вільно пересуватися і вільно вибирати місце проживання в межах цієї території. Кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною.

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 року (з подальшими змінами) регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв`язання спорів у цій сфері.

Зазначеним Законом не передбачено за ухвалою суду тимчасове обмеження виїзду за кордон боржника до виконання рішення суду.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 6 цього Закону, громадянинові України у випадку, якщо діють неврегульовані договірні зобов`язання, то до виконання зобов`язань або розв`язання спору може бути відмовлено у видачі паспорта для виїзду за кордон.

Згідно із ч.ч. 2, 4 ст. 6 Закону «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», громадянинові України, який має паспорт, у випадках, передбачених п.п. 1-9 ч.1 цієї статті, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон або у вказаних випадках паспорт може бути тимчасово затримано чи вилучено.

Таким чином, за наявності підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон, до громадянина в залежності від наявності чи відсутності паспорта для виїзду за кордон застосовується: відмова у видачі паспорта; відмова у виїзді за кордон; тимчасове затримання чи вилучення паспорта для виїзду за кордон.

Статтею 6 цього Закону передбачено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта, а громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон.

Зазначеною статтею не передбачено здійснення таких дій, як встановлення тимчасового обмеження судом права виїзду громадянина за межі України.

Крім того, слід зазначити, що право виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон виникає лише у разі ухилення боржника від виконання, покладених на нього рішенням суду зобов`язань, тобто наявність лише самого зобов`язання не наділяє державного виконавця правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні у державного виконавця знаходяться виконавче провадження 51491625 з виконання виконавчого листа № 2-14/11 виданий 23.09.2011 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ "Універсал банк" боргу в сумі 220139.96 грн. та виконавче провадження 51873073 з виконання виконавчого листа № 2-11/10 виданий 18.07.2016 р. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ВАТ "Всеукраїнський акціонерний банк" боргу в розмірі 44869,15 грн. Ухвалою Богуславського районного суду про зміну сторони виконавчого провадження у виконавчому проваджені 51873073 змінено стягувана із ПАЗ "Всеукраїнський акціонерний банк" на його правонаступника ТзОВ ФК "Кредит- Капітал".

14.07.2023 р. державним виконавцем винесено постанову про об`єднання виконавчих проваджень у зведене виконавче провадження.

Державним виконавцем в обґрунтування подання зазначається зокрема, про те, що боржник ОСОБА_1 ухиляється від належного виконання судового рішення, а тому наявні підстави для її обмеження у праві виїзду за межі України.

Разом з тим, суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що до даного подання не долучено докази на підтвердження направлення боржнику документів, прийнятих виконавцем в ході виконання судових рішень. Також, доказів на підтвердження отримання боржником, або не отримання із зазначенням причин, матеріали подання не містять, а відтак переконливі докази на підтвердження саме ухилення боржника від виконання судового рішення, виконавцем не наведені, та судом не встановлені.

За результатами розгляду подання виконавця про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, яке розглядається в порядку ст. 441 ЦПК України, судом виноситься ухвала.

При цьому, порядок тимчасового обмеження у праві виїзду, за межі України регулюється Законом України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України», відповідно до якого не передбачено обмеження в праві виїзду за межі України за ухвалою суду.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги вимоги Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», яким регулюється порядок та випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, та відсутність переконливих доказів на підтвердження саме свідомого ухилення боржника від виконання судового рішення, суд вважає, що подання є необґрунтованим та недоведеним, в зв`язку з чим в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Законом України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України»,ст. 33 Конституції України, ст. 441 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні подання старшого виконавця Богуславського відділу державної виконавчої служби в Обухівському районні Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Храбуст Оксани Сергіївни про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 , - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків, або після перегляду ухвали в апеляційному порядку, якщо її не скасовано.

Головуючий: суддя Г. С. Лебединець

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112870601
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-14/11

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Богуславський районний суд Київської області

Лебединець Г. С.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні