Ухвала
від 30.08.2023 по справі 155/1220/23
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/1220/23

Провадження №2-о/155/82/23

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

30.08.2023 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Сметани В.М.,

присяжних Гуменюк І-М. В., Давидюк М.Б.,

при секретарі судових засідань Ревуцької М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою директора Берестечківського психоневрологічного інтернату Волинської обласної ради, заінтересована особа: орган опіки і піклування Берестечківської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

УСТАНОВИВ:

Заявник 15 серпня 2023 року звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановлення опіки останній.

В поданій суду заяві заявник просив суд призначити судово-психіатричну експертизу для з`ясування психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заявника в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги визнають у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Як вбачається з ч.1 ст.103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст.105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

З урахуванням обставин справи, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу у відношенні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої слід доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Керуючись ст. ст. 103, 105, 352-354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі за заявою директора Берестечківського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки і піклування Берестечківської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_1 на психічну або будь-яку іншу хворобу, внаслідок якої можливий стійкий стан психічного розладу?

2. Яким є психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 : стійкий, хронічний чи тимчасовий?

3. Чи усвідомлює ОСОБА_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?

4. Чи може ОСОБА_1 враховуючи стан здоров`я, особисто з`явитися в судове засідання та чи може особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: с. Липини, вул. Теремнівська, 98, Волинська область.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Витрати, пов`язані з проведенням даної експертизи, віднести на рахунок держави.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі складення ухвали відповідно до ч.6 ст.259 ЦПК України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст ухвали складено 30 серпня 2023 року.

Головуючий: В.М. Сметана

Присяжні: І-М. В. Гуменюк

М.Б. Давидюк

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113144560
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —155/1220/23

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні