Ухвала
від 30.08.2023 по справі 905/1071/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

30.08.2023 Справа № 905/1071/23

Суддя Господарського суду Донецької області Хабарова М.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги»

до 1) Комунальної установи «Міський палац культури» Український дім»

2) Комунального закладу департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради «Централізована бухгалтерія закладів культури»

про стягнення 34 322,74 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Комунальної установи «Міський палац культури» Український дім» та Комунального закладу департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради «Централізована бухгалтерія закладів культури» про солідарне стягнення заборгованості у розмірі 23632,14 грн, 3% річних у розмірі 903,17 грн, інфляційних втрат у розмірі 5229,34 грн та пені у розмірі 4558,09 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії споживачу №9214 від 05.01.2022 в частині сплати за спожиту електричну енергію в лютому 2022 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Дії позивача щодо відправлення відповідачам копій позовної заяви і доданих до неї документів засобами електронного зв`язку (на зазначену заяві-приєднанні до договору відповідача-1 ukrayinskiydim@gmail.com та відповідача-2 cb_uk@ukr.net (яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), що пов`язано з неможливістю їх відправлення засобами поштового зв`язку з огляду на адресу їх місця реєстрації: м. Маріуполь Донецької області (який є тимчасово окупованим), розцінені як використання альтернативного способу виконання приписів п.1 ч.1 ст.164, ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України та в умовах воєнного стану визнані судом допустимими.

Проте, до суду не надано відомостей (доказів) щодо підписання вказаних електронних відправлень електронним підписом позивача (його представника), який відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» та Закону України «Про електронні довірчі послуги» прирівнюється до власноручного підпису, використовується суб`єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі та накладанням якого завершується створення електронного документа.

Крім того, суд зазначає, що позивачем була здійснена відправка на електронну пошту відповідача-1 ukrainskiydim@gmail.com, натомість в заяві-приєднанні до договору вказана електронна пошта ukrayinskiydim@gmail.com. Таким чином, позивач здійснив направлення позовної заяви не на вірну електронну адресу відповідача-1.

Також як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, офіційна електронна пошта відповідача-1 dk.metallurg150@gmail.com, проте доказів відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на цю адресу електронної пошти до суду позивачем також не надано.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивачем зазначено найменування юридичної особи відповідача-2 як Комунальний заклад департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради «Централізована бухгалтерія закладів культури» та ідентифікаційний код юридичної особи - 37989721.

Проте, згідно відомостей, наявних в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, найменування юридичної особи за ідентифікаційним кодом 37989721 є Управління державної казначейської служби України у м. Маріуполі Донецької області.

Таким чином, позивачем невірно зазначено найменування або ідентифікаційний код юридичної особи відповідача-2.

Додатково, суд зазначає, що аналіз норм процесуального права свідчить про те, що право визначення відповідача у справі належить позивачу.

По суті відповідач - це особа, яка, на думку позивача, або відповідного правоуповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача. Відповідач залучається до участі у справі внаслідок пред`явленої до нього позовної вимоги.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, установлення належності відповідача / відповідачів й обґрунтованості позову - обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи.

Крім того, відповідно до п.п. 4, 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Натомість у позовній заяві позивачем не наведено правового обґрунтування вимоги щодо стягнення заявленої суми заборгованості солідарно з Комунальної установи «Міський палац культури» Український дім» та Комунального закладу департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради «Централізована бухгалтерія закладів культури».

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст. 174, ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» до Комунальної установи «Міський палац культури» Український дім» та Комунального закладу департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради «Централізована бухгалтерія закладів культури» про стягнення 34322,74 грн залишити без руху.

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали надати суду:

- докази направлення копії позовної заяви з додатками, підписаної електронним цифровим підписом, на адреси відповідача-1: ukrayinskiydim@gmail.com та dk.metallurg150@gmail.com та відповідача-2 cb_uk@ukr.net;

- письмові пояснення (уточнення), в яких зазначити/визначитись з вірним найменуванням та ідентифікаційним кодом юридичної особи відповідача-2;

- письмове правове обґрунтування вимоги про стягнення заборгованості солідарно з відповідача-1 та відповідача-2.

3. Повідомити сторін, що у зв`язку з введенням на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, у відповідності до розпорядження голови суду, доступ до приміщення суду тимчасово обмежений, запроваджено роботу суду у віддаленому режимі.

Заяви, клопотання тощо, можуть бути подані засобами електронного зв`язку: inbox@dn.arbitr.gov.ua, а також через особистий кабінет в системі «Електронний суд».

4. Повідомити позивача, що відповідно до розпорядження керівництва Господарського суду Донецької області №1-р від 30.01.2023 «Про відправку вихідної кореспонденції» за результатами закупівлі знаків поштової оплати, з метою раціонального використання наявних ресурсів для відправки вихідної кореспонденції, з метою мінімізації ризиків для життя та здоров`я працівників суду, рекомендовано суддям та працівникам суду здійснювати відправлення через поштового оператора «Укрпошта» за потреби після вичерпання використання альтернативних способів повідомлення сторін та учасників процесу (електронна пошта, телефонограма, факсограма, підсистема «Електронний суд», «Судова влада України» тощо) та можливістю фактичної доставки поштового відправлення за місцем призначення.

З огляду на зазначене, направлення даної ухвали здійснити на офіційну електронну адресу позивача зазначену у позовній заяві, а також засобами телефонного зв`язку шляхом телефонограми.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя М.В. Хабарова

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113143623
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1071/23

Рішення від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні