Ухвала
від 23.08.2023 по справі 185/8512/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 серпня 2023 року

м. Київ

справа № 185/8512/21

провадження № 61-8887св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Червинської М. Є. (суддя-доповідач),

суддів: Зайцева А. Ю., Коротенка Є. В., Коротуна В. М., Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - Приватне акціонерне товариство «ДТЕК Павлоградвугілля»,

відповідачі: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області, Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Тернівки» Тернівської міської ради, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області,

третя особа - ОСОБА_1 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи клопотання Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» про заміну сторони правонаступником

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2021 року Приватне акціонерне товариство «ДТЕК Павлоградвугілля» (далі - ПрАТ «ДТЕК Павлогравугілля») звернулося до суду з позовом до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Тернівки» Тернівської міської ради, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, ОСОБА_1 , про визнання акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (отруєння) за формою П-4 відносно ОСОБА_1 від 04 березня 2021 року незаконним, скасування акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (отруєння) за формою П-4 відносно ОСОБА_1 від 04 березня 2021 року.

Рішенням Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 08 листопада 2022 року вимоги ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» задоволено у повному обсязі.

Визнано акт розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання (отруєння) ОСОБА_1 від 04 березня 2021 року за формою П-4 незаконним та його скасовано.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 09 лютого 2023 року за наслідками розгляду апеляційної скарги ОСОБА_1 рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 08 листопада 2022 року скасовано.

Провадження у справі за позовною заявою ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» в цій справі закрито.

Додатковою постановою Дніпровського апеляційного суду від 06 червня 2023 року вирішено питання про розподіл судових витрат.

16 червня 2023 року представник ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» - адвокат Корнієнко А. Г. звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення апеляційними судом норм процесуального права, просить скасувати постанову апеляційного суду, справу передати на новий апеляційний розгляд.

Підставами касаційного оскарження заявник зазначає неправильне застосування матеріального права та порушення норм процесуального права.

Окрім того, 16 червня 2023 року представник ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» - адвокат Селіванова О. В. звернулася до Верховного Суду із касаційною скаргою на додаткову постанову Дніпровського апеляційного суду від 06 червня 2023 року.

Підставою касаційного оскарження постанови апеляційного суду заявник зазначає неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, а саме відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норм права у подібних правовідносинах (пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України).

У касаційній скарзі заявник просить залучити Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до участі у справі у якості правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Зазначає, що управління Фонду соціального страхування реорганізовано шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року, тому його правонаступником є Головне управління Пенсійного фонду України (далі - ГУ ПФ України) в Дніпропетровській області.

З урахуванням наведеного, заявник просить замінити управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області на належного відповідача - ГУ ПФ України в Дніпропетровській області.

Відповідно до статті 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

З 01 січня 2023 року діє нова редакції Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування».

Згідно з частиною першою статті 4 цього Закону уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Заявник указує, що відбулося публічне правонаступництво, тобто перехід прав та обов`язків управління Фонду соціального страхування до ГУ ПФ України в Дніпропетровській області.

Разом із цим, відповідно до пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» до завершення заходів, пов`язаних з приєднанням до Пенсійного фонду України Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції виконавча дирекція та робочі органи Фонду соціального страхування України.

З урахуванням наведеного, підстав для задоволення вказаного клопотання немає.

Аналогічний висновок зробив Верховний Суд у постанові від 10 квітня 2023 року у справі № 176/810/22 (провадження № 61-11552св22).

Також заявник просить про заміну відповідача ГУ Держпраці у Дніпропетровській області на правонаступника Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Розглянувши клопотання про заміну сторони у справі, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку про його задоволення з огляду на таке.

12 січня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 14 «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці», відповідно до пункту 1, 2 якої ліквідував як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 1 та утворив як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці за переліком згідно з додатком 2.

Пунктом 3 зазначеної Постанови установлено, що: 3) міжрегіональні територіальні органи Державної служби з питань праці, що утворюються згідно з пунктом 2 цієї постанови, виконують завдання і функції територіальних органів Державної служби з питань праці, які ліквідуються згідно з пунктом 1, а саме: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці - завдання і функції Управління Держпраці у Кіровоградській області, Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області як відповідач брало участь у розгляді цієї справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

05 грудня 2022 року повноваження та функції, покладені на ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, перейшли до Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

За цих обставин, Верховний Суд вважає за необхідне здійснити процесуальну заміну відповідача у справі з Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на Південно - Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Керуючись статтею 55 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» про залучення Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до участі у справі у якості правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області відмовити.

Клопотання Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» про залучення Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці до участі у справі в якості правонаступника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області задовольнити.

Замінити у справі № 185/8512/21 Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області на правонаступника Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

ГоловуючийМ. Є. Червинська Судді:А. Ю. Зайцев Є. В. Коротенко В. М. Коротун М. Ю. Тітов

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113091503
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —185/8512/21

Постанова від 27.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 11.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 23.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Повістка від 06.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні