Ухвала
від 04.09.2023 по справі 927/1154/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

04 вересня 2023 рокусправа № 927/1154/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Демидової М.О., розглянувши матеріали позовної заяви №2023/08/15-01 від 15.08.2023 за позовом: Акціонерного товариства Банк інвестицій та заощаджень, вул. Ю. Іллєнка, 83-Д, м. Київ, 04119; e-mail: info@bisbank.com.ua;

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю Штілгормакс-2020, вул. Широка, 2, м. Чернігів, 14021; e-mail: budactivegroup@gmail.com;

до відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю Монтаж-Енергобуд, вул. Усенка, 5, кв. 30, м. Дніпро, 49130; e-mail: torgo2021lka@gmail.com;

про стягнення 267597,34грн

ВСТАНОВИВ:

Акціонерним товариством Банк інвестицій та заощаджень подано позов до відповідачів 1 та 2 - Товариства з обмеженою відповідальністю Штілгормакс-2020 та Товариства з обмеженою відповідальністю Монтаж-Енергобуд про солідарне стягнення 267597,34 грн заборгованості, що виникла на підставі договору про надання банківської гарантії № 1165/19-ГВ від 24.01.2019.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.247 Господарського процесуального кодексу України малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

В силу п. 1 ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч.5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Враховуючи, що ціна позову у даній справі не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, характер спірних правовідносин, численні повітряні тривоги, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці учасників судового процесу, суддів та працівників апарату суду, суд дійшов висновку розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Позивачем, у прохальній частині позовної заяви, заявлене клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації.

Вказане клопотання обґрунтоване тим, що спірні правовідносини виникли між АТ Банк інвестицій і заощаджень, як гарантом, Управлінням капітального будівництва Чернігівської ОДА, як бенефіціаром, та ТОВ Штілгормакс-2020, як принципалом, а тому результат вирішення даного спору може вплинути на права та обов`язки Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, яким отримані кошти за гарантією Банку.

Відповідно до частин 1, 3, 4 статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити в справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження в справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, в разі коли рішення в справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі в справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі в справі. Про залучення третіх осіб до участі в справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду в справі.

Здійснивши аналіз матеріалів позовної заяви № 2023/08/15-01 від 15.08.2023, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Єлецька, 11, м. Чернігів, 14000), виходячи із заявлених у позові підстав.

Керуючись статтями 12, 47, 50, 162, 165 168, 176, 178, 234, 235, 247, 250 - 252 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в справі.

2. Здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення (виклику) сторін.

3. Залучити до участі в справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Єлецька, 11, м. Чернігів, 14000).

4. Відповідачам-1 та 2 відповідно до ст. 165 Господарського процесуального кодексу України не пізніше 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надіслати (надати) суду відзиви на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати (надати) позивачу та третій особі копії відзивів та доданих до них документів, а докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзивів у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

5. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзивів подати до суду відповіді на відзиви, копії яких направити відповідачам в той самий строк, докази направлення надати суду разом з відповіддю на відзиви.

6. Третя особа протягом 7 (семи) календарних днів має право з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі надати суду пояснення щодо поданого позову, копію якого направити сторонам у справі, докази направлення надати суду.

7. Повідомити сторін, що у разі надходження до суду відзиву відповідача на позовну заяву позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач заперечення на відповідь позивача у строк до п`яти днів з дня отримання відповідних документів (позивачем відзиву на позовну заяву; відповідачем відповіді на відзив).

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суд рекомендує учасникам справи усі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду або поштою, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України Про електронні довірчі послуги, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

З повним текстом ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою:http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М. О. Демидова

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113203509
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1154/23

Судовий наказ від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Судовий наказ від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Судовий наказ від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Судовий наказ від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Рішення від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Демидова М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні