Рішення
від 22.08.2023 по справі 686/6810/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/6810/23

Провадження № 2-др/686/88/23

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2023 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого судді Козак О.В.,

при секретарі Кошельник Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому заяву представника позивача ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення про стягнення судових витрат,

в с т а н о в и в :

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 19 червня 2023 року позов ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» про відшкодування матеріальної шкоди, задоволено повністю.

20.06.2023року до суду надійшла заява представника позивача Іваницького А.М. в якій він просить: ухвалити додаткове рішення по справі № 686/6810/23, яким стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» на користь ОСОБА_2 судові витрати по справі, що складаються з витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 10000грн.

В обґрунтування заяви представник позивача вказав, що 29 листопада 2022 року між адвокатом Іваницьким А.М. та Сарай С.В. як Клієнтом було укладено договір про надання правової допомоги (професійної правничої допомоги).

Відповідно до п. 1.1. вказаного Договору, Адвокат за дорученням Клієнта, зобов`язується надавати правову допомогу Клієнту на умовах і в порядку визначених цим Договором щодо представництва прав, свобод та інтересів Клієнта, а також надання останньому інших видів правової допомоги під час розгляду цивільної справи щодо відшкодування матеріальної шкоди заподіяної 21.11.2022 року транспортному засобу Клієнта марки «FORD» модель «FOCUS» д.н.з. НОМЕР_1 унаслідок падіння снігу та льоду з покрівлі будинку, який знаходиться за адресою: вул. Миколи Мазура, буд. 12, Хмельницький, Хмельницька область, яка перебуватиме у провадженні суду першої інстанції, а Клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання Договору.

Пункт 4.1. Договору закріплює, що з урахуванням домовленостей, зазначених в п. 4.2 та 4.3 цього Договору, розмір гонорару Адвоката та витрати Адвоката, необхідні для надання правової допомоги Клієнту, визначаються Сторонами у цьому Договорі. Факт надання правової допомоги по цьому Договору повністю та/або в частині підтверджується у підписаному Сторонами Акті наданої правової допомоги, який є невід`ємною частиною вказаного Договору. Періодичність підписання Актів наданої правової допомоги визначається за взаємною згодою Сторін або відповідний Акт наданої правової допомоги в обов`язковому порядку підписується на першу вимогу будь-якої із Сторін.

Пункт 4.2. Договору зафіксував, що розмір гонорару Адвоката встановлюється на основі фіксованого розміру та становить 10 000,00 грн.

Згідно із Актом наданої правової допомоги від 19.06.2023 року до Договору, розмір гонорару Адвоката встановлений на основі фіксованого розміру та складає 10 000,00 грн..

У вказаному Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року до Договору, Сторони зазначили, що останні визнають, що не мають одна до одної претензій щодо вартості, обсягу, кількості та якості наданої правової допомоги, які зафіксовані у цьому Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року та підписанням Сторонами вказаного Акту є фактом та підтвердженням наданої правової допомоги. Також, Сторони підтвердили, що загальна сума гонорару, яка визначена в цьому Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року є розумною та враховує фактично витрачений Адвокатом час для надання Клієнту правової допомоги згідно із Договором. Сторони підтверджують, що оплата по цьому Акту наданої правової допомоги та по Договору загалом, станом на сьогодні, відбулась у повному обсязі.

Відповідно до квитанції до прибуткового касового ордеру № 29112022 від 29.11.2022року на суму 10000 грн., підтверджується факт оплати ОСОБА_2 на користь адвоката Іваницького А.М. гонорару по Договору у повному обсязі та, окрім іншого, в частині надання правової допомоги щодо відшкодування матеріальної шкоди з ОСББ «ГЛОРІЯ-2016».

На підставівикладеного представникпозивача просить: ухвалити додаткове рішення по справі № 686/6810/23 яким стягнути з ОСББ ГЛОРІЯ-2016» на користь ОСОБА_2 судові витрати по справі №686/6810/23, що складаються із витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 10 000,00 грн.

В судове засідання представник позивача не з`явився, в заяві просив її розглянути за відсутності позивача та його представника.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, повідомлялись про час та місце розгляду справи у встановленому законом порядку.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 19 червня 2023 року позов ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» про відшкодування матеріальної шкоди, задоволено повністю.

29 листопада 2022 року між адвокатом Іваницьким А.М. та Сарай С.В. як Клієнтом було укладено договір про надання правової допомоги (професійної правничої допомоги).

Відповідно до п. 1.1. вказаного Договору, Адвокат за дорученням Клієнта, зобов`язується надавати правову допомогу Клієнту на умовах і в порядку визначених цим Договором щодо представництва Клієнта, а також надання останньому інших видів правової допомоги під час розгляду цивільної справи щодо відшкодування матеріальної шкоди заподіяної 21.11.2022 року транспортному засобу Клієнта марки «FORD» модель «FOCUS» д.н.з. НОМЕР_1 унаслідок падіння снігу та льоду з покрівлі будинку, який знаходиться за адресою: вул. Миколи Мазура, буд. 12, Хмельницький, Хмельницька область, яка перебуватиме у провадженні суду першої інстанції, а Клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання Договору.

Пунктом 4.1. Договору передбачено, що з урахуванням домовленостей, зазначених в п. 4.2 та 4.3 цього Договору, розмір гонорару Адвоката та витрати Адвоката, необхідні для надання правової допомоги Клієнту, визначаються Сторонами у цьому Договорі. Факт надання правової допомоги по цьому Договору підтверджується у Акті наданої правової допомоги, який є невід`ємною частиною вказаного Договору. Періодичність підписання Актів наданої правової допомоги визначається за взаємною згодою Сторін або відповідний Акт наданої правової допомоги в обов`язковому порядку підписується на першу вимогу будь-якої із Сторін.

Згідно п. 4.2. Договору, розмір гонорару Адвоката встановлюється на основі фіксованого розміру та становить 10 000,00 грн.

Згідно із Актом наданої правової допомоги від 19.06.2023 року до Договору про надання правової допомоги (професійної правничої допомоги) від 29.11.2022р., розмір гонорару Адвоката встановлений на основі фіксованого розміру та складає 10 000,00 грн..

У вказаному Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року до Договору, Сторони зазначили, що останні визнають, що не мають одна до одної претензій щодо вартості, обсягу, кількості та якості наданої правової допомоги, які зафіксовані у цьому Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року та підписанням Сторонами вказаного Акту є фактом та підтвердженням наданої правової допомоги. Також, Сторони підтвердили, що загальна сума гонорару, яка визначена в цьому Акті наданої правової допомоги від 19.06.2023 року є розумною та враховує фактично витрачений Адвокатом час для надання Клієнту правової допомоги згідно із Договором. Сторони підтверджують, що оплата по цьому Акту наданої правової допомоги та по Договору загалом, станом на сьогодні, відбулась у повному обсязі. Вказаний акт також містить детальний опис наданих послуг та їх вартість.

Відповідно до квитанції до прибуткового касового ордеру № 29112022 від 29.11.2022року ОСОБА_2 сплатив на користь адвоката Іваницького А.М. гонорар по Договору від 29.11.2022р. в сумі 10000 грн.

Відповідно до ч.ч. 1, 3ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема витрати на професійну правничу допомогу та витрати пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно з ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч.ч.3-6 ст. 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно з ч.ч. 1, 2ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч.8 ст.141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ст. 246 ЦПК України, якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог, у випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому ст. 270 цього Кодексу.

У відповідності до п.3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідачем не доведено неспівмірності вказаних витрат позивача на правничу допомогу - складності справи, виконаній адвокатом роботі, витраченому ним часу на виконання робіт, обсягу наданих послуг, ціні позову та значенню справи для сторони. Клопотання про зменшення розміру витрат на правничу допомогу до суду не подано

Враховуючи вищевикладене,суд приходитьдо висновку,що заявапредставника позивачапідлягає задоволеннюі слідухвалити додатковерішення посправі 686/6810/23 та стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» на користь ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_2 , жителя: АДРЕСА_1 ) 10000 грн. витрат на правничу допомогу.

Керуючись ст.ст.2,12,13,76,81,133,137, 140, 141, 246, 247, 258, 259,263-265, 270 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Ухвалити додатковерішення посправі № 686/6810/23 за позовом ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» про відшкодування матеріальної шкоди.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Глорія-2016» (код ЄДРПОУ:40864955, адреса: 29000, м.Хмельницький, вул. М.Мазура,12) на користь ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_2 , жителя: АДРЕСА_1 ) 10000 грн. витрат на правничу допомогу.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Дата складання повного тексту рішення суду 22.08.2023 року.

Суддя:

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112961491
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —686/6810/23

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 01.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 02.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні