Постанова
від 19.08.2010 по справі 2а-3286/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

              

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 19 серпня 2010 року   < Текст >                                    Справа №  2а-3286/10/0870

 

Запорізький окружний адміністративний суд у  складі:

головуючого – судді                                        Татаринова Д.В.

при  секретарі                                        Сандига В.М.

розглянув  у  відкритому  судовому  засіданні  адміністративну справу  

за позовом:           Кам’янсько – Дніпровського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Запорізького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, м. Запоріжжя

до           Відкритого акціонерного товариства «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» с. Благовіщенське Кам’янсько – Днапровського району Запорізької області

про           стягнення штрафу у сумі 850, 00 гривень,-

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув,

від відповідача: не прибув, -

ВСТАНОВИВ:

09 червня 2010 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Кам’янсько – Дніпровського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Запорізького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» про стягнення штрафу у сумі 850, 00 гривень.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» не оприлюднило у стрічці новин загальнодоступної інформації бази даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів особливу інформацію щодо змін у складі посадових осіб емітента, які відбулись за рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» від 29.07.2008. що є порушенням ст. 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» № 3480-ІУ та п. 1 гл. 3 розділу II Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР № 1591 від 19.12.2006 року. За цим фактом у відношенні відповідача порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів та складено відповідний акт. Постановою № 25-ЗП до відповідача застосовано санкцію у вигляді штрафу в розмірі 850 гривень.

Прокурор та представник позивача у судове засідання не з’явились. Надали суду заяви про розгляд справи за їх відсутності. Позов підтримують в повному обсязі.

У судове засідання представник відповідача не з'явився вдруге. Про час, місце та дату судового засідання відповідач повідомлений належним чином, про що свідчать поштові повідомлення. Письмових заперечень на адміністративний позов з боку представника відповідача до суду не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Згідно з ч. 1 ст.41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Керуючись приписами статті 41 КАС України суд розглянув справу на підставі наявних доказів, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Враховуючи викладене, суд визнав за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін на підставі наявних у справі матеріалів та доказів.

З матеріалів справи та наявних в ній доказів, судом встановлено наступне.

Кам'янсько-Дніпровською міжрайонною прокуратурою проведено перевірку щодо порушення законодавства про цінні папери відкритим акціонерним товариством «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» .

Проведеною перевіркою встановлено, що уповноваженою особою ДКЦПФР складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 18 ЗП  від  19  березня 2010 року.

А саме, ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» не оприлюднило у стрічці новин загальнодоступної інформації бази даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів особливу інформацію щодо змін у складі посадових осіб емітента, які відбулись за рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» від 29.07.2008. що є порушенням ст. 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» № 3480-ІУ та п. 1 гл. 3 розділу II Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР № 1591 від 19.12.2006 року.

Для дачі пояснень та підписання акту про правопорушення представник товариства не з’явився, хоча ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» повідомлено про дату та час складання акту про правопорушення, що підтверджується поштовою квитанцією від 19 березня 2010 року та про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується поштовою квитанцією від 22 березня 2010 року.

Згідно до ч.1 ст. 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» до особливої інформації належать відомості про зміну складу посадових осіб емітента.

Частиною 2 ст. 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» строк, порядок та форми подання особливої інформації про емітента встановлюються  Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно до вимог п. 1 глави 3 розділу II Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням ДКЦПФР №1591 від 19 грудня 2006 року розкриття особливої інформації має здійснюватись шляхом оприлюднення у стрічці новин, опублікування в офіційному друкованому виданні та подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, розкриття інформації здійснюється у такі строки:  у стрічці новин - протягом двох робочих днів після дати вчинення дії, але не пізніше 10:00 години третього робочого дня з дня вчинення дії; в офіційному друкованому виданні - протягом п’яти робочих днів з дати вчинення дії; подання до Комісії - протягом десяти робочих днів з дати вчинення дії.

У зв’язку з викладеним порушенням ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» начальником Запорізького територіального управління ДКЦПФР, на підставі п. 6 ч.1 ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» №448/96-ВР від 30 жовтня 1996 року  винесено постанову №25-ЗП про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів  від 31 березня 2010 року, якою за ухилення від виконання розпорядження на відповідача накладено штраф у розмірі п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян у розмірі 850, 00 грн.

Пунктом 14 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб.

Згідно з абзацу 5 ст. 12 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», рішення про накладання штрафу оформлюється постановою, яка направляється юридичній особі, щодо якої застосовано штраф та згідно пунктів 3.1., 3.2. Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій у випадку наявності ознак правопорушення порушується справа про правопорушення на ринку цінних паперів, про що виноситься постанова про порушення справи, що передбачено п. 4.1 цих Правил. Доказами в справі про правопорушення є будь-які фактичні дані, отримані в законному порядку, що свідчать про наявність чи відсутність правопорушення.

Згідно з п. 19.1 зазначених Правил, штраф має бути сплачений правопорушником не пізніше як через 15 днів з дня отримання ним постанови. Відповідно до п. 19.4 зазначених Правил, у випадку не сплати штрафу правопорушником у визначені строки штраф стягується у судовому порядку.

Також, відповідно до абзацу 4 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

Відповідач не здійснив оплату штрафу за порушення законодавства про цінні папери у добровільному порядку. Інших відомостей суду не надано.

Враховуючи той факт, що в судовому засіданні встановлено факт вчинення відповідачем правопорушення, постанова № 25-ЗП від 19 березня 2010 року про накладення штрафу у розмірі 850, 00 грн. за правопорушення на ринку цінних паперів не була оскаржена відповідачем і те, що ВАТ «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство»  у встановлений законом термін не сплатило зазначений штраф, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 71, 159-163 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Благовіщенське хлібоприймальне підприємство» (вул. Шевченка, 8, с. Благовіщенка, Кам’янсько - Дніпровський район, Запорізька область, ЄДРПОУ 00954231) на користь Держави (код бюджетної класифікації 21081100, символ 106, р/р 31112106700142 в Управління Державного казначейства в Запорізькій області, МФО 813015, одержувач: відділення Державного казначейства в Кам’янсько – Дніпровському районі, ЄДРПОУ 34677098) 850 (вісімсот п’ятдесят) гривень штрафу за порушення законодавства про цінні папери.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо  його не скасовано, набирає законної сили після повернення  апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного  провадження.

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії постанови суду  безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне  оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.                    

Суддя                                   Д.М. Татаринов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.08.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11320234
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3286/10/0870

Ухвала від 10.06.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Постанова від 19.08.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні