Ухвала
від 30.08.2023 по справі 904/4075/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

30 серпня 2023 рокуСправа № 904/4075/23

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Бестаченко О.Л., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен", 25014, м. Кропивницький, вул. О.Паршутіна, 13,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Інтраст", 27500, Кіровоградська область, Олександрійський район, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 94, оф. 318,

про стягнення 223 148,79 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен", яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Інтраст" про стягнення 223 148,79 грн збитків, з покладанням на відповідача судових витрат.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.07.2023 направлено матеріали позовної заяви за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшн" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Інтраст" про стягнення збитків в розмірі 223 148, 79 грн за територіальною підсудністю до Господарського суду Кіровоградської області.

25.08.2023 матеріали вказаної позовної заяви надійшли до Господарського суду Кіровоградської області.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В силу вимог ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 05.03.2009 № 270 підтвердженням надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

Виходячи з викладеного, належним доказом відправлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів є саме опис вкладення та документ, що підтверджує надання поштових послуг (фіскальний чек, розрахункова квитанція тощо).

Позивачем додано до позовної заяви опис вкладення в цінний лист від 26.07.2023 про направлення позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу за адресою: 49049, м. Дніпро, пров. Добровольців, 17, оф. 4.

Разом з тим, як вбачається із отриманого Господарським судом Кіровоградської області відповідно до норм ст. 11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 29.08.2023 місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Інтраст" є: 27500, Кіровоградська область, Олександрійський район, м. Світловодськ, вул. Героїв України, 94, оф. 318.

Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що інформація щодо місцезнаходження юридичної особи вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) на підставі відомостей, які надаються юридичними особами державному реєстратору.

Згідно ст. 9 вказаного Закону в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо юридичної особи мають міститися відомості, зокрема, про місцезнаходження юридичної особи.

Частиною 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України визначено, що для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З огляду на викладене, господарський суд дійшов висновку, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен" не надано до суду належних доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За змістом ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру судовий збір сплачується у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про державний бюджет України на 2023 рік" установлено у 2023 році прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 2 684,00 грн.

Отже, за подання даного позову позивач мав сплатити судовий збір у розмірі 3 347,23 грн.

В той час представник позивача у позовній заяві зазначає, що оскільки позов подається в електронній формі, шляхом направлення її примірника з додатками на електронну адресу суду (Господарського суду Дніпропетровської області), наявні підстави для застосування коефіцієнту 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору згідно до ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

До позовної заяви додано докази сплати судового збору в розмірі 2 684,00 грн (223 148,79 грн * 1,5% = 3 347,23 грн; 3 347,23 грн *0,8= 2 677,78 грн, що менше від розміру мінімального прожиткового мінімуму).

Суд критично ставиться до позиції представника позивача та зазначає наступне.

За ч. 3 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Згідно ч. 1 ст. 10 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" відправлення та передавання електронних документів здійснюються автором або посередником в електронній формі за допомогою засобів інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення).

Відповідно до п. 25, 26 Положення процесуальні та інші документи, пов`язані з розглядом справ у суді та розглядом у Вищій раді правосуддя справ про порушення суддею (прокурором) вимог щодо несумісності, дисциплінарного проступку судді, втручання в діяльність судді, можуть подаватися до суду та Вищої ради правосуддя в електронній формі виключно з використанням підсистеми "Електронний суд".

Електронні документи створюються із застосуванням вбудованого текстового редактора шляхом заповнення форм документів, передбачених Інструкцією користувача Електронного суду, підписуються кваліфікованим електронним підписом (підписами) його підписувача (підписувачів) та надсилаються засобами відповідної підсистеми ЄСІТС.

За умовами ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" при поданні до суду процесуальних документів, передбачених ч. 2 цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Вказана норма була включена до Закону України "Про судовий збір" на підставі Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" № 2147а-VIII від 26.05.2021.

Суд зауважує, що на офіційному сайті Верховної Ради України опублікована редакція Закону України "Про судовий збір" з урахуванням змін, внесених Законом України № 2147а-VIII від 26.05.2021, у тому числі в частині доповнення ч. 3 ст. 4, яка має статус чинної з 04.10.2021, тобто є чинною станом і на час звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен" до суду із даним позовом.

Особи, які після 04.10.2021 подають до суду документи в електронній формі з використанням системи "Електронний суд", мають правомірні очікування, що розмір судового збору, який підлягає сплаті ними, у такому разі буде розрахований із застосуванням понижуючого коефіцієнта, що прямо передбачено в Законі України "Про судовий збір".

Саме такий правовий висновок Великої Палати Верховного Суду викладено в постанові від 16.11.2022 у справі № 916/228/22.

Отже, коефіцієнт 0,8 може бути застосований при поданні до суду документів в електронній формі лише з використанням системи "Електронний суд".

Аналогічна правова позиція Верховного Суду викладена в ухвалі від 30.01.2023 у справі № 916/1249/21.

Подана до суду позовна заява є електронною копією паперового документа. Таким чином дану позовну заяву подано не в електронній формі, тобто не через систему "Електронний суд", а лише з використанням каналів електронного зв`язку: шляхом направлення на електронну адресу Господарського суду Дніпропетровської області (inbox@dp.arbitr.gov.ua). Зазначене підтверджується роздруківкою супровідного листа до позову, що надійшов на електронну пошту господарського суду, із зазначенням електронної адреси відправника, та протоколом створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису файлу "Позов".

Беручи до уваги те, що позовну заяву подано без використанням системи "Електронний суд", суддя зазначає про відсутність підстав для застосування коефіцієнту 0,8 для пониження розміру ставки судового збору за подання позовної заяви, передбаченого ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

За наведеного суддя констатує, що позивачем не подано до суду доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Для усунення означеного недоліку позивачу слід надати докази доплати судового збору у розмірі 663,23 грн (3 347,23 грн - 2 684,00 грн = 663,23 грн).

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Відповідно до інформації, яка міститься на офіційному сайті "Судова влада" (kr.arbitr.gov.ua), для перерахування судового збору при зверненні з позовом до господарського суду Кіровоградської області, платіжними реквізитами для перерахування судового збору в гривнях є:

Отримувач коштів: ГУК у Кіров.обл./тг м. Кропивн/22030101;

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37918230;

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.);

Код банку отримувача (МФО): 899998;

Рахунок отримувача: UA178999980313161206083011567;

Код класифікації доходів бюджету: 22030101;

Призначення платежу:*;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Кіровоградської області (назва суду, де розглядається справа).

Керуючись ст. 162, 164, 174, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТК Інтраст" про стягнення 223 148,79 грн залишити без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен" строк усунення виявлених при поданні позовної заяви недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання: доказів відправлення копії позовної заяви та доданих до неї документів за місцезнаходженням відповідача; документів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі (докази доплати 663,23 грн).

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен", що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ознайомитись з електронною копією судового рішення можливо в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Оілпродакшен" 25014, м. Кропивницький, вул. О.Паршутіна, 13, та на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1).

Ухвалу підписано 30.08.2023.

Суддя О.Л. Бестаченко

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113121131
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 223 148,79 грн

Судовий реєстр по справі —904/4075/23

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Рішення від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Бестаченко О.Л.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні