Ухвала
від 01.09.2023 по справі 804/399/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

01 вересня 2023 рокуСправа №804/399/18

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Савченко А.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі за адміністративним позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ЕКО-РЕАЛ» про стягнення заборгованості,

установив:

У провадженні Дніпропетровського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа № 804/399/18 за позовною заявою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ЕКО-РЕАЛ» про стягнення заборгованості.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.06.2018 вирішено позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ЕКО-РЕАЛ» про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі. Стягнути з Приватного підприємства «ЕКО-РЕАЛ» (50025, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Модрівська, буд. 89-А, код ЄДРПОУ 34685030) фінансові (штрафні) санкції у сумі 13 966,45 грн. на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (р/р 37175100007340 в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області, код ЄДРПОУ 41418493, МФО 805012, одержувач коштів Криворізьке відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області).

30.08.2018 р. рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.06.2018 р. набрало законної сили.

03.09.2018 р. Дніпропетровським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у цій справі.

01.08.2023 року від Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області надійшла заява, в якій заявник просить: «замінити сторону виконавчого провадження з виконання виконавчого листа по справі № 804/399/18, а саме Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області».

В обґрунтування заяви зазначено, що з 01.01.2023 набрав чинності Закон України Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування № 2620-ІХ від 21.09.2022, яким припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Відповідно до пп. 2, 7 «Прикінцевих та перехідних положень» Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного Фонду України. Таким чином, Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області є правонаступником прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04.08.2023 р. розгляд заяви призначено до судового розгляду на 10.08.2023 р. о 13:20, протокольною ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.08.2023 р., за відсутності учасників, які не з`явились, розгляд заяви відкладено на 17.08.2023 р.

В судове засідання сторони не з`явились, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином.

За викладених обставин, враховуючи норми ч. 9 ст. 205, ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд перейшов до розгляду заяви без участі сторін в порядку письмового провадження.

У постанові Верховного Суду від 05.09.2022 р. у справі №1519/2-5034/11 (провадження № 61-175сво21) висловлено позицію, що у разі зазначення судом датою ухвалення судового рішення дати складення повного судового рішення, внаслідок чого дата судового засідання та дата ухвалення судового рішення не співпадатимуть, це не є порушенням прав сторін.

Вирішуючи заяву про заміну стягувача по суті, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" №2620-ІХ від 21.09.2022 (далі - Закон №2620-ІХ).

Пунктом 2 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ визначено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно п. 7 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Судом встановлено, згідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, що Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 41323962) припинено.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади (частина 1 статті 106 Цивільного кодексу України).

Отже, Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

За таких обставин, суд вважає за необхідне замінити боржника у виконавчому листі, виданому на виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.06.2018 р. у цій справі з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Враховуючи вищевикладене, заява Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у справі № 804/399/18 за позовною заявою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ЕКО-РЕАЛ» про стягнення заборгованості - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому листі, виданому на виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 01.06.2018 р. у справі № 804/399/18 з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (вул. Набережна Перемоги, буд. 26, м. Дніпро, 49094, код ЄДРПОУ 21910427).

Ухвала набирає законної сили в порядку статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена у строки встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя А.В. Савченко

Дата ухвалення рішення01.09.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113180517
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —804/399/18

Ухвала від 01.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Савченко Артур Владиславович

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Савченко Артур Владиславович

Рішення від 01.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 02.02.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 12.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні