Ухвала
від 23.08.2023 по справі 311/2743/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 23.08.2023 Справа № 311/2743/18

Запорізький апеляційний суд

Єдиний унікальний №311/2743/18 Головуючий у 1-й інстанції: Яцун О.С.

Провадження №22-ц/807/1826/23 Суддя-доповідач: Подліянова Г.С.

У Х В А Л А

23 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого, судді-доповідача Подліянової Г.С.,

суддів: Гончар М.С.,

Маловічко С.В.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за апеляційноюскаргою ОСОБА_1 ,представника ОСОБА_2 на рішенняЗаводського районногосуду м.Запоріжжя від04липня 2023року у справі за заявою ОСОБА_1 , представника ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Рішенням Заводського районного суду м. Запоріжжя від 04 липня 2023 року в задоволені заяви ОСОБА_1 відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, ОСОБА_1 , представник ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу безпосередньо до Запорізького апеляційного суду через підсистему «Електронний суд» 10 серпня 2023 року, яка містить клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення.

Клопотання обґрунтоване тим, що в судовому засіданні 04 липня 2023 року під час проголошення судом вступної та резолютивної частини ОСОБА_1 присутнім не був, повний текст рішення він 09 серпня 2023 року отримав в приміщенні суду за своєю заявою, у зв`язку з чим просить поновити строк на апеляційне оскарження, оскільки він пропущений з поважних причин.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 10 серпня 2023 року матеріали справи витребування з Заводського районного суду м. Запоріжжя.

22 серпня 2023 року матеріали справи надійшли до суду апеляційної інстанції.

Згідно ч. 1ст. 354 ЦПК Україниапеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до ч. 2ст. 354 ЦПК Україниучасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 358 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1ст. 127 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини пропуску поважними.

Матеріалами справи встановлено, що 04 липня 2023 року Заводським районним судом м. Запоріжжя ухвалено вступну та резолютивну частину рішенні у відсутності ОСОБА_1 , що підтверджується протоколом судового засідання від 04 липня 2023 року (а.с.72-76).

Відповідно до ч.5 ст.272 ЦПК України, учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи,копія судовогорішення надсилаєтьсяпротягом двохднів здня йогоскладення уповному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення - якщо така адреса відсутня.

Як вбачається із супровідного листа копія оскаржуваного судового рішення ОСОБА_1 , який не був присутнім в судовому засіданні під час проголошення його вступної та резолютивної частини, судом першої інстанції в порушення вимог ч.5 ст.272 ЦПК України, направлена не була (а.с.80).

Водночас, як вбачається з матеріалів справи, повний текст судового рішення ОСОБА_1 отримав 29 червня 2023 рокув приміщенні суду першої інстанції за своєю заявою (а.с.83).

Апеляційну скаргу подано апелянтом безпосередньо до Запорізького апеляційного суду через підсистему «Електронний суд» 10 серпня 2023 року.

Враховуючи, що дату отримання ОСОБА_1 повного тексту судового рішення 10 серпня 2023 року, тому останній тридцятий день припадає на робочий день 08вересня 2023 року (п`ятниця).

Отже, апеляційну скаргу апелянтом подано в межах тридцятиденного строку із дня отримання копії повного рішення суду, що встановлений ч.2 ст. 354 ЦПК України.

Враховуючи наведене, апелянт мають право на поновлення пропущеного строку.

За таких обставин, строк на апеляційне оскарження рішення суду слід поновити.

Відповідно доч. 2 ст. 359 ЦПК Українипитання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізнішеп`яти днівз дня надходження апеляційної скарги абозаяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченомуст. 357 цього Кодексу.

Враховуючи, що апеляційну скаргу подано до належного суду, особою, що має право на апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга оформлена відповідно до вимог, передбачених ст. 356 ЦПК України.

Судовий збір сплачено відповідно до Закону України «Про судовий збір».

Підстав для відмови у відкритті провадження, визначених у ст.358ЦПКУкраїни не встановлено, тому провадження у справі підлягає відкриттю.

Відповідно до ст. 361 ЦПК України, разом з ухвалою про відкриття апеляційного провадження суд апеляційної інстанції надсилає копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів учасникам справи.

Керуючись ст.ст. 127, 359-361, 368 ЦПК України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження судового рішення задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 на апеляційне оскарження рішення Заводського районного суду м. Запоріжжя від 04 липня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 ,представника ОСОБА_2 на рішенняЗаводського районногосуду м.Запоріжжя від04липня 2023року у справі за заявою ОСОБА_1 , представника ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Визначити учасникам справи строк п`ять днів з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на апеляційні скарги відповідно до вимог ст.360ЦПК України та доказів надсилання копій відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційні скарги не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвалу про відкриття апеляційного провадження та копії апеляційних скарг разом з доданими до неї матеріалами надіслати учасникам справи.

Для забезпечення апеляційного розгляду справи провести підготовчі дії, передбачені ст. 365 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий, суддяСуддяСуддяПодліянова Г.С.Гончар М.С. Маловічко С.В.

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113002171
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —311/2743/18

Постанова від 13.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Постанова від 13.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Рішення від 04.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Рішення від 04.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні