Постанова
від 17.08.2010 по справі 2а-4007/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2010 року о 11 год. 02 хв. Справ а № 2а-4007/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі :

головуючого - судді Стрельніко вої Н.В.

при секретарі Марченко І.В.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом: Прокурора Гуляйпільського району Запо різької області в інтересах держави, в особі Управління П енсійного фонду України в Гу ляйпільському районі

Запорізької області, м. Гуля йполе Запорізької області

до: Дочірнього підпри ємства «Гуляйпільський маши нобудівний завод»

Відкритого акціонерного т овариства «Мотор Січ»,

м. Гуляйполе Запорізької об ласті

про: стягнення заборг ованості з фактичних витрат на виплату та доставку

пільгових пенсій,

за участю прокуратури Запо різької області,

від прокуратури: Романов Р.О. посвідчення № 83 від 06.08.2008,

за участю представників:

від позивача: не з' явився;

від відповідача: не з' явився,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду наді йшов адміністративний позов Прокурора Гуляйпільського р айону Запорізької області (д алі - прокурор) в інтересах д ержави, в особі Управління Пе нсійного фонду України в Гул яйпільському районі Запоріз ької області (далі - УПФУ в Гу ляйпільському районі) до Доч ірнього підприємства «Гуляй пільський машинобудівний за вод» Відкритого акціонерног о товариства «Мотор Січ» (дал і - Дочірнє підприємство «Г уляйпільський машинобудівн ий завод»), у якому позивач про сить суд стягнути з відповід ача на користь УПФУ в Гуляйпі льському районі заборговані сть з фактичних витрат на вип лату та доставку пільгових п енсій у розмірі 10703 грн. 73 коп.

В обґрунтування позовних в имог прокурор зазначає, що пі д час проведеної прокуратуро ю Гуляйпільського району пер евірки встановлено, що Дочір нє підприємство «Гуляйпільс ький машинобудівний завод» н е відшкодовує витрати на вип лату та доставку пільгової п енсії, призначеної відповідн о до ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення», що бу ла виплачена органом пенсійн ого фонду за період з березня по червень 2010 року пенсіонера м ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСО БА_4 та ОСОБА_5 у сумі 10703 гр н. 73 коп.

Прокурор у судовому засіда нні позовні вимоги підтримав , надав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві та просив суд адміністратив ний позов задовольнити у пов ному обсязі - стягнути з від повідача на користь УПФУ в Гу ляйпільському районі суму за боргованості з фактичних вит рат на виплату та доставку пі льгових пенсій у розмірі 10703 гр н. 73 коп.

Представника позивача у су дове засідання не з' явився. До суду надійшло клопотання позивача про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся. Про час, місце та дату судо вого засідання відповідач по відомлявся належним чином пр о що свідчить поштова квитан ція № 714874 наявна в матеріалах с прави. Письмових заперечень на адміністративний позов з боку представника відповіда ча до суду не надходило.

Вивчивши матеріали справи , з' ясувавши обставини та пе ревіривши їх доказами, суд пр иходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

У судовому засіданні встан овлено, що Дочірнє підприємс тво «Гуляйпільський машиноб удівний завод» (ідентифікаці йний код 14313910) зареєстроване Гу ляйпільською райдержадміні страцією 16.09.1999, про що зроблено запис за № 02140886Ю0010008, місцезнаход ження юридичної особи: м. Гуля йполе Запорізької області, в ул. 9 Січня, 17, про що свідчать на явні в матеріалах справи дов ідка № 24/4061 про включення до Єди ного державного реєстру підп риємств та організацій Украї ни та свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб' єкта підприємницької д іяльності - юридичної особи .

Статтею 1 Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» вс тановлено, що платниками збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування є суб' єкти підприємницької діяльн ості незалежно від форм влас ності, їх об' єднання, бюджет ні, громадські та інші устано ви та організації, об' єднан ня громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб' єкти підприємницької д іяльності, які використовуют ь працю найманих працівників .

Відповідач є платником збо ру на обов' язкове державне пенсійне страхування відпов ідно до Закону України «Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування», а так ож платником страхових внеск ів відповідно до Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», та повинен своєчасно і в повному обсязі сплачувати збір та внески на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду.

За приписами ч. 2 розділу 15 (Пр икінцеві положення) «Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 (далі - Закон № 1058), пенсійне з абезпечення застрахованих о сіб, які працювали або працюю ть на підземних роботах, на ро ботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці за Списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важк ими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професі й, посад і показників, затверд жених Кабінетом Міністрів Ук раїни (36-2003-п) та за результатами атестації робочих місць, на п осадах, що дають право на приз начення пенсії за віком на пі льгових умовах або за вислуг у років, які відповідно до зак онодавства, що діяло раніше, м али право на пенсію на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, здійснюється згідно з окр емим законодавчим актом чере з професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди з астрахованим вищезгаданим о собам пенсії призначаються з а нормами Закону № 1058 у разі дос ягнення пенсійного віку та н аявності трудового стажу, пе редбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» . (…) При цьому, зберігається по рядок покриття витрат на вип лату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності За кону № 1058.

Таким чином, відповідно до р озділу 15 (Прикінцеві положенн я) Закону № 1058, пенсії на пільго вих умовах призначаються на підставі законодавства, що д іяло раніше, тобто на підстав і Закону України «Про Пенсій не забезпечення» № 1788 від 05.11.1991 (д алі - Закон № 1788).

Пунктом «б» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпеч ення» передбачено, що на піль гових умовах мають право на п енсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: прац івники, зайняті повний робоч ий день на інших роботах із шк ідливими і важкими умовами п раці, - за списком № 2 виробницт в, робіт, професій, посад і пок азників, затверджуваним Кабі нетом Міністрів України, і за результатами атестації робо чих місць: чоловіки - після дос ягнення 55 років і при стажі ро боти не менше 25 років, з них не м енше 12 років 6 місяців на зазна чених роботах; жінки - після до сягнення 50 років і при стажі р оботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених р оботах. Працівникам, які мают ь не менше половини стажу роб оти з шкідливими і важкими ум овами праці, пенсії на пільго вих умовах призначаються із зменшенням віку, передбачено го статтею 12 цього Закону, на 1 р ік за кожні 2 роки 6 місяців так ої роботи чоловікам і за кожн і 2 роки такої роботи - жінкам .

Список № 2 виробництв, робіт , професій, посад і показників , що дають право на пенсію за в іком на пільгових умовах, зас тосовуються на підприємства х, в установах і організаціях незалежно від їх підпорядку вання і форм власності.

Пільговий стаж обчислюєть ся за фактичною тривалістю р оботи із шкідливими і важким и умовами праці згідно з дові дками підприємств.

Відповідно до ч. 2 Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », застрахованим особам, які п рацювали або працюють на роб отах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами пр аці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показ ників, затверджених Кабінето м Міністрів України (36-2003-п) та за результатами атестації робо чих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відп овідно до законодавства, що д іяло раніше, мали право на пен сію на пільгових умовах або з а вислугу років, здійснюєтьс я згідно з окремим законодав чим актом через професійні т а корпоративні фонди. До запр овадження пенсійного забезп ечення через професійні та к орпоративні фонди зберігаєт ься порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пен сій, що діяв до набрання чинно сті Законом № 1058.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного в іку, призначених за Списком № 2, мають здійснюватись відпов ідно до ч. 2 Прикінцевих положе нь Закону № 1058 та п. «б» ч. 1 ст. 13 За кону № 1788.

Згідно з п. 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України (зат верджена постановою правлін ня Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 і зареєстрована в Мі ністерстві юстиції України 1 6.01.04 за № 64/8663), відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах, відповідно до ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» в таких розмірах: (…) д ля платників, зазначених у пі дпункті 2.1.1 пункту 2.1 Інструкці ї (вказано, хто є платниками ст рахових внесків), зазначеної вище, - відшкодовуються факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій працівникам, зай нятим повний робочий день з о собливо шкідливими і особлив о важкими умовами праці за сп иском № 1 виробництв, робіт, пр офесій, посад і показників, за тверджених Кабінетом Мініст рів України (…) у таких розміра х: (…) - 70 % від фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених та/або виплачених у 2009 році.

Відповідно до п. 6 п. п. 6.2. зазна ченої вище Інструкції, витра ти на виплату і доставку пенс ій призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж , що дає право на призначення ц их пенсій на декількох підпр иємствах покривається цими п ідприємствами пропорційно с тажу роботи. При цьому, стаж на останньому підприємстві вра ховується в повному обсязі, а з попередніх місць роботи ос іб він додається до стажу, нео бхідного для призначення пен сій на пільгових умовах.

А згідно з пунктами 6.4, 6 .8 цієї Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного ф онду України щорічно в повід омленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , призначених відповідно до ч . 2 «Прикінцевих положень» Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування», які надсилают ься підприємствам до 20-го січн я поточного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про призначення пенсії. Підп риємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні мі сячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й, призначених на пільгових у мовах.

Дослідженням наявних матеріалів справи встановле но, що громадянам ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБ А_5 у різні роки призначена т а виплачується пенсія за вік ом призначена на пільгових у мовах за Списком № 2 відповідн о до п. «б» ст. 13 Закону № 1788.

Наявність трудового стажу, особливий характер ро боти зазначених пенсіонерів підтверджується наявними в матеріалах справи довідками про підтвердження трудового стажу для призначення пенсі ї, актами перевірки характер у роботи або умов праці для пі дтвердження права працівник а на пільгове пенсійне забез печення, розрахунками стажу.

Відповідно до надани х позивачем розрахунків, заг альна сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсі й за період з березня по черве нь 2010 року зазначеним пенсіон ерам складає 10703 грн. 73 коп. (бере зень - 2619 грн. 56 коп.; квітень - 2622 грн. 75 коп.; травень - 2634 грн. 71 к оп.; червень 2826 грн. 71 коп.)

На час судового розгляду сп рави відповідачем доказів сп лати зазначених витрат на ви плату та доставку пільгових пенсій суду не надано.

Абзацом 8 п. 3 ст. 106 Закону № 1058 пе редбачено, що органи Пенсійн ого фонду України мають прав о звертатись до господарсько го суду з позовом про стягнен ня недоїмки. Несплачені суми фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій стягуються відповідно до но рм вказаного Закону.

Аналіз зазначених вище вим ог законодавства, наявні мат еріали справи свідчать про т е, що відповідачем в порушенн я вимог Законів України «Про пенсійне забезпечення», «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування», не відшкодовано у повному об сязі суму фактичних витрат н а виплату та доставку пенсії , нарахованої і виплаченої ор ганами Пенсійного фонду Укра їни.

Згідно з ст.71 КАС України кож на сторона повинна довести т і обставини, на яких ґрунтуют ься її вимоги та заперечення .

Позивач надав всі необхідн і докази в обґрунтування поз овних вимог.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги Прокурора Гуляйпільського р айону Запорізької області в інтересах держави, в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Гуляйпільському райо ні Запорізької області до До чірнього підприємства «Гуля йпільський машинобудівний з авод» Відкритого акціонерно го товариства «Мотор Січ» пр о стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсі й підлягають задоволенню у п овному обсязі.

На підставі викладеного, ст . ст. 94, 158, 161-163, 257 КАС України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Пр окурора Гуляйпільського рай ону Запорізької області в ін тересах держави, в особі Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Гуляйпільському районі Запорізької області до Дочі рнього підприємства «Гуляйп ільський машинобудівний зав од» Відкритого акціонерного товариства «Мотор Січ» про с тягнення заборгованості з фа ктичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірньог о підприємства «Гуляйпільсь кий машинобудівний завод» Ві дкритого акціонерного товар иства «Мотор Січ» (70200, м. Гуляйп оле Запорізької області, вул . 9 Січня, буд. 7, ЄДРПОУ 14313910, роз. ра хунок 26004220878099, МФО 313399, ЗРУ КБ «Прив атбанк») на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в Гуляйпільському районі Зап орізької області (70200, м. Гуляйп оле Запорізької області, май дан Петровського, буд. 4, ЄДРПО У 20508580, роз. рахунок 25600301001092, МФО 313957, Фі лія ЗО ВАТ «Державний ощадни й банк України») суму заборго ваності з фактичних витрат н а виплату та доставку пільго вих пенсій призначених відпо відно до п. «б» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня», за період з березня по чер вень 2010 року включно, у розмірі 10703 (десять тисяч сімсот три) гр ивні 73 копійки.

Постанова набирає законно ї сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України і може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду шляхом подачі через З апорізький окружний адмініс тративний суд апеляційної с карги в 10-ти денний строк з дня отримання копії постанови.

Суддя (підпис) Н.В. Стрельнікова

Постанова складена у повному обсязі 20 серпня 2010 рок у

Дата ухвалення рішення17.08.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11319815
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4007/10/0870

Постанова від 17.08.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 17.08.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 30.06.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні