Ухвала
від 15.08.2023 по справі 487/9062/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/9062/21

Провадження № 2/487/484/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2023 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді Сухаревич З.М., за участю секретаря Удовиченко Д.Д., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІМ МЕДИЦИНИ»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та стороні відповідача: ОСОБА_3 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданих неякісним наданням медичної послуги,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Заводського районного суду м. Миколаєва Сухаревич З.М. знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІМ МЕДИЦИНИ»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та стороні відповідача: ОСОБА_3 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданих неякісним наданням медичної послуги.

В позовній заяві позивач просить: стягнути з відповідача вартість неякісно наданої медичної послуги та супутніх витрат в загальному розмірі 186906,00 грн; стягнути з відповідача моральну шкоду у розмірі 100000 грн; витребувати у відповідача належним чином завірені копії Історії хвороби ОСОБА_2 , витягу з Операційного журналу обліку хірургічних операцій; призначити судово-медичну експертизу.

21 лютого 2022 року та 23 січня 2023 року до суду надійшла заява позивача про збільшення позовних вимог та витребування доказів.

26.01.2023 позивачем подано заяву, в якій вона просить вирішити питання про прийняття заяви про збільшення позовних вимог, а також питання про призначення експертизи. Експертну установу призначити на розсуд суду, оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

26 січня 2023 року у підготовчому засіданні призначено судово-медичну експертизу, проведення якої доручено експертам Миколаївського обласного бюро судово-медичних експертиз Миколаївської обласної ради. Провадження по справі на час проведення експертизи зупинено.

13 березня 2023 року до суду надійшло повідомлення експерта про надання додаткових матеріалів.

06 квітня 2023 року надійшло аналогічне повідомлення.

07 квітня 2023 року надійшла заява представника позивача про поновлення провадження у справі та витребування документів.

11 квітня 2023 року судом надіслано в Миколаївське обласне бюро судово-медичних експертиз Миколаївської обласної ради запит на повернення матеріалів.

18 квітня 2023 року до суду надійшли матеріали справи з повідомленням експерта про ненадання оригіналів усіх медичних документів, у зв`язку з чим повернення справи без виконання.

20 квітня 2023 року поновлено провадження у справі, призначено підготовче засідання.

24 травня 2023 року ухвалою суду витребувано оригінали медичних документів.

12.07.2023 надійшли оригінали медичних документів з ТОВ «КАПИТАЛ».

18.07.2023 надійшла заява третьої особи про розгляд справи без його участі.

28 липня 2023 року надійшов оригінал історії хвороби ОСОБА_2 з ТОВ «Дім медицини».

15 серпня 2023 року представником позивача подано заяву про долучення оригіналу медичної карти стаціонарного хворого № 834 та витягу з операційного журналу МОДКЛ № 13 від 24.01.2019. Також представник у заяві просить направити справу для проведення експертизи та розглянути це питання без її участі.

Представник відповідача та третя особа в підготовче засідання не з`явились, про дату, час та місце підготовчого засідання були повідомлені, причини неявки не повідомили, відзиву, пояснень не подали.

Розглядаючи клопотання про проведення експертизи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Оскільки вирішення питання, поставленого у клопотанні потребує спеціальних знань, з метою повного та об`єктивного з`ясування обставин справи, суд вважає необхідним клопотання позивача задовольнити.

Згідно до ч.4 ст. 139 ЦПК України, суми, що підлягають виплаті залученому судом експерту, спеціалісту, перекладачу або особі, яка надала доказ на вимогу суду, сплачуються особою, на яку суд поклав такий обов`язок, або судом за рахунок суми коштів, внесених для забезпечення судових витрат.

Оскільки для проведення судових експертиз потрібен певний час, згідно п. 5 ч.1. ст. 252 ЦПК України, провадження в справі підлягає зупиненню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103, 104, 109, 139, 197, 252, 253 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

По цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІМ МЕДИЦИНИ»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та стороні відповідача: ОСОБА_3 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданих неякісним наданням медичної послуги, призначити комісійну судово-медичну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи правильно встановлено діагноз лікарем ОСОБА_3 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

2. Чи повноцінно проведено обстеження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо ні, то яких заходів необхідно було вжити, якими документами це регламентовано;

3. Чи правильно проводилося лікарем ОСОБА_3 лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо ні, то яких заходів необхідно було вжити, якими Документами це регламентовано; яким чином це вплинуло на стан здоров`я ОСОБА_2 ;

4. Чи мали місце дефекти обстеження та лікування лікарем ОСОБА_3 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

5. Якщо мали місце дефекти обстеження та лікування, які саме, чи пов`язані вони із загальним станом здоров`я ОСОБА_2 на даний час; якщо так, то який характер цього зв`язку прямий чи непрямий;

6. Чи відповідало відповідним клінічним протоколам МОЗ проведене лікарем ОСОБА_3 лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

7. Чи є причинний зв`язок між діями (бездіяльністю) лікаря ОСОБА_3 та погіршенням стану здоров`я ОСОБА_2 після проведеного лікарем ОСОБА_3 оперативного втручання;

8. Чи є необхідність у проведенні подальшого лікування та реабілітації ОСОБА_2 .

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївського обласного бюро судово-медичних експертиз Миколаївської обласної ради, попередивши експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Роз`яснити позивачу та відповідачу положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: «у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні».

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

В розпорядження експерта Миколаївського обласного бюро судово-медичних експертиз Миколаївської обласної ради надати матеріали цивільної справи № 487/9062/21, медичні документи ОСОБА_2 .

Копію ухвали направити сторонам до відома, експерту Миколаївського обласного бюро судово-медичних експертиз Миколаївської обласної ради (м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 138) до виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом 15 днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 15 серпня 2023 року.

Суддя З.М. Сухаревич

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112910507
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданих неякісним наданням медичної послуги

Судовий реєстр по справі —487/9062/21

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

Ухвала від 24.12.2021

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Сухаревич З. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні