Ухвала
від 17.08.2023 по справі 646/923/22
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №646/923/22

№ провадження 1-кс/646/1374/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.08.2023 м. Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Харкові клопотання старшого слідчогослідчого управлінняГУ НПв Харківськійобласті майораполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022220000000006 від 04.01.2022, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 275, ч.1 ст.272 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий слідчого управлінняГУ НПв Харківськійобласті майорполіції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з вищезазначеним клопотанням, яке погоджене з прокурором Харківської обласної прокуратури ОСОБА_4 .

У клопотанні слідчий просив надати доступ до інформації, яка знаходиться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , розташованому заадресою: АДРЕСА_1 та стосується банківського клієнта ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , з можливістю вилучення їх завірених належним чином копії документів у паперовому (електронному) вигляді за період з 01.01.2021 по теперішній час, а саме:

1.інформації як напаперових,так іелектронних носіях про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ, і.п.н.), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) по банківським рахункам НОМЕР_4 (980-українська гривня), НОМЕР_4 (840-долар США), НОМЕР_4 (978-Євро), НОМЕР_4 (643-російський рубль) НОМЕР_5 (980-українська гривня), НОМЕР_6 (980-українська гривня) за період з 01.01.2021 і по теперішній час;

2.обліково-реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 з початку її реєстрації;

3.карток із зразками підписів та відбитків гербової печатки ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ;

4.заяви ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »ЄДРПОУ код НОМЕР_3 на відкриття рахунків, зазначених у 1-му пункті;

5.договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ЄДРПОУ код НОМЕР_3 по вищезазначеним рахункам, зазначених у 1-му пункті з 01.01.2021 і по теперішній час;

6.інформації,яка міститьсяв договорахта іншихдокументах,на підставіякихПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , використовувало систему віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів) по рахункам зазначеним у 1-му пункті, виписок з номерами телефонів, ІР-адресів, з яких проходило з`єднання системи «Клієнт-Банк» між підприємством, його працівниками і банком з 01.01.2021 і по теперішній час.

Слідчий ОСОБА_3 подане клопотання підтримала, подавши відповідну письмову заяву про розгляд справи без її участі.

Представник особи, у володінні якої знаходиться інформація, в судове засідання не з`явився, повідомлений судом про час, дату та місце розгляду справи у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК Україниу зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та додані до нього матеріали, дійшов таких висновків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 04.01.2022 об 11:32 год до чергової частини ВП №1 ХРУП № 1 ГУНП в Харківській області по «102» надійшла інформація про те, що стався нібито обвал першого-четвертого поверху нежитлової будівлі АДРЕСА_2 .

04.01.2022 слідчо-оперативною групою під час проведення огляду місця події за адресою: АДРЕСА_2 , що на праві власності належить ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зафіксовано часткове руйнування будівлі, а саме: однієї стіни та перекриття, яке відбулося можливо під час проведення реконструкції нежитлових приміщень вказаної будівлі без відповідних дозвільних документів на її проведення, а також внаслідок порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою особами, які зобов`язані їх дотримуватись, що в той період часу створило реальну загрозу загибелі людей.

Також під час проведення огляду місця події на прилеглій території до вказаного об`єкту нерухомості виявлена будівельна спецтехніка, шо відповідно до наданих договорів оренди перебувала в користуванні у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Також, з матеріалів досудового розслідування встановлено, що 09.09.2021 між ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , як замовником та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , як підрядником укладений договір про виконання підрядних робіт № 05/10/21/1, щодо проведення реконструкції нежитлових приміщень та будівель за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до отриманої відповіді з ІНФОРМАЦІЯ_4 №27/260/05-14/523 від 18.02.2022, вбачається, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , був відсутній дозвіл на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на момент проведення будівельних робіт за вищевказаним об`єктом реконструкції.

Також в Департаменті з інспекційної роботи ІНФОРМАЦІЯ_5 відсутня будь-яка інформація та дозвільна документація на початок проведення будівельних робіт за вказаним вище об`єктом, а у період з 02.08.2021 по 13.08.2021 інспекцією призначався позаплановий захід державного архітектурно-будівельного контролю. Однак, здійснити його не виявилось за можливе, оскільки на об`єкті будівництва були відсутні уповноважені особи замовника та підрядника. Документи власником будівлі та підрядником до Департаменту з інспекційної роботи ІНФОРМАЦІЯ_5 не надавалися.

Згідно з інформацією, наданою ІНФОРМАЦІЯ_6 ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » має такі чинні банківські рахунки:

- НОМЕР_4 (980-українська гривня);

- НОМЕР_4 (840-долар США);

- НОМЕР_4 (978-Євро);

- НОМЕР_4 (643-російський рубль);

- НОМЕР_5 (980-українська гривня);

- НОМЕР_6 (980-українська гривня), відкриті в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), МФО НОМЕР_2 .

З метою встановлення відомостей, які можуть бути використані як докази самі по собі, та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, що мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та істини у кримінальному провадженні, а також кваліфікації кримінального правопорушення виникла необхідність в отриманні інформації та документів, які є у розпорядженні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), МФО НОМЕР_2 , а саме: справи з юридичного оформлення банківських рахунків ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ код НОМЕР_3 , у тому числі договорів (угод) про відкриття та обслуговування банківського рахунку, відкриття та обслуговування карткових рахунків, додатків до цих договорів; договорів на встановлення системи «Клієнт-Банк» з додатками до них, виписок з номерами телефонів, ІР-адресів, з яких проходило з`єднання системи «Клієнт-Банк» між підприємством, його працівниками і банком, датами та часом проведення вказаних з`єднань; карток із зразками підпису посадових осіб та печатки, та руху грошових коштів по вказаним рахункам у друкованому та електронному вигляді з обов`язковим зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суму коштів, повних даних платника та одержувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунків та МФО банківської установи, призначення платежу (куди і за що відправлено кошти та звідки і за що отримано кошти); грошових чеків, платіжних доручень, меморіальних ордерів, доручень, заяв на зняття грошових коштів, місць зняття (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів й інших документів щодо отримання грошових коштів, їх надходження та використання за період з 01.01.2021 і по теперішній час.

Беручи до уваги викладене, та враховуючи те, що необхідна органу досудового розслідування інформація міститься лише у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", відсутня можливість без такого заходу як тимчасовий доступ до документів отримати відомості, які можуть бути доказами факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження та встановити істину в справі, слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відомості про кримінальне провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022220000000006 від 04.01.2022, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 275, ч.1 ст.272 КК України.

Клопотання слідчого обґрунтовується доданими до клопотання доказами.

Відповідно до статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5 статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до положень ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» дані відомості є банківською таємницею. Згідно з п. 2 ст. 62 вищевказаного закону, а саме про порядок розкриття банківської таємниці, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Слідчий суддявважає доведенимислідчим усвоєму клопотаннівідповідно доч.ч.5-6ст. 163КПК України,те,що документиперебувають абоможуть перебуватиу володінніюридичної особи АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , та самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Одержати зазначені документи іншими способами неможливо, оскільки необхідна органу досудового розслідування доказова інформація містить конфіденційні дані юридичної особи, а також відомості, що можуть становити банківську таємницю, доступ до якої охороняється законом.

За вказаних обставин клопотання підлягає задоволенню шляхом надання права тимчасового доступу визначеним в клопотанні слідчим, які відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 03.08.2023 здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022220000000006 від 04.01.2022.

Керуючись ст. 131-132,159-166,309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого управлінняГУ НПв Харківськійобласті майораполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022220000000006 від 04.01.2022, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 275, ч.1 ст.272 КК України задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих у складі слідчого слідчого відділення відділу поліції №1 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 , слідчий СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_7 , старшогослідчого СУГУНП вХарківській області ОСОБА_8 ,старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_9 , старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_10 на тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, які знаходяться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , розташованому заадресою: АДРЕСА_1 та стосується банківського клієнта ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 , з можливістю вилучення їх завірених належним чином копії документів у паперовому (електронному) вигляді за період з 01.01.2021 по 17.08.2023, а саме:

1.інформації як напаперових,так іелектронних носіях про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ, і.п.н.), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) по банківським рахункам НОМЕР_4 (980-українська гривня), НОМЕР_4 (840-долар США), НОМЕР_4 (978-Євро), НОМЕР_4 (643-російський рубль) НОМЕР_5 (980-українська гривня), НОМЕР_6 (980-українська гривня) за період з 01.01.2021 по 17.08.2023;

2.обліково-реєстраційної справи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , з початку її реєстрації;

3.картки із зразками підписів та відбитків гербової печатки ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ;

4.заяви ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , на відкриття рахунків, зазначених у 1-му пункті;

5.договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , по вищезазначеним рахункам, зазначених у 1-му пункті з 01.01.2021 по 17.08.2023;

6.інформації,яка міститьсяв договорахта іншихдокументах,на підставіякихПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , використовувало систему віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів) по рахункам зазначеним у 1-му пункті, виписок з номерами телефонів, ІР-адресів, з яких проходило з`єднання системи «Клієнт-Банк» між підприємством, його працівниками і банком з 01.01.2021 по 17.08.2023.

Встановити строк дії ухвали два місяці.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112920086
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —646/923/22

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 18.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні