Ухвала
від 24.08.2023 по справі 442/258/23
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/258/23

Провадження № 1-кс/442/1016/2023

УХВАЛА

про відмову у продовженні строку досудового розслідування

24 серпня 2023 року місто Дрогобич Львівської області

Слідчий суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі судових засідань приміщення суду, що знаходиться по вул. Лесі Українки, буд. 32, клопотання слідчого СВ Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, -

в с т а н о в и в:

Cлідчий СВ Дрогобицького РВП ГУ НП у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області з клопотанням, погодженим з прокурором Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , в якому просить продовжити на дванадцять місяців до 10.05.2023 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Клопотання вмотивоване тим, що до Дрогобицького РВП ГУНП у Львівській області надійшла заява, що не встановленою особою підроблено рішення сесій Східницької селищної ради, що призвело до незаконного відчуження земельних ділянок на користь юридичних осіб.

Слідчий СВ Дрогобицького РВП ГУ НП у Львівській області лейтенант поліції ОСОБА_3 та прокурор Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , будучи повідомленими про місце, дату та час судового засідання згідно ст. 135 КПК України, у таке не з`явились, однак у своєму клопотанні просили проводити розгляд такого у їх відсутності, клопотання підтримують в повному обсязі.

У зв`язку із неявкою слідчого СВ Дрогобицького РВП ГУ НП у Львівській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 та прокурора Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування судового засідання за допомогою програмно-апаратного комплексу «АКОРД», не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання про продовження строку досудового розслідування, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Встановлено, що Дрогобицьким РВП ГУ НП у Львівській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, в якому жодній особі не повідомлено про підозру. Вказаний злочин за вимогами ст. 12 КК України залежно від ступеня тяжкості віднесено до тяжкого злочину.

В силу положень ч. 1 ст. 9 КПК України під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

За ч. 1 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до частин 1, 7 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У разі відмови слідчим суддею у продовженні строку досудового розслідування прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування, зобов`язаний протягом п`яти днів здійснити одну з дій, передбачених у ч. 2 ст. 283 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно дочастин 4,5ст.294КПК Українистрок досудовогорозслідування злочинуможе бутипродовжений дотрьох місяців,якщо йогонеможливо закінчитивнаслідок складностіпровадження,до шестимісяців внаслідок особливоїскладності провадження,до дванадцятимісяців внаслідок винятковоїскладності провадження. Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Відповідно до ст. 113 КПК України, процесуальні строки це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше строку граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Поряд з цим, не враховуються посилання автора клопотання на те, що строк досудового розслідування не закінчується 01.05.2022, оскільки Законом України від 19.04.2022 № 7300 затверджено Указ Президента України від 18 квітня 2022 року № 259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», яким на часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ (зі змінами, внесеними Указом від 14 березня 2022 року № 133/2022, затвердженим Законом України від 15 березня 2022 року № 2119-IX), строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб.

Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності досудового розслідування «за гарячими слідами» та протидії кібератакам» від 15.03.2022 № 2137-IX, доповнено КПК України, з-поміж іншого, ч. 8 ст. 615, якою визначено, що у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України, строк від дати введення до дати скасування або закінчення відповідного стану або заходів не зараховується до загальних строків, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

Позицію щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів висловлював Конституційний Суд України.

Так, згідно з висновками щодо тлумачення змісту статті 58 Конституції України, викладеними у рішеннях Конституційного Суду України від 13.05.1997 № 1-зп, від 09.02.1999 року № 1-рп/99, від 05.04.2001 року № 3-рп/2001, від 13.03.2012 № 6-рп/2012, закони та інші нормативно-правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності; дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до певного юридичного факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце; дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

Конституційний Суд України у рішенні від 13.05.1997 № 1-зп також висловив позицію, згідно якої закріплення принципу незворотності дії нормативно-правового акта у часі на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта.

На підставі аналізу наведених вище рішень Конституційного Суду України, що містять офіційні тлумачення положень Основного Закону стосовно дії нормативно-правового акта у часі, доцільно зробити висновок, що судом (слідчим суддею) під час розгляду справи має застосовуватися той нормативно-правовий акт, який набув чинності та залишається чинним на момент виникнення та припинення відповідних спірних правовідносин. Цей принцип є універсальним та повинен застосовуватися, як до актів законодавства, так і індивідуальних актів (рішень) суб`єктів владних повноважень.

Частиною 5 ст. 294 КПК України, встановлено, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу, разом з тим, хоча законодавцем не конкретизовано, від якого саме терміну до спливу строку досудового розслідування подається клопотання про продовження, однак слідчий суддя доходить висновку, що у даному конкретному випадку клопотання про продовження строку досудового розслідування подано з ознаками необґрунтованої передчасності, а, відтак в його задоволенні належить відмовити, без застосування наслідків, передбачених приписами ч. 7 ст. 295-1 КПК України.

Поряд з цим, слідчий суддя звертає увагу суб`єкта звернення та прокурора, що відповідно до частин 1, 2 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження суд.

З урахуваннямвищенаведеного,слідчий суддявважає помилковимидоводи клопотанняпро спливстроків досудовогорозслідуванняу кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України та з огляду на фактичні обставини та наявні строки досудового розслідування, визначені ст.219 КПК України, з огляду на положення ч.8 ст. 615 КПК України, приходить до висновку про необхідність відмови в задоволенні клопотання слідчого, як заявленого передчасно.

Керуючись ст.ст. 28, 107, 219, 294, 295-1, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, - відмовити.

Роз`яснити слідчомуСВ Дрогобицькогорайонного відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції уЛьвівській областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_5 , що дане клопотання подано передчасно, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.08.2022 за № 12020140100000190, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, не закінчується 19.08.2023, а йому при розрахунку закінчення строку досудового розслідування у цьому кримінальному проваджені слід керуватись формулою: (строк, визначений статтею 219 КПК України для певної класифікації злочину від внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з урахуванням терміну про продовження строку досудового розслідування (якщо такий встановлювався) до дати набрання чинності Законом № 2137-IX) + (термін тривалості воєнного стану) + (строк, який залишився після дати набрання чинності Законом № 2137-IX, тобто без врахування строку тривалості воєнного стану).

Роз`яснити прокурору Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні, що наслідки, передбачені приписами ч. 7 ст. 295-1 КПК України, застосуванню не підлягають, оскільки строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні не сплив.

Наголосити слідчому СВ Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 на необхідність додержання вимог чинного КПК України щодо якісного та об`єктивного проведення досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, з необхідністю проведення усіх можливих слідчих дій, у тому числі й у визначений строк.

Звернути увагу керівників Дрогобицької окружної прокуратури, Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області на необхідність доручати слідчому, органу досудового розслідування проведення у встановлений прокурором строк слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, інших процесуальних дій або давати вказівки щодо їх проведення чи брати участь у них, а в необхідних випадках особисто проводити слідчі (розшукові) та процесуальні дії в порядку, визначеному цим Кодексом, для дотримання процесуальних строків з метою дотриманням права людини на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, визначеного статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Копію ухвали слідчого судді не пізніше наступного дня після її постановлення надіслати слідчому СВ Дрогобицького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 ..

Копію ухвали слідчого судді надати прокурору Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_4 ..

Ухвала слідчого судді, в силу ч. 3 ст. 309 КПК України, є остаточною та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти ухвали слідчого судді можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Повний текст ухвали слідчого судді оголошувався негайно після її постановлення.

Слідчий суддя

Дрогобицького міськрайонного суду

Львівської області ОСОБА_6

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113001738
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —442/258/23

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Коваль Р. Г.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Кучаковський Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні