Ухвала
від 30.08.2023 по справі 916/3023/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"30" серпня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/3023/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Литвинової В.В., за участю секретаря судового засідання Крутькової В.О., розглянувши у відкритому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Н-ДЕНТ-ГРУП";

до:

відповідача-1- Компанії "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED"

відповідача- 2 - Компанії "ILLAYIALI INVESTMENTS LTD"

відповідача -3 - ОСОБА_1

відповідача-4 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар"

відповідача-5 - ОСОБА_2

відповідача -6 - ОСОБА_3

про визнання недійсними договорів, рішень та зобов`язання вчинити певні дії

за участю представників

від позивача - ОСОБА_4

від відповідачів - не прибули

в с т а н о в и в:

До суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Н-ДЕНТ-ГРУП" до відповідачів: Компанії "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED", Компанії "ILLAYIALI INVESTMENTS LTD", ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , якою позивач просить:

1.Визнати недійсним Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» від 17.11.2014. укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

2.Визнати недійсним Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» від 17.11.2014, укладений між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

3.Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» про збільшення статутного капіталу (питання № 5 порядку денного), оформлене протоколом № 2 від 17.11.2014.

4.Визнати недійсним Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» від 03.12.2014, укладений між ОСОБА_1 та Компанією з обмеженою відповідальністю «ІЛЛАЙАЛІ ІНВЕСТМЕНС ЛТД».

5.Визнати недійсним Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» від 20.04.2015. укладений між Компанією з обмеженою відповідальністю «ІЛЛАЙАЛІ ІНВЕСТМЕНС ЛТД» та Товариством з обмеженою відповідальністю «СІ. ЕН. ТІ ХОЛДІНГЗ (КІПР) ЛІМІТЕД» (CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED).

6. Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Едельмар» про збільшення статутного капіталу (питання № 1 порядку денного), оформлене протоколом № 5 від 27.05.2015.

7.Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Н-ДЕНТ-ГРУП» (код за ЄДРПОУ 43089595) на частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕДЕЛЬМАР» (код за ЄДРПОУ 39239180) у розмірі 4 000,00 грн, що складає 100% статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕДЕЛЬМАР».

8.Визначити статутний капітал Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕДЕЛЬМАР» (код за ЄДРПОУ 39239180) у розмірі 4 000.00 грн (чотири тисячі гривень 00 коп.).

9.Визначити розмір частки Товариства з обмеженою відповідальністю «Н-ДЕНТ-ГРУП» (код за ЄДРПОУ 43089595) у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕДЕЛЬМАР» (код за ЄДРПОУ 39239180) у розмірі 4 000,00 грн (чотири тисячі гривень 00 коп.), що складає 100 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕДЕЛЬМАР» (код за ЄДРПОУ 39239180).

Ухвалою від 11.11.2022 відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання на 21.12.2022.

Чергове підготовче засідання призначено на 30.08.2023.

21.08.2023 від позивача до суду надійшло клопотання про витребування доказів.

Однак, 28.08.2023 до суду надійшла заява позивача, якою він просить залишити без розгляду його клопотання про витребування доказів.

Враховуючи, що підтримання або непідтримання своїх заяв, клопотань є правом сторін, то суд задовольняє клопотання позивача та залишає без розгляду його клопотання про витребування доказів від 21.08.2023.

Разом з тим, 29.08.2023 до суду надійшло клопотання позивача, яким він просить витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар", ОСОБА_3 , ОСОБА_1 оригінали:

- договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014, укладеного між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ,

- договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 ,

- рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014 про збільшення статутного капіталу, оформлене протоколом № 2 від 17.11.2014.

Також позивач просить поновити строк для заявлення клопотання.

Позивач зазначає, що ухвалою про відкриття провадження у справі від 11.11.2022 було зобов`язано Компанію "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED" відповідно до ст. 90 Господарського процесуального кодексу України надати відповідь на питання, поставлені Позивачем у позовній заяві.

Станом на дату подання даного клопотання Компанія "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED" не надала відповіді на поставлені їй Позивачем питання.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно з ч. 2 ст. 81 ГПК України у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:

1)який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);

2)обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3)підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4)заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5)причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Позивач продовжує наполягати на тому, що договори купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" між ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 не підписувались. Водночас, у разі, якщо хтось з відповідачів надасть витребовувані докази, вищезазначена обставина може бути спростована. Ненадання відповідачами таких доказів, на переконання Позивача, підтвердить не підписання договорів купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" між ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

За посиланнями позивача, сучасна ділова практика визначає, що будь-який договір укладається в двох примірниках для кожної сторони даного договору. Відповідно кожна сторона договору має власний примірник укладеного договору.

З огляду на це, на думку Позивача, оригінали витребовуваних документів можуть бути у їх підписантів - ОСОБА_3 , ОСОБА_1 . Крім того, оскільки рішення, оформлені протоколом № 2 від 17.11.2014, "прийняті" вищим органом управління ТОВ "Едельмар", а предметом договорів купівлі-продажу є частки у статутному капіталі ТОВ "Едельмар", існує ймовірність, що такі документи можуть зберігатись у ТОВ "Едельмар".

Позивач на обґрунтування своєї позиції, в тому числі з`ясування існування та місця зберігання витребовуваних доказів вжив ряд заходів, які не мали результату. Насамперед, Позивач звернувся до Компанії "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED з питаннями, поставленими в порядку ст. 90 ГПК України. Як вже зазначалось, поставлені Позивачем питання залишились без відповіді.

В той же час, Позивач не передбачав і не міг передбачити "пасивну" поведінку відповідачів у даній справі. Виходячи з принципу змагальності господарського процесу, Позивач мав обґрунтовані очікування, що у разі невизнання відповідачами позовної заяви, ними на обґрунтування своєї позиції будуть надані витребовувані документи.

Також, Позивач звернувся до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради з адвокатським запитом про надання інформації про наявність в реєстраційній справі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" оригіналів витребовуваних доказів. На що Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради повідомило, що в реєстраційній справі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" оригінали витребовуваних доказів відсутні.

Враховуючи, що вжиті Позивачем заходи отримання витребовуваних доказів не принесли результатів, то відповідно це вказує на неможливість отримання Позивачем вказаних витребуваних доказів.

Позивач зауважує, що подаючи позовну заяву, з метою доведення своєї позиції Позивач в порядку ст. 90 ГПК України поставив питання одному з відповідачів, і маючи легітимні очікування на виконання відповідачем своїх процесуальних обов`язків, не заявляв клопотання про витребування доказів разом з позовною заявою.

Через ігнорування Компанією "CNT HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED свого процесуального обов`язку, Позивач в подальшому звернувся з запитом до Державного реєстратора, у відповідь на який отримав повідомлення, що в матеріалах реєстраційної справи відсутні оригінали витребовуваних документів.

Саме цими обставинами зумовлено те, що Позивач вимушений звертатись з даним клопотанням поза строками, встановленими ГПК України.

Відповідно до ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

З огляду на викладене, суд задовольняє клопотання позивача, поновлює строк для подання такого клопотання та відкладає розгляд справи.

Керуючись ст. 81, 120, 2345, 235 ГПК України,

постановив:

1. Відкласти розгляд справи на "04" жовтня 2023 р. о 12:30. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань №11 (5 поверх), тел. 0(482)307-967.

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Едельмар", ОСОБА_3 , ОСОБА_1 терміново надати суду оригінали:

- договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014, укладеного між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ,

- договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014, укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 ,

- рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Едельмар" (код ЄДРПОУ 39239180) від 17.11.2014 про збільшення статутного капіталу, оформлене протоколом № 2 від 17.11.2014.

3. Забезпечити участь відповідача-4 у всіх засіданнях суду в режимі відеоконференції власними засобами.

Ухвала набрала чинності 30.08.2023 та не підлягає оскарженню.

Суддя В.В. Литвинова

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113146079
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —916/3023/22

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні