Ухвала
від 31.08.2023 по справі 755/12437/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/12437/23

Провадження №: 4-с/755/133/23

"31" серпня 2023 р. м.Київ

Суддя Дніпровського районного суду міста Києва Коваленко І.В., перевіривши виконання вимог ст.ст.447-449 ЦПК України у цивільній справі за скаргою ОСОБА_1 , орган виконавчої служби: Приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Турчин Андрій Анатолійович, стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» на дії приватного виконавця, -

в с т а н о в и в :

До Дніпровського районного суду м.Києва надійшла скарга ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Поляков Сава Петрович, орган виконавчої служби: Приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Турчин Андрій Анатолійович, стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» на дії приватного виконавця, яка 25.08.2023 була передана у провадження судді Коваленко І.В. у відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Згідно зі ст.447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Відповідно до ч. 1 ст. 448 ЦПК України скарга подається до суду, який розглянув справу як суд першої інстанції.

За нормою ст. 449 ЦПК України скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи.

Відповідно до положень статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Отже, строки для подання скарги на рішення державного виконавця є процесуальними та можуть бути поновлені за наявності поважних для цього причин за заявою заявника, яка подається одночасно зі скаргою або викладається в скарзі у вигляді клопотання.

Скаржник є стороною виконавчого провадження і наділений правом захищати свої права в особливому порядку шляхом подачі скарги на протиправні дії або бездіяльність приватного або державного виконавця, з метою реалізації права скаржника на захист у судовому порядку в порядку здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, суд приходить до висновку про необхідність поновлення заявнику строку звернення до суду зі скаргою.

Вивчивши матеріали справи вважаю за необхідне прийняти скаргу та призначити її до судового розгляду.

Крім того, у скарзі заявник просить суд: зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Турчина Андрія Анатолійовича зупинити виконавчі дії в рамках виконавчого провадження № 71765007 (зокрема, зупинити передачу майна - земельних ділянок - на реалізацію) на період розгляду скарги.

У відповідності до ч. 9 ст. 10 Цивільного процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 149 Цивільного процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Статтею 150 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави; забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з п. 15 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах» від 07.02.2014 №6 при розгляді скарги на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби суд не вправі вжити заходів забезпечення скарги (аналогічно забезпеченню позову) шляхом зупинення виконавчого провадження, зупинення дії оскаржуваного рішення тощо, оскільки зазначене не є повноваженнями суду, а є виключним повноваженням державного виконавця, яке може бути оскаржено до суду. Разом із тим, до завершення розгляду скарги при наявності для цього підстав суд може зупинити стягнення на підставі виконавчого листа.

Статтями 34, 35 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено виключні обставини, що зумовлюють зупинення вчинення виконавчих дій.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 34 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа.

Як роз`яснено в п.4 Постанови Пленуму Верховного суду України від 22.12.2006 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

З огляду на викладене, суддя доходить висновку про наявність підстав для задоволення заяви про зупинення реалізації арештованого майна, оскільки є підстави вважати, що у разі невжиття заходів, які б могли зупинити оформлення результатів електронних торгів, можливо, неправомірно переданого на реалізацію майна, вказане позбавить ОСОБА_1 права власності на таке майно та можливості ефективно захистити свої права, оскільки задоволення скарги уже не буде ефективним способом поновлення прав та зумовить необхідність вжиття додаткових заходів зокрема: витребування майна з чужого незаконного володіння, скасування документів, які стали підставою для вибуття майна із власності, стягнення збитків, що відповідає викладеним в пунктах 3, 4 та 9 Закону України «Про виконавче провадження» засадам законності, диспозитивної та забезпечення прав на оскарження дій і рішень виконавця.

При цьому слід зауважити, що при розгляді клопотання про зупинення реалізації арештованого майна боржника, суд не в праві вдаватися до оцінки доводів скарги на рішення та дії приватного/державного виконавця щодо їх обґрунтованості, що належить здійснювати при розгляді справи по суті .

Керуючись ст.ст. 149, 150, 260, 447-449 Цивільного процесуального кодексу України, п. 4 Постанови Пленуму Верховного суду України від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Поновити ОСОБА_1 , в інтересах якого діє - адвокат Поляков Сава Петрович, строк на звернення зі скаргою на дії приватного виконавця.

Прийняти скаргу ОСОБА_1 , орган виконавчої служби: Приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Турчин Андрій Анатолійович, стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» на дії приватного виконавця та призначити її до судового розгляду, у відкритому судовому засіданні, в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва (вул. Сергієнка, 3, каб.8) на «21» вересня 2023 року на 16:00 годину.

Зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Турчина Андрія Анатолійовича зупинити виконавчі дії в рамках виконавчого провадження № 71765007, а саме: виконавчі дії з передачі на реалізацію майна - земельної ділянки, реєстраційний/кадастровий номер 3520355400:02:004:0096, місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, сщ/рада. Новопразька, площею 4,2428 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; та земельної ділянки, реєстраційний/кадастровий номер 3520355400:02:001:0021, місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, сщ/рада. Новопразька, площею 4,7752 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва - на період розгляду скарги і до прийняття судового рішення за результатами розгляду цієї скарги та набрання ним законної сили рішення.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження.

В судове засідання викликати сторони.

Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають розгляду справи.

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет http://dn.ki.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Цивільним процесуальним кодексом України. Ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених статтею 353ЦПК України та в строки встановлені ст. 354 ЦПК України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113180365
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —755/12437/23

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні