Ухвала
від 14.08.2023 по справі 405/5536/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/5536/23

провадження № 1-кс/405/2650/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.08.2023 м. Кропивницький

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,розглянув увідкритому судовомузасіданні клопотаннястаршого слідчоговідділу розслідуваннязлочинів усфері транспортуслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні,внесеному 08.08.2023до Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за №12023120000000854 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, про арешт майна,-

ВСТАНОВИВ:

09.08.2023 до Ленінського районного суду м. Кіровограда від старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 надійшло клопотання про арешт майна.

Слідчим стверджується, що з метою збереження вилученого 08.08.2023 автомобіля Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , як речового доказу, який зберіг на собі сліди кримінального правопорушення, існує необхідність у накладенні на нього арешту з забороною користування та розпорядженням ним.

В судове засідання слідчий не з`явилась, проте до клопотання додано заяву, у якій слідчий просить розглянути клопотання про арешт майна у її відсутність та його задовольнити.

Захисник підозрюваного ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, проте надав заяву у якій просить розглянути клопотання про арешт майна без участі підозрюваного та захисника, не заперечує щодо задоволення клопотання слідчого про арешт майна.

Відповідно до ст.107 ч.4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Повно та всебічно дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у рамках якого було подане клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Клопотання про арешт майна відповідає вимогам ст.171 КПК України.

Встановлено,що слідчимивідділу ВРЗуСТСУ ГУНПв Кіровоградськійобласті здійснюєтьсядосудове розслідуваннякримінального провадження,відомості прояке внесені08.08.2023до ЄРДРза №1202312000000085 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, відповідно до фабули якого, 08.08.2023 приблизно о 07 год. 10 хв. водій вантажного автомобіля «Mercedes-Benz Sprinter», реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рухаючись автомобільною дорогою М-30 Стрий-Тернопіль-Дніпро-Ізварине з боку м. Кропивницький Кіровоградської області у напрямку м. Умань Черкаської області, здійснюючи перевезення 4-х загиблих військовослужбовців із м. Дніпра, здійснив виїзд на зустрічну смугу руху, де на відстані 1,1 м до правого краю дороги та 47,7 м до дорожнього знаку № 5.68 ПДР (кілометровий стовпчикіз значенням600) на території Голованівського району Кіровоградської області, допустив зіткнення із спеціальним вантажним сідловим тягачем «Scania G400», реєстрацій номер НОМЕР_3 , у складі із напівпричепом «Wielton NS3K», реєстраційний номер НОМЕР_4 , під керуванням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля «Mercedes-Benz Sprinter» ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , загинув на місці події, водій ОСОБА_4 отримав тілесні ушкодження та був доставлений до медичного закладу.

08.08.2023 слідчим під час огляду місця дорожньо-транспортної події вилучено автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , оскільки він має механічні пошкодження, які виникли в результаті дорожньо-транспортної пригоди та мають значення для кримінального провадження, що можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються під час даного кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, право власності є непорушним (ч.3 ст.41 Конституції України).

Статтею 2 КПК України передбачено, що завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилучене майно може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберігали на собі його сліди, а також є предметом кримінального правопорушення.

Судом встановлено та слідчим доведено, що є сукупність підстав та розумних підозр вважати, що автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , є знаряддям вчинення кримінального правопорушення та зберіг на собі його сліди.

Постановою слідчого від 08.08.2023 визнано речовим доказом автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 .

Згідно із п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч.3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Клопотання про арешт майна слідчого обґрунтовано тим, що тимчасово вилучений під час огляду автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , є речовим доказом, що відповідає вимогам ст. 98 КПК України.

Матеріалами клопотання доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, зазначений слідчим автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , на який слідчий просить накласти арешт, відповідає критеріям, передбаченим ст.98 КПК України, може бути використаний як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а незастосування арешту майна може призвести до його втрати, пошкодження або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Також слідчим враховується, що вказаний автомобіль необхідний для забезпечення проведення судових інженерно-транспортних (автотехнічної та транспортно-трасологічної) експертиз.

З урахуванням доведеності слідчим правової підстави арешту майна, можливості використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про те, що клопотання слідчого про арешт майна підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 167, 168, 170-175, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на автомобіль Mercedes-Benz Sprinter, іноземний реєстраційний номер НОМЕР_1 , VIN НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , із забороною у його користуванні та розпорядженні.

Копію ухвалисуду надіслати слідчому та власнику майна не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Роз`яснити, що згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до ст. 175 КПК України, ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня її проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу113000748
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —405/5536/23

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Юр'єва К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні