Ухвала
від 04.09.2023 по справі 914/2441/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

УХВАЛА

04.09.2023 Справа № 914/2441/15

Суддя Цікало А. І., розглянувши заяву керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» арбітражного керуючого Степаненко Ірини Євгеніївни

про:застосування заходів забезпеченняу справі:№ 914/2441/15 про банкрутство:Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія»

Учасники у справі не викликались.

В провадженні Господарського суду Львівської області знаходиться справа № 914/2441/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія». Зазначена справа перебуває на стадії судової процедури санації боржника (ПАТ «Львівська вугільна компанія»), введеної ухвалою Господарського суду Львівської області від 02.08.2018 р.

31.08.2023 р. до суду за вх. № 3408/23 від керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» арбітражного керуючого Степаненко Ірини Євгеніївни надійшла заява про застосування заходів забезпечення, в якій просить суд застосувати заходи забезпечення в межах справи № 914/2441/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» шляхом заборони державним та приватним виконавцям, зокрема, Червоноградському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Сокальському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції звертати стягнення (накладати арешт, вилучати, стягувати у примусовому порядку) на майно та кошти, що містяться на банківському рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкритому в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ).

Зазначене клопотання обґрунтоване тим, що на виконанні у Червоноградському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Сокальському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебувають виконавчі провадження, боржником по яких є ПАТ «Львівська вугільна компанія».

В межах таких виконавчих проваджень, державними виконавцями накладаються арешти на кошти боржника, у тому числі на кошти, які знаходяться на санаційному рахунку.

Накладення арешту на санаційний рахунок ПАТ «Львівська вугільна компанія» позбавить можливості боржника здійснювати господарську діяльність, призведе до неможливості забезпечення належного технологічного процесу збагачення вугілля та затримки виплати заробітної плати працівникам ПАТ «Львівська вугільна компанія». На території Західної України єдиною збагачувальною фабрикою, яка займається профільним збагаченням вугілля та випуском вугільного концентрату є ПАТ «Львівська вугільна компанія». ПАТ «Львівська вугільна компанія» є єдиною збагачувальною фабрикою у Львівсько-Волинському вугільному басейні чисельністю близько 7000 працівників. У зв`язку з військовою агресією на території України, ПАТ «Львівська вугільна компанія» стало забезпечувати також процес збагачення вугілля зі східних шахт ДП «Павлоградвугілля».

Накладення арешту на кошти ПАТ «Львівська вугільна компанія» призведе до повного зупинення діяльності підприємства та, як наслідок, часткового припинення діяльності ДП «Львіввугілля», яке забезпечує енергетичний потенціал країни з поставки сировини на ТЕС, а також може призвести до втрати роботи тисячами кваліфікованих працівників.

Як зазначалось, ухвалою Господарського суду Львівської області від 02.08.2018р. у справі № 914/2441/15 введено судову процедуру санації ПАТ «Львівська вугільна компанія».

З 21.10.2019 р. введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 р. № 2597-VIII (надалі - Кодекс України з процедур банкрутства).

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами) втратив чинність з 21.10.2019 р. відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відтак, провадження у справі № 914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія» продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

За змістом норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з моменту порушення щодо боржника справи про банкрутство він та належне йому майно перебувають в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Відповідно до абз. 4 ч. 15 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з моменту відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство.

Згідно з абз. 6 та абз. 7 ч. 4 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», з моменту винесення ухвали про введення процедури санації арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. Не допускається арешт грошових коштів, що знаходяться на банківських рахунках умовного зберігання (ескроу), відкритих боржником у встановленому законодавством порядку. Господарський суд за заявою керуючого санацією знімає арешт з майна боржника чи інші обмеження щодо розпорядження його майном у разі, якщо такі арешти чи обмеження перешкоджають виконанню плану санації, господарській діяльності боржника та відновленню його платоспроможності.

Відповідно до ч. 6 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», керуючий санацією зобов`язаний, зокрема, відкрити спеціальний рахунок для проведення санації та розрахунків з кредиторами.

ПАТ «Львівська вугільна компанія» використовувала єдиний рахунок, відкритий в АТ «АКБ «Конкорд» (IBAN НОМЕР_2 ), для здійснення всіх розрахунків з кредиторами, включаючи і виплату заробітної плати працівникам.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 15.04.2022 р. у справі № 914/2441/15 задоволено заяву керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» арбітражного керуючого Степаненко Ірини Євгеніївни про застосування заходів забезпечення в межах справи № 914/2441/15 та застосовано заходи забезпечення у справі № 914/2441/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» шляхом заборони державним та приватним виконавцям, зокрема, Червоноградському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), Сокальському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) звертати стягнення (накладати арешт, вилучати, стягувати у примусовому порядку) на майно та кошти, що містяться на банківському рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкритому в АТ «АКБ «Конкорд» (IBAN НОМЕР_2 ).

Зазначена ухвала Господарського суду Львівської області залишена без змін постановою Західного апеляційного господарського суду від 21.07.2022 р. у справі № 914/2441/15.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 01.08.2023р. № 265-рш «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «КОНКОРД» розпочато процедуру виведення з ринку АТ «АКБ «Конкорд», що призвело до неможливості ПАТ «Львівська вугільна компанія» користуватись санаційним рахунком, котрий був відкритий в АТ «АКБ «Конкорд» (IBAN НОМЕР_2 ).

У зв`язку із зазначеним, 22.08.2023 р. ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкрито санаційний рахунок в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ), для здійснення всіх розрахунків з кредиторами, включаючи і виплату заробітної плати працівникам.

З метою належного здійснення господарської діяльності боржником, керуючий санацією Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» звернувся до суду із даною заявою про застосування заходів забезпечення шляхом заборони звертати стягнення (накладати арешт, вилучати, стягувати у примусовому порядку) на майно та кошти, що містяться на новому санаційному рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкритому в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ).

У випадку введення судової санації щодо боржника, частиною четвертою статті 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено заборону щодо будь-яких дій щодо розпорядження майном боржника поза межами процедури банкрутства та можливість накладення обмежень щодо розпорядження майном боржника виключно судом у межах процедури санації, за умови, що вони не перешкоджають виконанню плану санації.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 Цивільного кодексу України, господарське товариство є власником: 1) майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу; 2) продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності; 3) одержаних доходів; 4) іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 177 Цивільного кодексу України встановлено, що об`єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Отже, поняття «майно» включає в себе й поняття «грошові кошти».

Законодавством про банкрутство передбачено спеціальний механізм задоволення вимог кредиторів в судовій процедурі санації, а також обмежено можливість накладення арештів на активи боржника поза межами процедури банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно з ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Частиною першою статті 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України, позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку; зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об`єкти інтелектуальної власності; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Розглянувши заяву керуючого санацією ПАТ «Львівська вугільна компанія» про застосування заходів забезпечення у справі № 914/2441/15 про банкрутство ПАТ «Львівська вугільна компанія», суд дійшов висновку, що така заява підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 16, 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. ст. 12, 42, 136, 137, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Заяву керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» арбітражного керуючого Степаненко Ірини Євгеніївни про застосування заходів забезпечення в межах справи № 914/2441/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» шляхом заборони звертати стягнення (накладати арешт, вилучати, стягувати у примусовому порядку) на майно та кошти, що містяться на банківському рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкритому в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ) задоволити.

2.Застосувати заходи забезпечення у справі № 914/2441/15 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія» шляхом заборони державним та приватним виконавцям, зокрема, Червоноградському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Сокальському відділу державної виконавчої служби у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції звертати стягнення (накладати арешт, вилучати, стягувати у примусовому порядку) на майно та кошти, що містяться на банківському рахунку ПАТ «Львівська вугільна компанія» відкритому в АТ «РВС Банк» (IBAN НОМЕР_1 ).

Ухвала набрала законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строк, встановлений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-сторінка на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/fair/sud5015.

Суддя Цікало А.І.

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113203089
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Публічного акціонерного товариства «Львівська вугільна компанія». Зазначена справа перебуває на стадії судової процедури санації боржника (ПАТ «Львівська вугільна компанія»), введеної

Судовий реєстр по справі —914/2441/15

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Рішення від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні