Ухвала
від 05.09.2023 по справі 904/4754/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

05.09.2023м. ДніпроСправа № 904/4754/23

Суддя Євстигнеєва Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КР-Оіл", с. Лозуватка Дніпропетровської області

до GWEIKE Tech Co., LTD, Цзінань, Шаньдун, Китай

про розірвання контракту та стягнення 103 700,00 доларів США

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "КР-Оіл" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить:

- розірвати контракт №GWK17022023WAL від 17.02.2023, що укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "КР-Оіл" та GWEIKE Tech Co., LTD;

- стягнути з GWEIKE Tech Co., LTD грошові кошти у розмірі 103 700,00 доларів США.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31.08.2023 справу №904/4754/23 передано на розгляд судді Євстигнеєвої Н.М.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, що є достатнім для прийняття її до розгляду і відкриття провадження у справі.

Статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи предмет позову (розірвання контракту та стягнення 103 700,00 доларів США), характер спірних правовідносин, зміст позовних вимог, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до приписів статей 12, 176, 177 Господарського процесуального кодексу України суд вбачає підстави прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та призначити підготовче засідання.

Разом з тим, за змістом позовної заяви відповідачем у справі визначено GWEIKE Tech Co., LTD (Китай, Шаньдун, Цзінань, зона високих технологій, вул. Сіньлуо, особняк Іньхе, блок С, 504), яка є юридичною особою, що створена та діє за законодавством іншої держави та є нерезидентом із місцезнаходженням у Китайській Народній Республіці. Інформації щодо наявності на території України представництва відповідача у справі немає.

Згідно з частиною 1 статті 3 Господарського процесуального кодексу України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Статтею 365 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права і обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною 2 статті 367 Господарського процесуального кодексу України судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про міжнародні договори України чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Китайської Народної Республіки регулюється Договором між Україною і Китайською Народною Республікою про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах від 31.10.1992, який ратифіковано Постановою ВР №2996-ХІІ ( 2996-12) від 05.02.1993.

Відповідно до статті 14 договору, договірні сторони будуть на взаємній основі вручати на прохання судові та позасудові документи, допитувати учасників справи, свідків та експертів, проводити експертизу та огляд на місці, а також виконувати інші процесуальні дії по збиранню доказів.

При зверненні з проханням про надання правової допомоги з цивільних і кримінальних справ суди та інші компетентні установи договірних сторін зносяться між собою через свої центральні установи, якщо договором не встановлено інше (ст. 2 договору).

Статтею 7 договору передбачено, що при наданні правової допомоги кожна з договірних сторін користується держаної мовою своєї країни з доданням завіреного перекладу всіх документів на державну мову іншої сторони або на англійську мову.

Термін "цивільні справи", що вживається в цьому договорі, містить також торговельні, господарські, шлюбно-сімейні і трудові справи (ст. 1 договору).

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року N1092/5/54 (далі - Інструкція) документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

Переклад здійснюється фахівцем, запрошеним до відповідного суду України згідно із статтею 75 Цивільного процесуального кодексу України, або засвідчується уповноваженим перекладачем, або нотаріально.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати до суду нотаріально засвідчений переклад на англійську мову ухвали суду від 05.09.2023 про відкриття провадження у справі № 904/4754/23, позовної заяви з додатками.

Відповідно до пункту 2.1 Інструкції у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави (п.2.1.1 Інструкції)

З огляду на викладені умови Договору, з метою належного повідомлення про розгляд даної справи, Господарський суд Дніпропетровської області вважає за необхідне звернутись до Компетентного Суду Китайської Народної Республіки через Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з судовим дорученням про вручення судових документів відповідачу - GWEIKE Tech Co., LTD (Китай, Шаньдун, Цзінань, зона високих технологій, вул. Сіньлуо, особняк Іньхе, блок С, 504).

При цьому, судом враховано, що конституційне право на участь у судовому розгляді, у тому числі, бути належним чином повідомленим про дату судового розгляду, не може вважатися формальним (постанова Верховного Суду від 02.06.2020 у справі №910/17792/17).

Згідно з пунктом 2.2 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Судове доручення - це процесуальна дія, що передбачає передачу повноважень суду іншому компетентному органу на вчинення певних процесуальних дій, і саме вона є підставою такого зупинення провадження у справі.

Згідно пункту 8 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Оскільки суд зобов`язаний забезпечити належне повідомлення GWEIKE Tech Co., LTD про відкриття провадження у справі, у суду є необхідність звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги з метою вручення документів.

Відтак, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі №904/4754/23 до надходження відповіді від Компетентного Суду Китайської Народної Республіки на судове доручення Господарського суду Дніпропетровської області.

Керуючись статтями 12, 176-185, 177, 178, 202, 228, 234, 367 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 03.05.2024 о 10:00год, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-208 за адресою: 49027, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

Відповідачу:

- протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогам статті 165 ГПК України і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду);

- надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Позивачу:

- протягом 10 днів з дня одержання відзиву на позовну заяву надати до суду відповідь на відзив на позовну заяву, яка має відповідати вимогам статті 166 ГПК України, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення.

- надіслати відповідачу копію відповіді на відзив та доданих до неї документів, надати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив відповідачу.

Учасники справи, при поданні заяв по суті справи, повинні надати до суду докази в підтвердження дати отримання таких заяв від інших учасників, для перевірки судом дотримання строку при подачі відповідних заяв, а також, докази направлення на адресу інших учасників процесу заяв, що подаються до суду.

У разі неможливості надати витребувані судом документи - надати письмові пояснення з цього приводу.

4. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду (inbox@dp.arbitr.gov.ua), через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронний цифровий підпис" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

5. Товариству з обмеженою відповідальністю "КР-Оіл" отримати в Господарському суді Дніпропетровської області примірник цієї ухвали про відкриття провадження у справі, виклик (повідомлення) про день судового засідання та здійснити їх переклад англійською мовою, який нотаріально посвідчити.

6. Зазначені документи, а також позовні матеріали, у перекладі болгарською мовою та нотаріально посвідчені надати господарському суду в строк до 25.09.2023 для подальшого направлення їх судом до Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

7. Південно-Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса) (просп. Дмитра Яворницького, 21-А, м. Дніпро, 49027) забезпечити направлення до Компетентного Суду Китайської Народної Республіки нотаріально посвідчених документів у перекладі китайською мовою: позовної заяви, ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 05.09.2023 про відкриття провадження у справі №904/4754/23, клопотання про вручення за кордоном документів, підтвердження про вручення документа (бланк), виклику (повідомлення) про день судового засідання.

8. У разі якщо виклик (повідомлення) не буде вручено своєчасно відповідачу, суд враховує це та розгляне справу в день наступного судового засідання 04 червня 2024 року о 10:00год, яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в кабінеті № 3-208 за адресою: 49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

9. Провадження у справі № 904/4754/23 - зупинити.

Ухвала набирає законної сили - 05.09.2023 та підлягає оскарженню окремо від рішення суду лише в частині зупинення провадження у справі в порядку та строки, визначені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України, в іншій частині оскарженню не підлягає окремо від рішення суду.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113229898
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4754/23

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні