Ухвала
від 21.08.2023 по справі 916/3507/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"21" серпня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/3507/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В.,

дослідивши матеріали позовної заяви (вх.№4016/23 від 14.08.2023)

за позовом: Фізичної особи-підприємця Трубій Тетяни Анатоліївни ( АДРЕСА_1 )

до відповідачів: 1) Держава через Подільське районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області (66300, Одеська обл., м. Подільськ(з), вул. Соборна, буд. 74);

2) Держава через Подільську окружну прокуратуру Одеської області (66300, Одеська обл., м. Подільськ(з), просп. Шевченка, буд. 10);

3) Держава через Державну казначейську службу України (01601, м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 6)

про стягнення 844 000,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Трубій Тетяна Анатоліївна звернулась до Господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з Держави Україна шляхом списання з відповідного рахунку Державної казначейської служби України 844000,00 грн моральної шкоди, заподіяної незаконними діями органів дізнання, досудового слідства та прокуратури.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про передачу позовних матеріалів у справі №916/3507/23 до іншого суду за виключною підсудністю з огляду на таке.

У параграфі 3 глави 2 розділу І Господарського процесуального кодексу України (далі по тексту ГПК України) сформульовані правила територіальної юрисдикції (підсудності). У вказаному параграфі ГПК України встановлені вимоги щодо визначення загальної підсудності (стаття 27), особливості визначення підсудності справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя (стаття 28), правила альтернативної підсудності (стаття 29) та правила виключної підсудності (стаття 30).

Відповідно до частин першої, другої статті 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Правила ж виключної територіальної підсудності передбачені у статті 30 ГПК України, перелік категорій справ у якій розширеному тлумаченню не підлягає. Виключну підсудність установлено, зокрема, для позовів, у яких відповідачами є центральні органи виконавчої влади.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені у статтях 27 - 29 ГПК України.

Так, ч. 5 ст. 30 ГПК України передбачає, що спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Виключна підсудність, за змістом частини п`ятої статті 30 Господарського процесуального кодексу України, визначає суд, яким має бути розглянуто справу. Правило про виключну підсудність застосовується судом у будь-якому випадку за наявності визначених законом умов, не залежить від волі сторін, а також наявності чи відсутності обґрунтувань учасників справи щодо її застосування.

Отже, в силу прямої вказівки частини п`ятої статті 30 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва є єдиним судом, до виключної підсудності якого віднесено справи, відповідачем у яких є, зокрема, центральний орган виконавчої влади, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що звертаючись до Господарського суду Одеської області з даною позовною заявою позивачем в якості відповідача-3 визначено Державу Україна в особі Державної казначейської служби України.

Пунктом 1 Указу Президента України від 09.12.2010 № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» утворено Державну казначейську службу України, з покладенням на цю Службу функцій у сфері казначейського обслуговування державного бюджету.

Згідно розділу ІІ даного Указу Державна казначейська служба України є центральним органом виконавчої влади.

Окрім того, відповідно до абз. 1 п. 1 Положення про Державну казначейську службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.04.2015 № 215 (із змінами), Державна казначейська служба України (Казначейство) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну політику у сферах казначейського обслуговування бюджетних коштів, коштів клієнтів відповідно до законодавства, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Частиною третьою статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Положеннями частини шостої статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що спори між судами щодо підсудності не допускаються.

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (частини сьома статті 31 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи викладене, те, що Фізичною особою-підприємцем Трубій Тетяною Анатоліївною одним з відповідачів за її позовом вказано Державу Україна в особі Державної казначейської служби України, яка є центральним органом виконавчої влади, Господарський суд Одеської області зазначає про наявність підстав для передачі матеріалів позовної заяви у справі № 916/3507/23 за виключною підсудністю, визначеною ч. 5 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, до Господарського суду міста Києва.

Керуючись п.1 ч.1 ст.31, ст.ст. 30, 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Фізичної особи-підприємця Трубій Тетяни Анатоліївни (вх.№4016/23 від 14.08.2023) до Держави Україна через Подільське районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області, Подільську окружну прокуратуру Одеської області та Державну казначейську службу України про стягнення моральної шкоди в розмірі 844 000,00 грн разом з доданими до неї документами, передати за виключною підсудністю на розгляд Господарського суду міста Києва.

Ухвала набрала законної сили 21.08.2023 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Південно-Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя О.В. Цісельський

Дата ухвалення рішення21.08.2023
Оприлюднено23.08.2023
Номер документу112938297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3507/23

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Постанова від 17.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні