Рішення
від 31.08.2023 по справі 480/3991/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2023 року Справа № 480/3991/23

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Савицької Н.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м.Суми адміністративну справу №480/3991/23 за позовом Головного управління ДПС у Сумській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Золота мушля" про накладення арешту,-

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Сумській області (вул. Іллінська, буд. 13, м. Суми, Сумська область, 40009) звернулося до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Золота мушля" (пл. Привокзальна, 9, м. Суми, Сумська область, 40004), і просить накласти арешт на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Золота Мушля» (код за ЄДРПОУ: 41314036) в загальній сумі 239 719,00 грн (двісті тридцять дев`ять тисяч сімсот дев`ятнадцять грн 00 коп.), які знаходяться на відкритих рахунках у таких банках:

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 978-ЄВРО;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 840-ДОЛАР США;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_2 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_3 ; валюта рахунку - 643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ.

Свої вимоги мотивувало тим, що у відповідача наявний податковий борг з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) (код бюджетної класифікації 14060100) загальною сумою 239719,00 грн. При цьому, проведеними позивачем заходами встановлена відсутність майна у відповідача, за рахунок якого може бути погашений податковий борг, що стало підставою звернення на підставі п.п.20.1.33 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України з цим позовом до суду.

Ухвалою суду від 04.05.2023 вказану позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідачу ухвала про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі надсилалася за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.37). Однак, поштове відправлення повернулося з відміткою поштового відділення та з урахуванням ч.11 ст.126 Кодексу адміністративного судочинства, поштове відправлення вважається врученим.

Частиною другою статті 175 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відтак, вбачається можливим розглянути справу за наявними матеріалами у справі.

Дослідивши наявні матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи та об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований як юридична особа та є платником податків, що вбачається з позову та відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України (далі - ПК України) кожна особа зобов`язана сплачувати встановлені цим Кодексом, законами з питань митної справи податки та збори, платником яких вона є згідно з положеннями цього Кодексу.

Підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 ПК України передбачений обов`язок платника податків сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку та строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (п. 36.1 ст. 36 ПК України).

Відповідно до пункту 38.1 статті 38 ПК України виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

Згідно з п. 31.1 ст. 31 ПК України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов`язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. Момент виникнення податкового обов`язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою.

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом (пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України).

Відповідно до п.54.1 ст.54, п.57.1 ст. 57 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою. Платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.203.1 ст.203 Податкового кодексу України податкова декларація з податку на додану вартість подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Сума податкового зобов`язання з податку на додану вартість, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації (п.203.2 ст. 203 Податкового кодексу України).

Як було встановлено судом, відповідачем було самостійно подано податкову декларацію з податку на додану вартівсть від 20.10.2021 №9310406988 (а.с. 11), згідно якої відповідачу нараховано зобов`язання з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів загальною сумою 265 399,00 грн (у зв`язку з частковою сплатою сума боргу складає 237679,00 грн).

Однак, грошові зобов`язання з податку на додану вартість за зазначеними деклараціями з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у загальному розмірі 237679,00 грн не було сплачені у строки, визначені Податковим кодексом України, та залишається не сплаченим станом і на сьогодні, що підтверджується витягом з інтегрованої картки платника податку (а.с.6), а тому згідно приписів п.54.1. ст.54 Податкового кодексу України вважаються узгодженими, та відповідно до п.п.14.1.175 п. 14.1. ст. 14 ПК України набуло статусу податкового боргу.

Відповідно до п.59.1 ст. 59, п.60.6 ст. 60 ПК України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Якщо нарахована сума грошового зобов`язання або податкового боргу збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, раніше надіслане (вручене) податкове повідомлення-рішення або податкова вимога не відкликаються. На суму збільшення грошового зобов`язання надсилається окреме податкове повідомлення-рішення, а на суму збільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається (не вручається).

Судом встановлено, що з метою погашення податкового боргу позивачем було сформовано податкову вимогу форми "Ю" від 03.11.2021 №0024446-1304-1819 (а.с.10), яка була надіслана відповідачеві рекомендованим листом та, з урахуванням п.58.3 ст.58 Податкового кодексу України, вважається врученим платнику податків (а.с.10), однак, вжиті заходи не сприяли погашенню податкового боргу.

Відповідно до пункту 94.4 статті 94 Податкового кодексу України арешт може бути накладено контролюючим органом на будь-яке майно платника податків, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та коштів на рахунку платника податків.

Положеннями підпункту 94.6.2 пункту 94.6 статті 94 Податкового кодексу України передбачено, що арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення контролюючого органу до суду.

Таким чином, на законодавчому рівні, положеннями норм податкового законодавства розрізнені правові поняття щодо арешту майна та арешту на кошти, що знаходяться в банківських установах платника податків.

Відповідно до підпункту 20.1.33 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

З огляду на правовий зміст та аналіз наведених норм матеріального права у їх взаємному зв`язку, суд вважає, що законодавством чітко встановлена не тільки процесуальна можливість на звернення до суду з законодавчо визначеним предметом позову, що складає суть вимог, але ж і за наявністю підстав (умов), за яких існує правова можливість для задоволення таких вимог.

В даному випадку, такими правовими підставами (умовами) є саме, або наявність податкового боргу, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

05.11.2021 ГУ ДПС у Сумській області було прийнято рішення про опис майна у податкову заставу, відповідно до якого вирішено здійснити опис майна, що перебуває у власності (господарському віданні або оперативному управлінні) платника податків відповідача (а.с.18), яке листом від 08.11.2021 направлено відповідачу за зареєстрованою адресою (а.с. 19). При цьому, листом від 08.11.2021 відповідача також було повідомлено про те, що потрібно надати належним чином завірені копії необхідних для проведення опису майна, а саме: баланс, розшифровка оборотно-сальдових відомостей по рахунках включно - 10-12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 25-28, виписки з систем реєстру цінних паперів, договори купівлі-продажу, видаткові накладні тощо, однак, як вбачається з позову, відповіді від відповідача не надходило.

Як встановлено з інформації від 29.11.2022 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відсутні відомості щодо відповідача у вказаних реєстрах та щодо належності на праві власності у нього майна, на яке може бути стягнення (а.с.20).

Відповідно до довідки з Держпродспоживслужби від 15.11.2022 №18-13/276 за даними електронної бази даних по Сумській області станом на 15.11.2022 сільськогосподарська техніка згідно за відповідачем не зареєстрована (а.с.21).

Також, згідно облікових даних ЄДР МВС (а.с.23), у відповідача немає зареєстрованих транспортних засобів.

Крім того, податковим керуючим був здійснений виїзд за місцем реєстрації підприємства з метою виявлення активів відповідача. Було фактично встановлено відсутність майна, яке належить підприємству, що підтверджується актом від 13.12.2022 року (а.с.26).

Разом з тим, відповідач має відкриті рахунки у банках (а.с.4-5), зокрема:

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 978-ЄВРО;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 840-ДОЛАР США;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_2 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_3 ; валюта рахунку - 643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що у відповідача відсутнє майно, яке може бути використане як джерело погашення податкового боргу, крім грошових коштів на відкритих рахунках у банку.

Таким чином, з огляду на наявність у відповідача не погашеного боргу у розмірі 239 719,00 грн, а також те, що у відповідача відсутнє майно, яке може бути використане як джерело погашення податкового боргу у розмірі 239 719,00 грн, позовні вимоги ГУ ДПС у Сумській області підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 77, 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління ДПС у Сумській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Золота мушля" про накладення арешту - задовольнити.

Накласти арешт на кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Золота Мушля» (код за ЄДРПОУ: 41314036) в загальній сумі 239 719,00 грн (двісті тридцять дев`ять тисяч сімсот дев`ятнадцять грн 00 коп.), які знаходяться на відкритих рахунках у таких банках:

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 978-ЄВРО;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_1 ; валюта рахунку - 840-ДОЛАР США;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_2 ; валюта рахунку - 980-УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ;

МФО банку - 351005; назва банку - АТ «УкрСиббанк», номер рахунку - НОМЕР_3 ; валюта рахунку - 643-РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.В. Савицька

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено05.09.2023
Номер документу113153379
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —480/3991/23

Рішення від 31.08.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Н.В. Савицька

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Н.В. Савицька

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні