Рішення
від 29.08.2023 по справі 591/4907/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№591/4907/23

Провадження №2/592/2435/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі: головуючого судді - Онайка Р.А., за участі секретаря судового засідання Лазоренко Ю.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗІ КРЕДИТ»</a>, треті особи: приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олена Василівна, приватний виконавець виконавчого округу Сумської області Закорко Вадим Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

у с т а н о в и в:

Позивач звернувся до Ковпаківського районного суду м. Суми із позовною заявою до ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ», треті особи: приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олена Василівна, приватний виконавець виконавчого округу Сумської області Закорко Вадим Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що 15.06.2023 із застосунку «Дія» дізналася про існування виконавчого провадження №66606431 відкритого на підставі виконавчого напису про стягнення з неї коштів, після чого звернулася до приватного виконавця та отримала копію виконавчого напису приватного нотаріуса Грисюк О.В. від 15.07.2021, зазначає що дійсно отримувала кредитні кошти, однак кредит повністю погасила.

Вважає вчинений виконавчий напис протиправним та таким, що не відповідає вимогам ст. 87,88 Закону України «Про нотаріат», приватний нотаріус не переконався у безспірності заборгованості позивача перед відповідачем, крім того вважає що у нотаріуса були відсутні повноваження на вчинення виконавчого напису на кредитному договорі, який не був нотаріально посвідчений та не відносився до документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

У зв`язку з чим позивач звертається до суду та просить визнати спірний виконавчий напис №94638 від 15.07.2021 таким, що не підлягає виконанню та стягнути з відповідача понесені судові витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою судді від 26.07.2023 позовну заяву було прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, призначено судовий розгляд на 11:00 29.08.2023.

Від представника відповідача 22.08.2023 надійшла заява про визнання позовних вимог.

Позивач повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи у судове засідання не з`явився, надано клопотання про розгляд справи у відсутність сторони позивача, в якому крім іншого просить задовольнити позов у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення у справі..

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, що підтверджується наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення поштових відправлень, участь свого представника під час розгляду справи не забезпечив, раніше надав до суду заяву про визнання позовних вимог.

Треті особи повідомлені про час та місце розгляду справи у судове засідання не з`явилася, про причини неявки до суду не повідомили, клопотань про відкладення справи не надавала.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

У відповідності до ч. 4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні у справі докази, у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 15.07.2021 приватним нотаріусом Бучанського районногонотаріального округуКиївської областіГрисюк О.В.був вчинений виконавчий напис №94638 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «ІЗІ КРЕДИТ» заборгованості в загальному розмірі 20200,00 грн на підставі ст. 87-91 Закону України «Про нотаріат» та п. 2 Переліку документів за якими стягнення заборгованості проводиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою КМУ від 29.06.1999 №1172. (а.с.6)

За загальним правилом ст. 15, 16 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес в один із способів, визначених частиною першою ст. 16 ЦК України, або й іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 18 ЦК України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з частиною першою ст. 39 Закону України «Про нотаріат», порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється Законом та іншими актами законодавства України.

Так згідно ст. 87 Закону для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 88 Закону нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 № 1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» затверджений перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

У зазначену Постанову Кабінетом Міністрів України своєю Постановою від 26.11.2014 №662 «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» внесені зміни. Так у п. 2 до переліку доповнені кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 у справі № 826/20084/14 визнано незаконною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 662 «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» в частині, а саме «пункту 2 Змін, що вносяться до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів: «Доповнити перелік після розділу «Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами» новим розділом такого змісту: «Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин 2. Кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями. Для одержання виконавчого напису додаються: а) оригінал кредитного договору; б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.»

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01.11.2017 у справі № 826/20084/14 постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 залишено без змін.

Оскаржуваний виконавчий напис вчинений нотаріусом 15.07.2021, тобто після набрання законної сили постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017 року у справі № 826/20084/14.

Зі змісту наведених судових рішень вбачається, що у переліку за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів немає кредитних договорів укладених у простій письмовій формі.

Враховуючи встановлені обставини та зазначені положення вбачається, що в порушення вимог ст. 87 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчинив виконавчий напис на підставі документів які не відносяться до переліку за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів. Таким чином нотаріус діяв незаконно, а тому позов підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд враховує, що відповідач визнав позов до початку розгляду справи по суті, тому у відповідності до вимог ч. 1 ст. 142 ЦПК України вважає за необхідне повернути позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору (536,80 грн), сплаченого ним при поданні позову, а решту 50 відсотків судового збору (536,80 грн) стягнути на його користь з відповідача згідно приписів ч. 1 ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 7, 8, 10, 12, 13, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗІ КРЕДИТ»</a>, треті особи: приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олена Василівна, приватний виконавець виконавчого округу Сумської області Закорко Вадим Вікторович про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис вчинений 15.07.2021 приватним нотаріусом Бучанського районногонотаріального округуКиївської областіГрисюк ОленоюВасилівноюза №94638 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ІЗІ КРЕДИТ»</a> заборгованості в сумі 20200,00 грн.

Стягнути зТовариства зобмеженою відповідальністю«ІЗІ КРЕДИТ» на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати в розмірі 536,80 грн.

Повернути з державного бюджету ОСОБА_1 536,80 грн судового збору, сплаченого при поданні позову, згідно квитанції від 19.06.2023.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «ІЗІ КРЕДИТ»</a>, ЄДРПОУ 38443320, адреса м.Київ, вул. Оболонська Набережна, 15, корп.4.

Третя особа 1: приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Грисюк Олена Василівна, адреса АДРЕСА_2 .

Третя особа 2: приватний виконавець виконавчого округу Сумської області Закорко Вадим Вікторович, адреса м.Суми, пров. Пляжний, 3.

Суддя Р.А. Онайко

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113117470
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —591/4907/23

Рішення від 29.08.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні