Ухвала
від 22.08.2023 по справі 922/2153/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" серпня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2153/23

Господарський суд Харківської області у складі:

суддя Аріт К.В.

при секретарі судового засідання Пономар Є. А.

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Новаагро Україна", м.Харків (адреса: 61002, місто Харків, вул. Чернишевська, 66) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК», м.Харків (адреса: 61002, м. Харків, вул. Маршала Бажанова, буд.11) З-ті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: - Харківська міська рада, м.Харків (адреса: 61003, м.Харків, м-н Конституції, 7); - Товариство з обмеженою відповідальністю "Аквілон ХХІ", м.Харків (адреса: 61002, м.Харків, вул.Куликівська,2). про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою за участю представників:

позивача - Крайз О.І. (адвокат, ордер АХ №1086322 від 14.01.2021 року);

відповідача - не з`явився;

3-ті особи - не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Харківської області знаходиться справа №922/2153/23.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 04.07.2023 року провадження у справі №922/2153/23 було зупинено, у зв`язку з призначенням судової земельно-технічної експертизи.

09.08.2023 року від ХНДІСЕ ім.Бокаріуса до суду надійшло клопотання експерта про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи, в якому зазначено, що у випадку не надання протягом 45 календарних днів додаткових матеріалів, згідно ст. 69 ГПК України та пп. 2.2, 4.11. "Інструкції про призначення і проведення судових експертиз та експертних досліджень", буде надіслане повідомлення про неможливість проведення дослідження.

Копію даного клопотання Господарський суд Харківської області за супровідним листом від 10.08.2023 року надіслав на адреси учасників справи для належного виконання.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 22.08.2023 року поновлено провадження у справі для розгляду даного клопотання, призначено судове засідання на 22.08.2023 року, запропоновано сторонам надати на виконання клопотання експерта відповідні документи.

21.08.2023 року представник позивача надав до суду клопотання про витребування доказів (вх.№22233), в якому повідомив суд, що у зв`язку із тим, що право оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6310136600:01:022:0028 перейшло до позивача внаслідок реєстрації права власності на нерухоме майно, що знаходиться на земельній ділянці по вул.Маршала Бажанова, 5 у м.Харкові загальною площею 0,1109 га, у позивача відсутні документи, які просить надати експерт.

В обґрунтування клопотання про витребування доказів позивач зазначає, що звертався до Харківської міської ради з адвокатським запитом, проте документи щодо землевпорядної документації так і не отримав, у зв`язку із чим існує необхідність витребувати їх у Харківської міської ради чи у Головного управління Держгеокадастру у Харківській області. Щодо каталогу координат та фактичної топографо-геодезичної зйомки позивач зазнає, що звернувся до інженера землевпорядника для здійснення топографо-геодезичної зйомки. Після її виготовлення каталог координат та зйомка буде надана до суду.

21.08.2023 року від відповідача надійшло клопотання (вх.№22292) про ознайомлення з матеріалами справи.

22.08.2023 року представник позивача надав до суду клопотання (вх.№22368), в якому надав додаткові пояснення щодо витребуваних документів.

Надані документи прийняті судом до розгляду та долучені до матеріалів справи.

У судовому засіданні 22.08.2023 року представник позивача надав пояснення щодо клопотання експерта, повідомив суд, що у позивача відсутні документи, які просить надати експерт, у зв`язку з чим просить суд задовольнити клопотання про витребування доказів.

Представники відповідача та 3-іх осіб у судове засідання 22.08.2023 року не з`явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Розглянувши клопотання експерта та заслухавши пояснення представника позивача, суд дійшов висновку про його задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до п.2 ч.6 ст.69 ГПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до чч.1,2,3 ст.102 ГПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Щодо клопотання позивача про витребування доказів.

Згідно з ч.1 ст.81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, представник позивача 02.02.2023 року направляв на адресу Харківської міської ради адвокатський запит (вих.№02/86713), в якому просив надати технічну документацію по земельній ділянці, яка знаходиться за адресою: м.Харків, вул.Маршала Бажанова,11.

У своїй відповіді Харківська міська рада зазначила наступне.

Між Харківською міською радою та ТОВ ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК укладено договір оренди землі на земельну ділянку з кадастровим номером 6310136600:01:022:0052, загальною площею 0,7812 га, та на час звернення з адвокатським запитом договір є діючим. Разом з відповіддю надано копію договору оренди та копії рішень, якими затверджено проєкт землеустрою.

Разом з тим, повідомлено, що відповідно до статей 24, 25 Закону України "Про Державний земельний кадастр" державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку. Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється державним кадастровим реєстратором центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Поземельна книга ведеться в паперовій та електронній (цифровій) формі.

Статтею 7 цього Закону ведення Поземельних книг віднесено до повноважень Держгеокадастру України та його територіальних органів.

Відповідно до ст. 32 Закону України "Про землеустрій" сертифіковані інженери-землевпорядники, які відповідають за якість робіт із землеустрою, зобов`язані безоплатно передавати документацію із землеустрою та оцінки земель до Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель в електронному вигляді у місячний строк після її затвердження.

Організацію надходження документації із землеустрою, її облік та зберігання для формування регіональних місцевих фондів забезпечують територіальні органи Держгеокадастру.

Враховуючи викладене, з огляду на пояснення позивача та відповіді Харківської міської ради на адвокатський запит (вих.№02/86713), неможливістю надання зазначених документів позивачем, суд дійшов висновку про необхідність витребування технічної документації із землеустрою, зазначеної в клопотанні судових експертів у Харківської міської ради та Головного управління Держгеокадастру у Харківській області.

З урахуванням викладеного, суд частково задовольняє клопотання представника позивача про витребування доказів.

Згідно з ст.113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків передбачено Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5.

Підпунктом 1.13 пункту 1 цієї Інструкції визначено, що строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу). У разі значного завантаження експерта та знаходження в нього на виконанні одночасно понад десяти експертиз, у тому числі комісійних та комплексних, вказані терміни можуть бути переглянуті або встановлені додатково з урахуванням необхідного реального часу на їх виконання.

У зв`язку зі значною поточною завантаженістю експертів ХНДІСЕ ім.Бокаріуса, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання експерта та надати дозвіл на проведення судової будівельно-технічної експертизи у строк більш ніж 90 календарних днів.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Враховуючи задоволення клопотання експерта, часткове задоволення клопотання позивача про витребування доказів, необхідністю витребування технічної документації із землеустрою у Харківської міської ради та Держгеокадастру у Харківській області, зазначеної в клопотанні судових експертів, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи та направити матеріали справи до експертної установи для продовження проведення судової експертизи.

Керуючись статтями 69, 81, 102, 113, 228 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання експерта.

2. Надати дозвіл на проведення судової будівельно-технічної експертизи у строк більш ніж 90 календарних днів.

3. Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити частково.

4. Витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Харківській області:

1) Оригінали або завірені якісні копії землевпорядної документації (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою) щодо земельної ділянки Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК (адреса: 61002, м.Харків, вул.Маршала Бажанова, буд.11; код ЄДРПОУ 4125864) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0052, загальною площею 0,7812 га.

2) Оригінали або завірені якісні копії землевпорядної документації (прошито, пронумеровано, підписано та скріплено печаткою розробника або органу виконавчої влади у сфері земельних відносин, у сфері землеустрою) Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий будинок "Новаагро Україна" (61002, м.Харків, вул.Чернишевська, буд.66; код ЄДРПОУ 34631027) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0028, загальною площею 0,1109 га.

3) Каталог координат та фактичну топографо-геодезичну зйомку (з зазначенням дати проведення зйомки; з наявними будівлями, спорудами, огорожами, парканами з умовними позначеннями та масштабом) земельної ділянки Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК (адреса: 61002, м.Харків, вул.Маршала Бажанова, буд.11; код ЄДРПОУ 4125864) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0052, загальною площею 0,7812 га (у паперовому вигляді та електронному форматі *.dxf, *.dwg, *.xls), виконану особою, яка має відповідні повноваження на виконання таких робіт (сертифікат).

4) Каталог координат та фактичну топографо-геодезичну зйомку (з зазначенням дати проведення зйомки; з наявними будівлями, спорудами, огорожами, парканами з умовними позначеннями та масштабом) земельної ділянки Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий будинок "Новаагро Україна" (61002, м.Харків, вул.Чернишевська, буд.66; код ЄДРПОУ 34631027) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0028, загальною площею 0,1109 га (у паперовому вигляді та електронному форматі *.dxf, *.dwg, *.xls), виконану особою, яка має відповідні повноваження на виконання таких робіт (сертифікат).

5. Витребувати у Харківської міської ради:

1) Оригінали або завірені якісні копії рішень про затвердження землевпорядної документації Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК (адреса: 61002, м.Харків, вул.Маршала Бажанова, буд.11; код ЄДРПОУ 4125864) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0052, загальною площею 0,7812 га

2) Оригінали або завірені якісні копії рішень про затвердження землевпорядної документації щодо земельної ділянки Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий будинок "Новаагро Україна" (адреса: 61002, м.Харків, вул.Чернишевська, буд.66; код ЄДРПОУ 34631027) - з кадастровим номером 6310136600:01:022:0028, загальною площею 0,1109 га.

6. Зобов`язати Харківську міську раду та Головне управління Держгеокадастру у Харківській області протягом 10 днів з дня отримання цієї ухвали надати до суду необхідні для проведення судової експертизи документи.

7. У разі неможливості надання вищезазначених документів, повідомити суд протягом 5 днів з дня отримання цієї ухвали.

8. Уточнити кадастрові номери та адреси досліджуваних земельних ділянок:

- Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОПРОМЗВ`ЯЗОК: адреса: м.Харків, вул.Маршала Бажанова, буд.11; код ЄДРПОУ 4125864; кадастровий номер 6310136600:01:022:0052, загальною площею 0,7812 га.

- Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий будинок "Новаагро Україна": адреса: м.Харків, вул.Маршала Бажанова,5; код ЄДРПОУ 34631027; кадастровий номер 6310136600:01:022:0028, загальною площею 0,1109 га.

9. Провадження по справі зупинити .

10. Матеріали справи №922/2153/23 разом з витребуваними документами направити до Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса" для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 23.08.2023

СуддяК.В. Аріт

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112992484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2153/23

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аріт К.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аріт К.В.

Ухвала від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аріт К.В.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аріт К.В.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аріт К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні