Ухвала
від 02.08.2023 по справі 2-523/10
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 2-523/10

Провадження № 6/524/117/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2023 року суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука Семенова Людмила Михайлівна,вирішуючи питання про прийняття до провадження заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про заміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню

УСТАНОВИЛА:

01.08.2023 року до суду найшла заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про заміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

Під час вирішення питання про прийняття заяви до провадження суддею встановлено, що пред`явлена заява підлягає залишенню без руху виходячи з наступного:

Заявники ставлять питання про заміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

Статтею 442 та 432 ЦПК Українине врегульовані вимоги щодо форми та змісту заяви про заміну сторони виконавчого провадження та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню. Відтак, виходячи із приписів частини 9статті 10 цього ж Кодексущодо застосування судом закону за аналогією, вимоги до вказаної заяви визначаються загальними нормами, зокрема, статями175, 177 ЦПК України.

Частиною 1, 2ст. 442 ЦПК Українивизначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Аналогічна норма міститься уст. 15Закону України «Про виконавче провадження».

З системного аналізу нормЦПК УкраїнитаЗакону України «Про виконавче провадження»вбачається, що в порядку цивільного судочинства суд розглядає питання заміни сторони у виконавчому провадженні за виконавчим листом, лише виданим цим судом за наслідками розгляду цивільної справи, як судом першої інстанції.

Відповідно до вимогст. 442 ЦПК України, необхідною умовою для заміни сторони виконавчого провадження є перебування вказаного виконавчого документу на виконанні.

Заявниками до заяви про заміну сторони у виконавчому проваджені не додано документів, які необхідні для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: відсутня копія виконавчого листа, інформація про стан виконавчого провадження (номер виконавчого провадження) на момент звернення до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Таким чином, доказів перебування виконавчого листа на виконанні на час подання заяви про заміну сторони виконавчого провадження, суду не надано.

Щодо заявленої вимоги про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню слід зауважити наступне:

Згідно ч. 1 та 2 ст. 432 ЦПК України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Рішення суду у справі № 2-523/10 від 22.01.2010 року набрало законної сили, на його виконання суд видав виконавчий лист, який протягом тривалого часу перебував на виконанні у відділ ДВС; ні стягувачем, ні боржником не ставилося питання про те, що виконавчий лист було видано помилково або обов`язок боржника відсутній повністю чи частково у зв`язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

Заявники не є боржниками за виконавчим листом, а тому не мають права ставити питання про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

Слід також зауважити, що заява про заміну сторони виконавчого провадження та заява про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, не можуть розглядатись в одному провадженні.

Крім того, згідно ч. 1ст. 177 ЦПК України, заявник повинен додати до заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості сторін по справі. У порядку ст. 183 ЦПК заявники надали суду докази направлення заінтересованим особам копії заяви про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню. Проте до суду вони звернулися із заявою про заміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню. А тому суддя не має змоги перевірити чи направлена заінтересованим особам копія екземпляру заяви, поданої до суду, чи інша заява.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі вищевикладеного заявникам надається строк для усунення недоліків заяви, в іншому випадку вона буде вважатись неподаною і повернута заявникам.

Керуючись ст. 175, 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про заміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню залишити без руху.

Надати заявникам строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків тривалістю 5 днів з дня отримання даної ухвали, попередивши, що у супротивному випадку заява буде визнана неподаною та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Семенова

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113089422
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну боржника у виконавчому листі та визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —2-523/10

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Семенова Л. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Малихін О. О.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Денишенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні