Ухвала
від 28.08.2023 по справі 369/12488/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/12488/23

Провадження №1-кс/369/2680/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2023 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , за участю прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , адвоката ТОВ «ВК «Підряд» ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора Фастівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023112310000040 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

У С Т А Н О В И В:

Слідчими Фастівського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023112310000040 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого

ч. 2 ст. 364 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Фастівською окружною прокуратурою Київської області.

У ході досудового розслідування встановлено, що за результатами моніторингу відкритих даних земельного кадастру України на вебсайті «Kadastr.live» виявлено земельні ділянки з кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022 та 3222481601:01:051:0298, розташовані в межах

села Гатне на території Фастівського району Київської області по вул. Свободи, 1, які на підставі договору оренди земельних ділянок від 24.03.2006 № 1504 передані Гатненською сільською радою в оренду ТОВ «ВК ПІДРЯД».

Разом з цим з`ясовано, що вказані земельні ділянки, загальною площею понад 48 га комунальної форми власності передані в оренду разом з об`єктами водного фонду, без визначення у договорі об`єму та площі водного об`єкту, розміру орендної плати за нього тощо. При цьому, п. 3.2 вказаного Договору визначено обов`язки сторін щодо дотримання вимог екологічного зонування та обмежень щодо зміни цільового призначення цих земельних ділянок. Також

п. 3.5 Договору зобов`язано сторони виконувати вимоги ст. ст. 24-29 Закону України «Про оренду землі», а також ст. ст. 95, 96, 101, 102 та глави 17 Земельного кодексу України.

У подальшому, на вказаних земельних ділянках збудовано об`єкти нерухомості у безпосередній близькості до водних об`єктів, що підтверджується інформацією із Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України від 19.04.2023 № 995-4-04.01-2023, з відповідними додатками, за період з 2005 по 2022 роки.

При цьому, щодо земель водного фонду законодавцем установлено особливий правовий режим користування.

Так, положеннями ч. 4 ст. 59 Земельного кодексу України встановлено виключний перелік випадків передачі земель водного фонду в оренду. Зокрема громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди прибережні захисні смуги, смуги відведення і берегові смуги водних шляхів, озера, водосховища, інші водойми, болота та острови виключно для сінокосіння, рибогосподарських потреб (у тому числі рибництва (аквакультури), культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт, догляду, розміщення та обслуговування об`єктів портової інфраструктури і гідротехнічних споруд тощо, а також штучно створені земельні ділянки для будівництва та експлуатації об`єктів портової інфраструктури та інших об`єктів водного транспорту.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» (далі Закон), у договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом також зазначаються розмір орендної плати за водний об`єкт; об`єм та площа водного об`єкта (водного простору), у тому числі рибогосподарської технологічної водойми; перелік гідротехнічних споруд, лінійних споруд, мостових переходів, а також інших об`єктів інфраструктури, розташованих на земельній ділянці (за наявності), їх характеристики та стан; зобов`язання орендаря щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об`єкта, експлуатації водосховищ і ставків, відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування.

Невід`ємною складовою договору оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом є паспорт водного об`єкта.

Окрім того, ч. 1 ст. 24 зазначеного Закону передбачено, що орендодавець має права вимагати від орендаря земельної ділянки дотримуватися режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються, а в разі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом - дотримання зобов`язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об`єкта, експлуатації водосховищ і ставків, відповідно до встановлених в установленому порядку режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами та права спеціального водокористування.

Згідно із ст. 25 Закону України «Про оренду землі», орендар земельної ділянки зобов`язаний, зокрема, дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, водного фонду; у п`ятиденний строк після державної реєстрації права оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору оренди до відповідного податкового органу, а в разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом - також відповідному територіальному органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства; у разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом використовувати водний об`єкт відповідно до вимог водного законодавства України.

Відповідно до ст. 60 Земельного кодексу України, вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм, з метою охорони поверхневих водних об`єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води шириною: для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари - 25 метрів; для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари - 50 метрів.

Аналогічні вимоги містить ст. 88 Водного кодексу України.

Згідно інформаційного листа Державного агенства водних ресурсів України від 25.05.2022 № МП/15-12/300 (далі Агенство), в Агенстві відсутні паспорти на водні об`єкти, які розташовані в межах с. Гатне Фастівського району Київської області.

Згідно інформаційного листа Басейнового управління водних ресурсів середнього від 06.06.2022 Дніпра № 01-12/362, паспорти водних об`єктів розташованих у с. Гатне Фастівського р-ну Київської області та договір укладений Гатненською сільською радою із ТОВ «ВК ПІДРЯД» щодо оренди зазначених земельних ділянок в управлінні відсутні, що є порушенням наведеного вище законодавства.

Згідно абз. 2 п. 2 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об`єктів у комплексі з земельними ділянками», який набрав чинності 02.03.2021, сторони договорів оренди водних об`єктів, договорів оренди земельних ділянок під водними об`єктами, укладених до набрання чинності цим Законом, які не містять умов щодо розміру орендної плати за земельну ділянку, на якій розташований водний об`єкт, або щодо розміру орендної плати за водний об`єкт, зобов`язані визначити такі умови упродовж року з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно відповіді із Гатненської сільської ради від 24.05.2023 № 02-11/808, паспорти на водні об`єкти, які розташовані на земельних ділянках, переданих в оренду ТОВ «ВК ПІДРЯД», відсутні; проект землеустрою щодо встановлення прибрежної захисної смуги не розроблявся; вимоги абз. 2 п. 2 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об`єктів у комплексі з земельними ділянками» не виконано.

26.06.2023 у вказаному кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді проведено огляд земельних ділянок з кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022 та 3222481601:01:051:0298, які розташовані в межах села Гатне на території Фастівського району Київської області по вул. Свободи, 1, із залученням інженера-геодизиста, представників Бассейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра та Державної екологічної інспекції Столичного округу, а також представників орендаря та власника земельних ділянок.

За результатами проведення вказаного огляду встановлено що на зазначених земельних ділянках розташовані водні об`єкти, які згідно пояснень спеціалістів БУВР середнього Дніпра залучених до проведення слідчої дії,

є малою річкою Сіверка, а також русловими та ямковими ставками на ній, здійснено обміри дзеркал водойм, а також виготовлено ортофотоплан із схематичним зображенням земельних ділянок та розташованих на них водних об`єктів.

Разом з цим, встановлено, що на земельній ділянці з кадастровим номером 3222481601:01:056:0022 наявні об`єкти нерухомості та об`єкти незавершеного будівництва, які огороджені парканом. Територія земельної ділянки також огороджена парканом, доступ до водойми розташованої на земельній ділянці також частково обмежено зазначеним парканом. На земельній ділянці 3222481601:01:051:0298 велась підготовка до проведення будівельних робіт. На час огляду, будівельні роботи на обох земельних ділянках не ведуться. В межах прибрежно-захисних смуг водойм будівництво на зазначених земельних ділянках не ведеться.

Згідно відповіді Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра від 11.07.2022 № 01-12/889, оглянуті земельні ділянки є русловими (ямковими) ставками на річці Сіверка (відноситься до категорії малих річок), з нормативною прибрежно-захисною смугою шириною 25 м.

Відповідно до статті 167 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом.

Таким чином, земельні ділянки за кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022, площею 18,0336 га та 3222481601:01:051:0298, площею 29,9464 га, розташовані за адресою: Київська обл. Фастівський р-н, с. Гатне, вул. Свободи, 1, та перебувають у комунальній власності Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області (код ЄДРПОУ: 04358508) та передані в оренду ТОВ «ВК ПІДРЯД» (код ЄДРПОУ: 05744194) є предметом кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди.

07.08.2023 земельні ділянки з кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022, площею 18,0336 га та 3222481601:01:051:0298, площею 29,9464 га, розташовані за адресою: Київська обл. Фастівський р-н, с. Гатне, вул. Свободи, 1, та перебувають у комунальній власності Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області (код ЄДРПОУ: 04358508) та передані в оренду ТОВ «ВК ПІДРЯД» (код ЄДРПОУ: 05744194) визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 42023112310000040 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до статті 98 Кримінального процесуального кодексу України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, земельні ділянки за кадастровиминомерами земельніділянки зкадастровими номерами3222481601:01:056:0022,площею 18,0336га та3222481601:01:051:0298,площею 29,9464га,розташовані заадресою:Київська обл.Фастівський р-н,с.Гатне,вул.Свободи,1,та перебуваютьу комунальнійвласності Гатненськоїсільської радиФастівського районуКиївської області(кодЄДРПОУ:04358508)та переданів орендуТОВ «ВКПІДРЯД» (кодЄДРПОУ:05744194)є об`єктамикримінально протиправних дій, імовірно набуті кримінально-протиправним шляхом та використовуються у протиправний спосіб, тобто в розумінні статті 98 Кримінального процесуального кодексу України є речовими доказами.

Так, зважаючи на обставини кримінального правопорушення, з метою недопущення подальшого неправомірної зміни власника земельної ділянки, або вчинення інших протиправних дій з земельними ділянками, доцільно розглянути клопотання за відсутності представників власника земельних ділянок.

Враховуючи вищевикладене,з метоюзабезпечення виконаннязавдань кримінальногопровадження,прокурор просивсуд задовольнити клопотання та накласти арешт у кримінальномупровадженні№ 42023112310000040 від 07.06.2023 на земельні ділянки з кадастровими номерами 3222481601:01:056:0022, площею 18,0336 га та 3222481601:01:051:0298, площею 29,9464 га, розташовані за адресою: Київська обл. Фастівський р-н, с. Гатне, вул. Свободи, 1, та перебувають у комунальній власності Гатненської сільської ради Фастівського району Київської області (код ЄДРПОУ: 04358508) та передані в оренду ТОВ «ВК ПІДРЯД» (код ЄДРПОУ: 05744194) із встановленням заборони їх використання, відчуження, поділу, зміни конфігурації та ведення на земельних ділянках будь-якої господарської діяльності та будівельних робіт.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив суд задовольнити його у повному обсязі. Також пояснив, що дане клопотання йому потрібно для заявлення цивільного позову.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання, просив відмовити у його задоволенні, посилаючись на рішення Господарського суду.

Дослідивши клопотання, надані до нього матеріали та матеріали, які подані адвокатом ОСОБА_5 у судовому засіданні, заслухавши думку прокурора, адвоката, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Прокурором не доведено необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, а саме запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Фастівської окружної прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023112310000040 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали суду проголошено 30 серпня 2023 року о 12 годині 20 хвилин.

Слідчий суддя Тетяна ДУБАС

Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113232864
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42023112310000040 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —369/12488/23

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні