Ухвала
від 31.08.2023 по справі 910/19143/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

31.08.2023Справа № 910/19143/19

Суддя Господарського суду міста Києва Демидов В.О., за участю секретаря судового засідання Анастасової К.В., розглянувши заяву Акціонерного товариства "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 910/19143/19 за позовом Державного підприємства "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСБП" про стягнення 13 499,39 грн

Представники учасників справи у судове засідання не прибули.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Державного підприємства «Прозорро.Продажі» про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБП» суми коштів в розмірі 13 499,39 грн.

Позовні вимоги мотивовано неналежним виконанням відповідачем умов договору про використання електронної торгової системи для організації проведення електронних аукціонів з продажу об`єктів малої приватизації №79-МП-ЦБД2/2018 від 24.07.2018, у зв`язку із чим позивачем нараховано та заявлено до стягнення заборгованість у розмірі 11 300,00 грн., пеня - 972,17 грн та додатковий штраф - 1227,22 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 08.05.2020 (Суддя Демидов В.О.) у справі №910/19143/19 позов задоволено частково та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСБП» (01033, місто Київ, вулиця Шота Руставелі, будинок 33-Б, нежиле приміщення 27; код 37569564) на користь Державного підприємства «Прозорро.Продажі» (01601, місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 22; код 42068925) заборгованість в розмірі 11 300 (одинадцять тисяч триста) грн.. 00 коп., пеню в сумі 972 (дев`ятсот сімдесят дві) грн.. 17 коп., штраф в розмірі 1 130 (одна тисяча сто тридцять) грн. 00 та 1 907 (одну тисячу дев`ятсот сім) грн 16 коп. - судового збору

07.08.2020 року на виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва було видано відповідний наказ.

24.08.2023 через відділ діловодства суду засобами поштового зв`язку надійшло клопотання Акціонерного товариства "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" про заміну сторони у виконавчому провадженні, зокрема, Державне підприємство "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" на його правонаступника - Акціонерне товариство "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ".

Статтею 338 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.08.2023 заяву "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі № 910/19143/19 призначено до розгляду у судовому засіданні на 31.08.2023 о 11:50 год.

В судове засідання 31.08.2023 представник від заявника (стягувача) та боржника у судове засідання не прибули, повідомлялись належним чином.

Враховуючи те, що явка в судове засідання учасників справи обов`язковою не визначалась, а також те, що суд повідомив учасників справи, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності представників стягувача та боржника.

В судовому засіданні 31.08.2023 оголошено вступну та резолютивну частину ухвали.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви,дійшов до наступного обґрунтованого висновку.

Обґрунтовуючи подану заяву, заявник зазначає, що Державне підприємство "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" припинило свою діяльність шляхом перетворення у Акціонерне товариство "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ".

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення

Частиною 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника.

Отже, процесуальне правонаступництво, передбачене статтею 52 Господарського процесуального кодексу України, - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Частинами 1 та 5 статті 104 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до статті 106 Цивільного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Як вбачається з матеріалів справи, наказом Міністерства економіки України №235 від 03.02.2022 «Про перетворення Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ», Державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» реорганізовано шляхом його перетворення в Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ», 100% акцій якого належать державі.

В подальшому, наказом Міністерства економіки України «Про утворення Акціонерного товариства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» від 13.02.2023 №911, утворено Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» шляхом перетворення Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ»; на підставі наказу від 03.03.2023 складений передавальний акт №1158 з переліком активів і пасивів відповідно до балансу станом 31.10.2022.

03.03.2023 наказом Міністерства економіки України «Про затвердження передавального акта» №1158 затверджено передавальний акт (станом на 31.10.2022), згідно з яким внаслідок перетворення Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» в Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» до Акціонерного товариства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» передаються всі майнові та немайнові права і обов`язки Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ».

Також, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» є правонаступником Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ».

Отже, внаслідок реорганізації шляхом перетворення, Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» є правонаступником Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ».

Згідно ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

При цьому, ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав здійснення заміни стягувача у справі № 910/19143/19 з Державного підприємства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» (ідентифікаційний код - 42068925) на Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» (ідентифікаційний код - 42068925).

За таких обставин, заява Акціонерного товариства «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» про заміну сторони підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 233, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Заяву Акціонерного товариства "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" про заміну сторони - задовольнити.

2. Здійснити заміну сторони виконавчого провадження у справі №910/19143/19 (стягувача) - Державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» на його правонаступника Акціонерне товариство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» (01601, місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 22; ідентифікаційний код - 42068925).

Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст.235 Господарського процесуального кодексу України з моменту її оголошення та може бути оскаржена в порядку ст.ст. 255-256 Господарського процесуального кодексу України.

Дата складення та підписання повного тексту ухвали 04.09.2023

Суддя Владислав ДЕМИДОВ

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113202289
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 13 499,39 грн

Судовий реєстр по справі —910/19143/19

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 25.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні