Рішення
від 22.08.2023 по справі 674/527/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/527/23

Провадження № 2/674/271/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

22 серпня 2023 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючої судді Шафікової Ю Е.,

за участю секретаря Проценко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дунаївці цивільну справу за позовом КНП "Тульчинський обласний будинок дитини ВОР" в інтересах малолітнього ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Смотрицької селищної ради про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

07 квітня 2023 року КНП "Тульчинський обласний будинок дитини ВОР" звернувся до суду в інтересах малолітнього ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Смотрицької селищної ради про позбавлення батьківських прав.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що згідно з Розпорядженням Немирівської районної державної адміністрації Вінницької області від 07.09.2018 року №219 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 був направлений в Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженнями ЦНС та порушеннями психіки на повне державне утримання.

За період перебування дитини у КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР» його мати ОСОБА_3 жодного разу не провідувала хлопчика, умови проживання не покращила, вела аморальний спосіб життя, і тому рішенням Немирівського районного суду від 02.08.2019 року ОСОБА_3 , була позбавлена батьківських прав відносно свого сина ОСОБА_1 .

Протягом всього періоду перебування ОСОБА_1 , батько ОСОБА_2 жодного разу не відвідував хлопчика, станом здоров`я та розвитком дитини не цікавився. Бажання забрати дитину на виховання в свою сім`ю не виявляв, матеріальної допомоги на утримання дитини, одягу, взуття, ліків не надавав.

28.02.2023 року в присутності начальника служби у справах дітей Смотрицької селищної ради Пекарського О.В., ОСОБА_2 була написана заява про те, що він не заперечує щодо позбавлення батьківських прав відносно його малолітнього сина ОСОБА_1 , та пояснює що не має необхідних та належних матеріальних та побутових умов для виховання та утримання дитини.

Від 28.02.2023 року виконавчим комітетом Смотрицької селищної ради Кам`янець -Подільського району Хмельницької області видана характеристика на громадянина ОСОБА_2 , 1975 року народження, не працює, раніше судимий, зловживає спиртними напоями та веде аморальний спосіб життя, тобто свідомо нехтує виконанням своїх батьківських обов`язків по відношенню до дитини.

На підставі вищевикладеного,КНП "Тульчинський обласний будинок дитини ВОР" просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітнього сина ОСОБА_1 та стягнути аліменти на утримання дитини.

Ухвалою судді Дунаєвецького районного суду Хмельницької області Шафікової Ю.Е. від 12 квітня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою судді 17 травня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено до підготовчого судового засідання.

Ухвалою Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 12 липня 2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР» не з`явився, однак подали до суду клопотання про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю та просять їх задововольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання повторно не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, не скористався своїм процесуальним правом та не направив суду відзив на позовну заяву, а тому суд в порядку ст. 280 ЦПК України, вважає, що справу слід вирішити на підставі наявних у ній доказів та постановити заочне рішення.

Третя особа: представник органу опіки та піклування Смотрицької селищної ради в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення заяви не заперечує та вказав про доцільність позбавлення батьківських прав відповідача.

Відтак, суд розглядає справу відповідно до ч. 4 ст. 223 ЦПК України заочно, оскільки проти цього не заперечує позивач.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, судом у відповідності до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду, вважає що позовні вимоги підлягають до задоволення.

З матеріалів справи судом встановлено, що ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Згідно Розпорядження Немирівської районної державної адміністрації Вінницької області від 07.09.2018 року №219 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 був направлений в Тульчинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженнями ЦНС та порушеннями психіки на повне державне утримання.

Відповідно довідки №170 від 31.03.2023 року КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР», вбачається, що дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться на вихованні в КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР» з 14.09.2018 року по даний час на повному державному утриманні.

За період перебування дитини у КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР» його мати ОСОБА_3 та батько ОСОБА_2 жодного разу не провідували хлопчика, станом здоров`я та розвитком дитини не цікавилися.

Згідно рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 02.08.2019 року ОСОБА_3 , була позбавлена батьківських прав відносно свого сина ОСОБА_1 .

КНП «Тульчинський обласний будинок дитини ВОР» 27.02.2023 року зверунувся до органу опіки та піклування Смотрицької селищної ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, щодо надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Смотрицької селищної ради прийняв висновок про доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно його малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, ОСОБА_2 подав заяву Органу опіки та піклування виконавчого комітету Смотрицької селищної ради, що він не заперечує щодо позбавлення батьківських прав його відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

07 березня 2023 року виконавчим комітетом Смотрицької селищної ради прийнято рішення №22 про затвердження висновку органу опіки та піклування "Про доцільність позбавлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Так, у висновку вказано, що батько ОСОБА_2 , зареєстрований в АДРЕСА_1 , характеризується задовільно, скарг та зауважень на нього непоступало, зловживає алкогольними напоями, ніде не працює, раніше судимий, будинок, у якому прживає ОСОБА_2 знаходиться в напіваварійному стані, у кімнатах брудно, безлад та неприємний запах, кімнати недостатньо освітлені та провітрені, присутній запас продуктів харчування (хліб, макарони, картопля), меблі є в обмеженій кількості (стіл, шафа для посуду, диван, табуретки), опалення пічне, ремонт в кімнатах відсутній. Умови проживання в будинку незадовільні, не створені належні умови для проживання. Будинок потребує ремонту, наведення порядку та благоустрою, забезпечення санітарних вимог. Сукупність вказаних факторів свідчить про самоусунення батька від виховання сина та розцінюються як ухиляння від виховання дитини та свідомого нехтування ОСОБА_2 своїми батьківськими обов`язками, що є підстаною для позбавлення батьківських прав.

Вирішуючи питання застосування норм права до спірних правовідносин судом враховується наступне.

Статтею 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, яка ратифікована постановою Верховної Ради Статтею 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989, яка ратифікована постановою Верховної Ради України від 27.02.1991, визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно частини 3 статті 4 Сімейного кодексу України (далі - СК України) кожна особа має право на проживання в сім`ї. Особа може бути примусово ізольована від сім`ї лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з пунктами 2-5 частини 1 статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Пленум Верховного Суду України у пунктах 15, 16 постанови від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» надав роз`яснення, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

У зв`язку з тим, що відповідач не займається вихованням своєї дитини свідомо нехтує виконанням своїх батьківських обов`язків, суд вважає, що він ухиляється від виконання своїх обов`язків свідомо тим самим порушує права та інтереси сина.

Будь-яких доказів на підтвердження обставин, які перешкоджали б відповідачу у виконанні ним своїх обов`язків по відношенню до сина судом не встановлено.

З огляду на встановлені факти, з врахуванням відсутності заперечень відповідача, виходячи з якнайкращого забезпечення інтересів дитини, суд приходить до висновку, що до відповідача слід застосувати крайній захід впливу - позбавити батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вирішуючи питання про стягнення з відповідачки аліментів на утримання дітей суд зазначає наступне.

За змістом ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (ч.3 ст.181 СК України).

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Розмір аліментів встановлюється на одну дитину 1/4 заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Беручи до уваги викладене, суд вважає, що з відповідача необхідно стягнути аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, але не менше п`ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Саме такий розмір аліментів буде розумним, достатнім і відповідатиме інтересам дитини.

Відповідно ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Таким чином, оцінивши докази по справі, суд приходить до висновку, що в ході розгляду справи встановлено достатні докази свідомого умисного нехтуванням відповідачем виконанням своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України в зв`язку із задоволенням позову, оскільки позивач був звільнений від сплати судового збору, необхідно стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн..

Керуючись, ст. ст. 10, 13, 81, 89, 141, 263, 265, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов КНП "Тульчинський обласний будинок дитини ВОР" в інтересах малолітнього ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Смотрицької селищної ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця смт. Смотрич Дунаєвецького району Хмельницької області, відносно сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 , на користь КНП "Тульчинський обласний будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушення психіки ВОР", м. Тульчин вул. Шевченка,22, Вінницької області, ЄДРПОУ 25497160, аліменти на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 07 квітня 2023 року та до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ареєстрованого АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне найменування учасників справи:

позивач - КНП "Тульчинський обласний будинок дитини ВОР", місце знаходження м. Тульчин вул. Шевченка,22, Вінницької області, ЄДРПОУ 25497160

відповідач - ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 );

третя особа - Орган опіки та піклування Смотрицької селищної ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області (місце знаходження смт. Смотрич вул. Героїв Небесної сотні,8, Кам`янець-Подільського району Хмельницької області).

Суддя Ю. Е. Шафікова

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112999261
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —674/527/23

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні