Ухвала
від 05.09.2023 по справі 710/636/23
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/636/23

Номер провадження 2/710/277/23

УХВАЛА

про призначення експертизи

05.09.2023 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Щербак О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Кисличенко Л.А.,

представника відповідачів адвоката Дон В.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання ОСОБА_1 про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачів: Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Шполянський відділ ДРАЦС у Звенигородському районі Черкаської області ЦМУМЮ ( м. Київ), Звенигородський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту батьківства,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Шполянського районного суду Черкаської області перебуває вказана цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачів: Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Шполянський відділ ДРАЦС у Звенигородському районі Черкаської області ЦМУМЮ ( м. Київ), Звенигородський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту батьківства.

Відповідно позовних вимог, позивач просить встановити факт батьківства ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , щодо дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; зобов`язати Шполянський відділ реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести відомості до актового запису про народження № 10, складеного 17.07.2012 виконавчим комітетом Васильківської сільської ради Шполянського району Черкаської області, про народження ОСОБА_5 , а саме зазначити батьком дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В обґрунтування позову ОСОБА_1 вказує, що за життя ОСОБА_4 , а саме в період з червня 2011 року по липень 2014 року, перебував у фактичних шлюбних відносинах з позивачем. Під час спільного проживання із ОСОБА_4 , позивач завагітніла та ІНФОРМАЦІЯ_5 народила сина, ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Васильківською сільською радою Шполянського району Черкаської області 17.07.2012. Оскільки на час реєстрації народження сина позивач з ОСОБА_4 не перебували у шлюбі та в зв`язку з тим, що вони не подавали до органу державної реєстрації спільної заяви про походження дитини від нього, запис про батька дитини до актового запису про його народження було внесено у відповідності до ч. 1 ст. 135 СК України. Однією сім`єю позивач з ОСОБА_4 проживали до липня 2014 року.

Після припинення спільного проживання однією сім`єю ОСОБА_4 продовжував спілкуватися з сином, постійно зустрічався з дитиною, цікавився його життям, брав участь у вихованні та утриманні сина, тобто визнавав його своєю дитиною.

Відразу після початку збройного нападу Росії на Україну, ОСОБА_4 був мобілізований до ЗСУ, де під час проходження військової служби в Донецькій області, в ході бойових дій, ІНФОРМАЦІЯ_6 трагічно загинув.

Наразі, встановлення факту батьківства ОСОБА_4 відносно його малолітньої дитини, ОСОБА_5 , необхідне для призначення сину пенсії у зв`язку з втратою годувальника та отримання дитиною статусу непрацездатного члена сім`ї померлого годувальника.

30.05.2023 відкрито провадження у справі, справу вирішено проводити за правилами загального позовного провадження.

20.07.2023 у справі призначено судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої було доручено експертам КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради, зупинене провадження у справі.

01.09.2023 провадження у справі поновлено у зв`язку із поверненням ухвали суду про призначення експертизи без виконання.

05.09.2023 від позивача надійшло клопотання, в якому вона просила призначити посмертну судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу на вирішення якої поставити питання: чи є ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , біологічним батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ? Та доручити провести вказану експертизу КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради, для проведення експертизи використати біологічний матеріал загиблого ІНФОРМАЦІЯ_6 військовослужбовця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме гістологічні препарати, які зберігаються в парафінових блоках в архіві КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради.

У клопотанні позивач просила розглянути його без її участі.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись.

Представник відповідачів у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання .

Представники третіх осіб у судове засідання не з`явились, про час та місце підготовчого судового засідання повідомлені. Від Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Звенигородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки надійшли заяви про розгляд справи без участі їх представників.

Заслухавши представника відповідачів, дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Згідно із ч. 1ст. 3 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно достатті 130 СК Україниу разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч.ч. 1, 5, 6ст. 81 ЦПК України).

Серед джерел доказів, відповідно дост. 76 ЦПК України, є висновок експерта.

Відповідно до ч.1, ч. 3ст.103 Цивільного процесуального кодексу України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п.9Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" №3 від 15 травня 2006 року, питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, у тому числі висновку судово-генетичної експертизи.

Як зазначив Європейський суд з прав людини у справі «Калачова проти Російської Федерації» № 3451/01, 34 від 7 травня 2009, «на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорювання батьківства».

Із листа від 08.08.2023 № 449 начальника КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради вбачається, що експертна установа повертає ухвалу Шполянського районного суду Черкаської області без виконання, так як вказана установа не проводить досліджень на встановлення родинних зв`язків між онуком та бабусею по батьківській лінії.

Разом із тим, у вказаному листі вказано, що в КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради можна провести експертизу по встановленню батьківства тільки між батьками та дітьми. У разі якщо батько помер , для проведення молекульрно-генетичної експертизи може бути використаний біологічний зразок батька, який залишився від нього ( наприклад, під час розтину чи під час прижиттєвої біопсії), або може бути досліджений його біологічний матеріал, відібраний під час ексгумації.

У КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради в архіві зберігаються гістологічні препарати загиблого ОСОБА_4 в парафінових блоках, які можуть бути використані при дослідженні встановлення факту батьківства.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені позовні вимоги та наявні у матеріалах справи докази, наведену інформацію КЗ «Дніпропетровськеобласне бюросудово-медичноїекспертизи» Дніпропетровськоїобласної ради, суд дійшов висновку, що для повноти та об`єктивності встановлення обставин у справі, висновок судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи буде мати важливе значення, а тому клопотання позивача належить задовольнити.

Згідно з положенням п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

У відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки на проведення експертизи потрібен тривалий час, суд вважає за необхідне провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 252 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про призначення посмертної судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи задовільнити.

Призначити у цивільний справі посмертну судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , біологічним батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ?

Проведення експертизи доручити експертам КЗ « Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради ( 49005, Дніпропетровська область, м. Дніпро, площа Соборна,14).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Для проведення експертизи використати біологічний матеріал загиблого ІНФОРМАЦІЯ_6 військовослужбовця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме гістологічні препарати, які зберігаються в парафінових блоках в архіві КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради.

Доручити Комунальній установі «Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи» (вул. Грузиненка, 11, м. Черкаси, 18009) проведення відбору біологічних зразків для генетичного дослідження у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та направлення генетичного матеріалу до експертної установи Комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпропетровської обласної ради (Площа Соборна, 14, м. Дніпро, Дніпропетровсьука обл., 49005) та попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 разом з ОСОБА_5 з`явитися за викликом до Комунальної установи «Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи» та надати для відбору біологічні зразки для генетичного дослідження.

Роз`яснити позивачу положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати на проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 ..

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складений 06.09.2023.

Суддя О.В. Щербак

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113255062
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —710/636/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Щербак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні